Is het heelal door toeval ontstaan?

De gedachte dat het heelal door toeval is ontstaan, vereist geloof in wat wetenschappers beschrijven als veel „gelukkige toevalligheden” of „coïncidenties”. Het heelal bestaat bijvoorbeeld uit grote hoeveelheden van de eenvoudigste atomen — waterstof en helium. Voor leven is echter niet alleen waterstof nodig maar ook een overvloed van ingewikkelder atomen, met name koolstof en zuurstof. Wetenschappers hebben zich afgevraagd waar die belangrijke atomen vandaan komen. Ook is men bezorgd dat door overmatig gebruik van zeldzame elementen tekorten zullen ontstaan.

Recent  publiceerde ik daarover nog het artikel Een nieuwe kijk op de tabel met het Periodiek Systeem van de elementen .https://gervanpoelgeest.wordpress.com/2019/04/22/een-nieuwe-kijk-op-de-tabel-met-het-periodiek-systeem-van-de-elementen/  Daarin kon je niet alleen over een nieuwe vorm van de tabel lezen, maar ook dat wetenschappers zich nu bijvoorbeeld zorgen maken om de schaarse voorraad Indium (In), een metaal dat in onze smarttelefoons worden gebruikt.

Is het louter een toevalligheid dat de complexe atomen die nodig zijn om leven in stand te houden, in bepaalde reuzensterren gemaakt worden? En is het louter toeval dat sommige van deze reuzensterren als supernova’s exploderen, waarbij ze hun schat aan zeldzame atomen uitspuwen? Sir Fred Hoyle, die bij deze ontdekkingen betrokken was, zei: „Ik geloof niet dat er één wetenschapper is die na het bewijsmateriaal te hebben onderzocht, niet de conclusie zou trekken dat de wetten van de kernfysica opzettelijk zijn uitgedacht.”

Ook tijdens het “Liefde faalt nooit”-congres dat begin augustus in de Jaarbeurshallen in Utrecht werd gehouden werd dit wonder, de logica in het “Periodiek systeem van de elementen” in een symposium* door een van de sprekers aangehaald als bewijs dat God van mensen houdt. Immers: waar zouden we zijn als God niet had voorzien in belangrijke elementen zoals zuurstof, koolstof, waterstof en metalen zoals ijzer, koper, titaan e.d. Hij heeft dit hele systeem van elementen heel wijs bedacht zodat mensen daar een goed gebruik van kunnen maken.
* symposium: Vrijdagmiddag om 15:00 ging het over Bewijzen van Jehovah’s liefde in de schepping – Het heelal.

Wetenschappelijk onderzoek naar ‘allesomvattende natuurwet’.
Deze week zag ik een documentaire over de wetenschappers die verzameld zijn in het Institute for Advandced Study in Princeton (VS). De nederlandse Prof. dr. R.H. Dijkgraaf is daar directeur. Alleen veelbelovende uiterst intelligente wetenschappers worden daarvoor uitgenodigd. Ze krijgen daar alle vrijheid om na te denken over de natuurkundige wetten. Dijkgraaf zelf houdt zich o.a. bezig met de snaartheorie** (of stringtheorie), kwantumgravitatie en andere onderwerpen op het snijvlak van wiskunde en deeltjesfysica. In het verleden maakten ook Albert Einstein, John von Neumann en Kurt Gödel, na hun emigratie naar de Verenigde Staten er deel van uit. Andere beroemde geleerden die aan het instituut hebben gewerkt zijn onder meer J. Robert Oppenheimer, Freeman Dyson, George Kennan en Hermann Weyl.

Waar ging de documentaire over?
Een van de wetenschappelijke medewerkers die nu werden gevolgd in de documentaire, was een jonge vrouw die zich ten doel heeft gesteld om, net als Dijkgraaf, een alles overkoepelende theorie** over de wetten van het universum te bedenken. Daarin zouden niet alleen de wetten die Einstein heeft bedacht moeten zijn opgenomen , maar ook andere later ontwikkelde nieuwe natuurwetten. Zij en andere theoretisch-natuurkundigen schrijven schoolborden vol met allerlei moeilijke wiskundige formules. Ze piekeren zich suf over een oplossing en bespreken af en toe met elkaar wat er nog mankeert en wat zij nu weer over het hoofd hebben gezien. De getalenteerde vrouw hoopt dat het haar ooit zal lukken zo’n revolutionaire theorie te ontwikkelen, maar houdt er ook rekening mee dat het haar misschien in haar hele leven niet zal lukken.

Ik denk dan (Let op, want dit wordt een hele lange zin. Haal dus even diep adem):
Als alom gerespecteerde natuurkundigen zoveel respect hebben voor de wijsheid en intelligentie die is toegepast in de natuurkundige wetten van het heelal en wanneer deze knapste koppen ter wereld bereid zijn om er hun hele leven aan te wijden om die wetten te doorgronden, hoe bestaat het dan, dat er nog steeds mensen zijn die geloven wat evolutiewetenschappers ons wijs willen maken, namelijk dat al die wijze intelligente natuurkundige wetten, zonder intelligentie, door louter toeval tot bestaan zijn gekomen?

** In Wikipedia staat: De snaartheorie of stringtheorie is een theorie die poogt de vier fundamentele natuurkrachten in de natuurkunde ( de elektromagnetische kracht, de sterke en de zwakke kernkracht en de zwaartekracht) in één allesomvattende theorie onder te brengen.

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.