Bekijk prijswinnende micro/macro-opnamen van door Nikon uitgeschreven fotowedstrijd.

Omdat ik nog steeds gehandicapt ben door een pijnlijke “muis-arm” volsta ik deze week met een tip voor liefhebbers van zowel fotografie als de natuur: met name de kleine wereld van de micro-en macro-fotografie. De eerste plek in de Nikon 2019 Photomicrography Competition werd gewonnen door Teresa Zgoda en Teresa Kugler. Zij maakten met een stereomicroscoop, waarin een 5x vergrotende lens en onder fluoriserend licht, een foto van het embryo van een schildpad. Ik genoot zelf van de prachtige kleuren en gun jou ook het plezier om deze en andere prijswinnende of met eervolle vermeldingen bekroonde foto’s te bekijken. Dat is pas echt genieten van de vorm en kleuren van kleine levende schepselen die we niet elke dag zo mooi vergroot zien. En bewonder dan niet alleen de fotograaf (bijvoorbeeld vanwege zijn speciale kijk op het onderwerp of de door hem toegepaste techniek * ), maar ook de Maker, Jehovah God **, die deze fraaie levensvormen allemaal op een weloverwogen en bijzonder creatieve manier heeft ontworpen.

* Sommigen maakten ook gebruik van Focus Stacking. Dit is een techniek waarbij voor een exellente scherpte meerdere foto’s van het object, elk met verschillende focus, worden opgenomen. Met behulp van een slim bewerkingsprogramma kan van elke foto het scherpste deel worden gebruikt om er één bijzonder scherpe foto van te maken. Een mooi voorbeeld is de door Jan Rosenboom ingezonden foto van de “Male mosquito“.Je kunt deze en andere bekroonde foto’s bekijken op: https://www.sciencenews.org/article/nikon-small-world-photography-contest-2019

** Miljoenen mensen spreken God respectvol aan met titels zoals Heer, de Eeuwige, Allah of gewoon God. Maar God heeft een naam. In de Bijbel zegt God: ‘Ik ben Jehovah. Dat is mijn naam. Ik geef mijn eer aan niemand anders’ (Jesaja 42:8). ‘Jehovah’ is een Nederlandse vertaling van de vier Hebreeuwse medeklinkers JHWH, waaruit de naam van God bestaat. Die naam komt ongeveer 7000 keer voor in de Hebreeuwse Geschriften, ook wel het Oude Testament genoemd. Dat is vaker dan elke andere titel, zoals bijvoorbeeld God, Almachtige of Heer, en vaker dan elke andere naam, zoals bijvoorbeeld Abraham, Mozes of David.

De wens van een verzamelaar eer te geven aan de Schepper.
Ruim een eeuw geleden besloot de Amerikaanse beeldhouwer en vlinderverzamelaar Herman Strecker om, teneinde de Schepper te eren, een reuzezijdevlinder de wetenschappelijke naam Copiopteryx jehovah te geven. (Zie Foto onder). Toen sommigen daar bezwaar tegen maakten, omdat Gods naam daarvoor te heilig zou zijn, antwoordde Strecker: „Indien zulks het geval is, ben ik werkelijk gelukkig met mijn keuze, want mij dunkt dat alles wat onze gedachten naar de Schepper zal doen uitgaan . . . niet anders dan goed kan zijn; en wat is er beter dan over heilige zaken na te denken — over de bewijzen van de majesteit en macht van het Opperwezen?” Daarom besloot de verzamelaar Strecker: „Dat er enig redelijk bezwaar tegen zou bestaan om de naam van de Schepper te verbinden aan een van de interessantste van Zijn werken, kan ik met geen mogelijkheid bevatten.”

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.