De Amerikaanse ribkwal.

Foto 1. De Amerikaanse Ribkwal.

Deze keer wil ik even je aandacht vragen voor een dier waar het ontwerp als het ware van afdruipt. Het is de Amerikaanse ribkwal. Die naam doet veronderstellen dat hij alleen in Amerikaanse wateren voorkomt, maar ik las in het onderaan vermelde artikel op waddenacademie.nl dat deze uitheemse diersoort waarschijnlijk via ballastwater van schepen nu ook in de europese wateren terecht is gekomen en ook al in de Waddenzee is gesignaleerd. Hun grootte varieert van enkele centimeters tot wel twee meter. Waarom is dit diertje zo bijzonder? Dat is omdat het zelf op zijn ribben of trilharen gekleurde lichtjes kan produceren. Die lijken te bewegen en vormen een prachtige versiering. (Zie Foto 1.)

Een dynamisch beeld.De lichtjes gaan aan en uit en wisselen van kleur. Het effect wordt ook wel in de reclamewereld toegepast om gebouwen te versieren of de aandacht te trekken. Als voorbeeld zie je hieronder een foto van de door 3TAC Lichtreclame ontworpen verlichting voor Dolphin Separation BV te Harderwijk. In de beschrijving lees ik dat hierbij oude neontechniek werd gecombineerd met duurzame LED lichtreclame ‘met als extra innovatief karakter het sturen van de luchtbellen door middel van DMX zodat er i.p.v. een statisch beeld een dynamisch beeld ontstaat.’ Je zult het waarschijnlijk met mij eens zijn dat dit verlichtingssysteem terecht ook een knap staaltje van ontwerp kan worden genoemd. Voor het bedenken en bedienen van het DMX- software-programma zal ook een intelligente programmeur nodig zijn geweest. (Zie Foto 2.)

 

Foto 2. Bewegende luchtbellen trekken de aandacht bij het Dolphin-gebouw.

Bekijk de video.
De beide foto’s zijn echter statisch, zonder beweging. Bekijk daarom nu ook eens onderstaande video waarop ook de dynamiek van de verlichting van de Ribkwal goed zichtbaar is. Vraag je daarbij af wie de software voor de aansturing van deze lichtjes heeft geprogrammeerd. En wie heeft het proces bedacht waardoor de iridiserende lichtjes gaan schijnen? Moet dit ingewikkelde, veelkleurige en energiezuinige verlichtingssysteem van de ribkwal dan niet eveneens ontworpen zijn? “Ja, natuurlijk!”, zal elk logisch nadenkend mens dan zeggen, “Zo’n intelligent ontworpen verlichtingsssysteem kan niet door toevallige evolutie zijn ontstaan. Het toont duidelijk dat er hier ook weer een intelligente, artistiek begaafde schepper aan het werk is geweest.”

Video over de ribkwal: https://www.youtube.com/watch?v=SdD0L3Aj1Pc

Bron: Artikel “Alien ribkwal vindt nieuw thuis in de Waddenzee.” www. waddenacademie.nl d.d. 23 febr. 2017

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.