Nieuw verfijnd systeem verbetert de montage en het lokaliseren van objecten.

Deze week las ik over een nieuw systeem dat bij MIT is ontwikkeld en volgens mij heel wat toepassingsmogelijkheden heeft. De groep Signal Kinetics bij het MIT Media Lab heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om van allerlei objecten zeer nauwkeurig en snel de plaats te bepalen. Bij dit systeem, genaamd TurboTrack, wordt een RFID (radiofrequentie-identificatie) -sticker op elk object aangebracht. De met deze goedkope, batterijloze draadloze sticker gelabelde objecten kunnen dan gemiddeld binnen 7,5 milliseconden met uiterste nauwkeurigheid in een drie dimensionale ruimte gevonden worden (met een precisie van minder dan een centimeter.) Zoek geraakte voorwerpen kunnen hiermee dus snel weer worden teruggevonden. De onderzoekers zeggen dat het systeem ook de computervisie zou kunnen vervangen voor sommige robottechnieken. Het systeem kan meer samenwerking en precisie mogelijk maken tussen robots die werken aan verpakking en assemblage. Twee met elkaar samenwerkende robots kunnen bijvoorbeeld het dekseltje op een potje draaien. (Zie Afb.1a en 1b)

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2019-03-13_15-57-07.jpg
Een andere mogelijkheid is om zwermen drones beter gecoördineerde zoek- en reddingsmissies te laten uitvoeren. Net als bij ons mensen, wordt de computervisie beperkt door wat hij kan zien en kan hij objecten in rommelige omgevingen moeilijk waarnemen. Radiofrequentiesignalen hebben dergelijke beperkingen niet: ze kunnen doelen identificeren zonder visualisatie, te midden van rommel en door muren heen.
In onderstaande video zie je hoe het systeem kan worden gebruikt in een groot magazijn om de positie van de daarin opgeslagen gelabelde voorwerpen te bepalen. Hierdoor kunnen magazijnmanagers de inventaris veel efficiënter inventariseren dan wanneer ze magazijnmedewerkers de boxnummers  laten lezen en handmatig laten opnemen.
Met behulp van het aanvullende systeem RFly is het de MIT- onderzoekers gelukt om drones die veilig genoeg zijn om in de buurt van mensen te vliegen, (kleine, lichtgewicht drones met plastic rotoren, die geen verwondingen zouden veroorzaken in het geval van een botsing) uit te rusten met een standaard RFID-lezer. (Zie Afb. 2) Dit systeem kan samenwerken met reeds bestaande RFID-systemen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2019-03-13_15-49-26-1.jpg
De lezer in de drone verzendt een draadloos signaal dat door het RFID-label en andere objecten in de buurt wordt gereflecteerd en teruggezonden naar de lezer. Een algoritme doorzoekt alle gereflecteerde signalen om de reactie van het RFID-label te vinden en berekent, rekening houdend met de lichtsnelheid en de snelheid van de drone, de exacte positie van het gelabelde object. De methode met RFID heeft ten opzichte van identificatie met barcode ook het voordeel dat meerdere gelabelde objecten tegelijk kunnen worden waargenomen. (Bijvoorbeeld: Om een aantal gelabelde kratten op een kar te identificeren) De methode is goedkoop. Volgens de onderzoekers kost een RFID-sticker slechts drie cent.

Grote warenhuizen verliezen jaarlijks miljoenen euro’s doordat objecten niet meer kunnen worden teruggevonden. Met het Turbo Track-systeem in combinatie met kleine drones hoeft de magazijnmedewerker niet meer handmatig alle dozen te scannen, want terwijl de drone langs het in de kartonnen doos verborgen gelabelde object vliegt, ontvangt de RFID-sticker draadloos energie van de scanner in de drone en wordt het identificerend nummer daarvan gereflecteerd. Ook worden de naar verschillende richtingen gereflecteerde signalen gecombineerd en berekent het speciaal ontwikkelde Superresolutie-algoritme nauwkeurig waar het gezochte object zich in de driedimensionale ruimte bevindt. (Zie Afb. 3)

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is drone-met-tracksysteem.jpg

Video: In deze video zien we een kleine drone door de gangen van een magazijn vliegen http://news.mit.edu/2017/drones-relay-rfid-signals-inventory-control-0825

Technisch (complex) verslag van de MIT-onderzoekers. Daarin wordt in detail beschreven hoe met behulp van een Superresolutie-algoritme de buitengewoon grote nauwkeurigheid en snelheid kon worden verkregen: http://www.mit.edu/~fad el/papers/TurboTrack-paper.pdf

MIT-onderzoekers hebben een nieuw type radiofrequentie-identificatie (RFID) -chip ontwikkeld dat extreem moeilijk te kraken is.

Als dergelijke fiches op grote schaal worden gebruikt, kan dit betekenen dat een identiteitsdief je creditcardnummer of sleutelkaartgegevens niet kan stelen door naast je in een café te zitten. Hightech inbrekers konden geen dure goederen uit een magazijn halen en ze vervangen door dummy-tags.
Bron: http://news.mit.edu/2016/hack-proof-rfid-chips-0203

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.