Hoe kan ik mijn geloof in God verdedigen?

Overal om je heen zie je de bewijzen van intelligent ontwerp. Maar de schoolboeken en de leraar zeggen dat we geëvolueerd zijn. Wie ben jij om met de ’experts’ in discussie te gaan? En wat zullen je klasgenoten zeggen als je begint over God?
Als je daarmee zit, maak je dan geen zorgen! Je bent niet de enige die in schepping gelooft. Er zijn zelfs honderden wetenschappers die de evolutietheorie niet aanvaarden* . En ook veel leraren doen dat niet. Uit onderzoek is gebleken dat een derde van de Nederlandse bevolking in een Schepper gelooft, ook al hebben ze op school iets anders geleerd!
Toch vraag je je misschien af: wat moet ik zeggen als ik mijn geloof in een Schepper moet verdedigen? Maak je geen zorgen, zelfs als je verlegen bent, kun je voor je standpunt uitkomen. Maar er is wel wat voorbereiding nodig.
Onderzoek je geloof!
Als je christelijke ouders hebt, geloof je misschien alleen in schepping omdat je dat zo geleerd is. Maar nu je ouder wordt, wil je God met je „denkvermogen” aanbidden en een goed fundament voor je geloof leggen (Romeinen 12:1). Paulus gaf de eerste christenen de aanmoediging: ‘Onderzoek alles, houdt vast aan wat goed is.’ (1 Thessalonicenzen 5:21). Hoe kun je dat in verband met de schepping doen?
Sta eerst eens stil bij wat Paulus over God schreef:

„Zijn onzichtbare eigenschappen — zijn eeuwige kracht en Godheid — zijn namelijk vanaf de schepping van de wereld duidelijk te zien, omdat ze waar te nemen zijn in alles wat gemaakt is” (Romeinen 1:20).

Denk met die woorden in gedachten eens na over het menselijk lichaam, hoe bijzonder de aarde is vergeleken met andere planeten, het enorme universum, de diepten van de oceaan. Verdiep je in de fascinerende wereld van de planten, insecten of andere dieren — alles wat jou interesseert. Gebruik vervolgens je „denkvermogen” om de volgende vraag te beantwoorden: wat overtuigt mij ervan dat er een Schepper is?
Sam (14) noemt als antwoord op die vraag het menselijk lichaam: „Het heeft zo veel details en is zo complex en alle delen werken zo goed samen. Het menselijk lichaam kan niet geëvolueerd zijn!”

Vanessa (16) is het daarmee eens. „Sinds ik te horen heb gekregen dat ik diabetes heb, heb ik veel geleerd over de werking van het lichaam. Het is bijvoorbeeld niet te geloven hoeveel de alvleesklier, een klein orgaan achter de maag, doet om het bloed en de andere organen aan het werk te houden.”
Sommige jongeren hebben een andere invalshoek.

Jared (19): „Het grootste bewijs is voor mij dat we een spirituele kant hebben, dat we schoonheid kunnen waarderen en dat we steeds maar meer willen leren. Die dingen hebben we niet nodig om te overleven, zoals de evolutie ons wil laten geloven. De enige verklaring die ik logisch vind, is dat we hier door iemand zijn neergezet die wilde dat we van het leven zouden genieten.”

Ben (19) is tot dezelfde conclusie gekomen. „Als ik zie welke rol planten spelen bij het in stand houden van het leven en hoe ongelofelijk complex ze in elkaar zitten, dan weet ik zeker dat er een Schepper is.”

Het is makkelijker ervoor uit te komen dat je in schepping gelooft als je erover nagedacht hebt en er helemaal van overtuigd bent. Neem daarom net als Sam, Vanessa, Jared en Ben de tijd om na te denken over de wonderen van Gods schepping. ’Luister’ dan naar wat die dingen je ’vertellen’. Je zult vast tot dezelfde conclusie komen als de apostel Paulus: dat niet alleen het bestaan van God maar ook zijn eigenschappen makkelijk „waar te nemen zijn in alles wat gemaakt is”.
Wanneer je zelf geen bijbel hebt dan kun je ook gebruik maken van de digitale bijbel op de site van Jehovah’s getuigen. Ga daarvoor naar jw.org. Foto 1 hieronder toont de kop van de Home-pagina.

* Een uitgebreide lijst met namen van wetenschappers die ‘skeptisch’ zijn over de evolutietheorie vind je op:
https://www.discovery.org/m/2019/02/A-Scientific-Dissent-from-Darwinism-List-020419.pdf

 

Foto 1. Op de site jw.org kun je de bijbel lezen en ook andere interessante artikelen.

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .