Toeval of ontwerp?-Vogels die nooit hun kleur verliezen.

Foto 1. De ijsvogel heeft ook een prachtig verenkleed.

Hoe komt het dat de kleuren van veel vogels helder en intens blijven, terwijl de kleuren van door mensen gemaakte dingen meestal na een tijdje weer vervagen?
Het antwoord op die vraag vond ik deze week op jw.org, de uitgebreide site van Jehovah’s getuigen.
Waar? Als je op de Home-pagina van deze veeltalige educatieve site komt, zie je onder de kop ‘Uitgelicht’ het plaatje van een IJsvogeltje. De bijbehorende korte video, die slechts 1:42 duurt, heeft als titel: “Vogels die nooit hun kleur verliezen.” Het is niet alleen een kwestie van pigment. Maar wat dan wel?

Als bovengenoemde video je goed is bevallen.
Naast deze video kun je op jw.org nog meer verwante, wetenschappelijk onderbouwde, video’s vinden. Ik noem als voorbeeld enkele titels: “Lichtabsorberende vlindervleugels”, “De wonderen van de schepping: Licht en kleur” en “De intens blauwe Pollia-bes”.

Voor liefhebbers van mooi gekleurde vogels is er ook nog onderstaande site. Onder het plaatje van de roodkuiftoerako zie je dat je 60 dia’s van gekleurde nationale vogels uit verschillende landen kunt bekijken. Klik daarvoor even op het driehoekje rechts van de foto. Veel plezier!
https://www.msn.com/nl-nl/lifestyle/reizen/nationale-vogels-van-over-de-hele-wereld/ss-BBOP1QA?ocid=ems.msn.03112019

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.