Moet de tabel van het ‘Periodiek Systeem der elementen’ anders worden?

Ik heb op deze blog nog steeds veel bezoekers die geïnteresseerd blijken in ‘het Periodiek Systeem van de elementen’. Dat systeem is inderdaad ook heel bijzonder, omdat er uit blijkt dat de Schepper niets aan het toeval heeft overgelaten, maar dat hij er in zijn wijsheid een ingenieus, samenhangend en doorwrocht systeem van heeft gemaakt. Alleen al door dit exellente systeem serieus te onderzoeken en er diep over na te denken zou iemand  er overtuigd van kunnen geraken dat er inderdaad een intelligente Schepper moet bestaan.

Het lukte de Russische chemicus Dmitri Ivanovitsj Mendelejev in 1869 om ten dele te ontdekken hoe ingenieus het ontwerp in elkaar zat. De chemische elementen zijn in zijn tabel geordend volgens hun atoomnummers (het aantal protonen in de atoomkern).

Eigenschappen ontbrekende elementen exact voorspeld.

Maar er waren nog een paar open plekken in het systeem. Mendelejev had de eigenschappen daarvan tevoren wel al voorspeld en die ontbrekende elementen werden later ook inderdaad gevonden. Mijn artikelen over hoe dat destijds precies is gegaan kun je nog eens teruglezen door in mijn zoekmachine (die vind je boven in de rechterkolom) op de term “periodiek systeem” te zoeken.

Diverse voorstellen voor verandering.

Intussen zijn er nog meer elementen gevonden. Vaak hebben die echter maar een korte levensduur omdat ze snel uiteenvallen. Bovendien zijn er nu wetenschappers opgedoken die redenen hebben om de manier waarop Mendelejev de tabel samenstelde toch wat te veranderen. Mendelejev ging uit van 18 kolommen. Deze moderne wetenschappers gaan uit van meer kolommen of zelfs van een spiraalvormige tabel of 3D-tabel. Er is nu een wetenschappelijke discussie gaande die gaat over de vraag welk systeem het beste is.
Als jij daar ook in bent geïnteresseerd, dan kun je er zelf alles over lezen op de hieronder vermelde site. Die is helaas in de engelse taal, maar met ‘Google Translate’ kun je dat ook in het nederlands vertalen. https://www.newscientist.com/article/mg24132190-400-three-reasons-why-the-periodic-table-needs-a-redesign/

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.