Na Hubble de James Webb-teleskoop. Waarom duurt het zo lang?

In Wikipedia wordt het volgende overzicht van dit project gegeven:
“De James Webb-ruimtetelescoop (James Webb Space Telescope, JWST) is een geplande optische infraroodtelescoop die vanaf de lancering in 2021 de Hubble-ruimtetelescoop moet vervangen. De James Webb zal gebouwd en onderhouden worden door NASA met hulp van ESA en CSA. De telescoop is vernoemd naar de voormalige voorzitter van NASA, James Webb. In december 2015 maakte de ESA bekend dat de James Webb Space Telescope in oktober 2018 zou worden gelanceerd met een Ariane 5 raket vanaf de Europese ruimtebasis in Kourou, Frans-Guyana. Op 28 september 2017 communiceerde de NASA dat de lancering pas voorzien zal zijn voor de lente van 2019. De integratie van de verschillende instrumenten neemt meer tijd in beslag dan eerst ingeschat. Op 27 maart 2018 werd de lancering wederom uitgesteld naar mei 2020 en op 27 juni 2018 nogmaals naar 30 maart 2021. Dit is de vroegst haalbare richtdatum en deze is alleen houdbaar wanneer er geen verdere tegenslagen volgen. Een onafhankelijk onderzoeksteam dat de vertragingen onderzocht verweet aannemer Northrop Grumman eerder een onrealistisch optimistisch beeld van de verwachte voortgang van de bouw te hebben geschetst waarin pech, menselijk falen en extra tijd voor vinden van oplossingen niet waren meegenomen. Het project is inmiddels tien procent over het budget geraakt en zal naar verwachting zo’n 8,8 miljard dollar kosten”.

Het is inderdaad een buitengewoon complex project en omdat er na de lancering niets meer kan worden gerepareerd moet alles tevoren reeds perfect werken en worden getest. De vertraging is onder meer ontstaan doordat de bouwers van het zonneschild een oplosmiddel gebruikten bij het schoonmaken van sluitringen, zonder bij de fabrikant ervan te controleren of dat middel wel geschikt is. Daardoor werden de ringen beschadigd en moesten ze vervangen worden.
Dat er schroeven loskwamen bij een test, kwam door het feit dat deze niet strak genoeg waren aangedraaid. Meer dan een dozijn schroeven sprong los en kwam terecht in het ruimtevaartuig. Twee schroeven zouden nog niet teruggevonden zijn.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is webb-spiegel.jpg
Groter en beter dan Hubble.
De telescoop heeft een spiegel met een breedte van 6,5 meter. Het licht dat deze spiegel opvangt, wordt doorgestuurd naar een tweede spiegel die het licht weer naar de instrumenten aan boord van de telescoop stuurt. De primaire spiegel bestaat uit 18 elementen van beryllium, gecoat met een laag goud. Beryllium is robuust en licht en kan inslagen van micrometeorieten weerstaan. De goudlaag dient om maximale reflectie voor infrarood te krijgen. De delen van de spiegel kunnen zeer exact hun juiste positie innemen. Ter vergelijking: de Hubble-ruimtetelescoop heeft een hoofdspiegel met een middellijn van 2,4 meter. In Afb. 1 zie je beide spiegels naast elkaar.
De Webb-teleskoop gaat niet, zoals de Hubble-teleskoop, in een baan om de aarde draaien, maar in een baan om de zon. De afbeeldingen 2 t/m 4 tonen hoe de diverse opgevouwen onderdelen zich geleidelijk ontvouwen als het ruimtevaartuig in zijn baan komt. In de tweede video kun je dat nog fraaier zien gebeuren. De vijf lagen membraamfolie die je in Afb. 3 en 4 ziet beschermen de apparatuur tegen de hitte van de zon.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is webb-2-4-1.jpg

In onderstaande eerste video zie je mooie beelden tijdens de bouw van de Webb-teleskoop en worden de in – en outs van het ontwerp uitgebreid besproken.
https://www.youtube.com/watch?v=k8yRDrl76d0

In de tweede video zie je een bijzondere animatie van de lancering van de raket , het afwerpen van de raketdelen die niet langer nodig zijn en het geleidelijk uitvouwen van de ingenieus opgevouwen onderdelen van de James Webb-teleskoop. Dit zal nu dus waarschijnlijk op 30 maart 2021 echt gaan gebeuren.
https://www.youtube.com/watch?v=k8yRDrl76d0

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.