Hoe staat het ITER-project er nu voor?

Het is al weer bijna drie jaar geleden dat ik in een artikel over het ITER-project schreef. Als je je herinnering over het doel van ITER nog eens wat wilt opfrissen raad ik je aan om dat artikel ter inleiding nog eens terug te lezen.
https://gervanpoelgeest.wordpress.com/2015/12/13/kernfusie-versus-kernsplitsing/

ITER is een grootschalig internationaal bouwproject dat al sinds 2006 aan de gang is in Saint Paul-lez-Durance, Zuid-Frankrijk. ITER is een magnetisch fusie-apparaat dat is ontworpen om de haalbaarheid van fusie te bewijzen als een grootschalige en koolstofvrije energiebron op basis van hetzelfde principe dat onze zon en andere sterren van energie voorziet. Over deze methode wordt gezegd dat het een veilige, onbeperkte bron van energie is. De verwachting is dat ITER in December 2025 voor de eerste keer plasma zal produceren. Deze mijlpaal markeert het einde van de constructiefase en de overgang naar de productiefase. Foto 1 toont een visualisatie van de voltooide ITER met dank aan Jamison Daniel.

Afb.1. Een deel is opengemaakt zodat we een kijkje in het binnenste krijgen.

Hoe staat het er nu voor met het project?
Ik citeer hier een stukje uit “De Ingenieur”:
‘De eerste magneetspoel voor de ITER-fusiereactor is gereed. Het gevaarte is 14 m bij 9 m en weegt 110 ton. In totaal moeten 18 van deze spoelen het superhete plasma in de speciale reactor in toom houden. ITER is een verkenning van koude fusie, een vorm van energieproductie die veiliger is dan reguliere kernenergie. (…) de magneetspoelen zijn een van de belangrijkste onderdelen van het donutvormige apparaat: het magneetveld dat de spoelen opwekken moet ervoor zorgen dat het superhete plasma van wel 150 miljoen °C zijn vorm behoud en niet in aanraking komt met de wanden van de reactor. Die hoge temperatuur is nodig om de fusieractie tot stand te brengen: waterstofatomen smelten samen tot helium, waarbij veel energie vrijkomt. De supergeleidende spoelen moeten een Herculiaanse prestatie leveren: er gaat een stroom van 68.000 A doorheen, waarmee een magneetveld van bijna 12 Tesla wordt gecreëerd. Dat veld is een miljoen keer sterker dan het magneetveld van de aarde. Op de kabels van de spoel komen enorme krachten te staan. (…)
Het zal nog wel enige jaren duren voordat alle 18 spoelen gereed zijn, op hun plek in de fusiereactor zitten en daadwerkelijk een magnetisch veld gaan opwekken. Volgens de meest recente planning zal dat niet voor 2025 zijn. (…)’

ITER heeft zelf ook een bericht over de voortgang gepubliceerd. Het luidt:
(…) Sinds het begin van de kwalificatieactiviteiten op de Europese bochtlijn (semi-winding in 2012, volledig prototype van dubbele pannenkoek in 2013) hebben honderden mensen van tientallen bedrijven er aan bijgedragen: producenten van de supergeleidestrengen in China, Europa en Rusland; het ICAS-consortium (Italiaanse firma’s ENEA, Tratos Cavi en Criotec) voor de mantel geleidermateriaal; CNIM (Frankrijk) en SIMIC (Italië) voor de radiale platen; het ASG-consortium (ASG Supergeleiders, Italië, Iberdrola Ingeneria, Spanje en Elytt Energy, Spanje) voor de opwikkelwerkzaamheden; en nu SIMIC (Italië) voor het koud testen en inbrengen in coil-cases.

“ITER is…” zoals ITER-directeur-generaal Bernard Bigot het noemde: … “een smeltkroes van knowhow en expertise.” Hij benadrukte het belang van een goede samenwerking tussen de deelnemende partners alsvolgt:
“Het succes van het ITER-project hangt fundamenteel af van succesvolle partnerschappen tussen wat ik” mondiale buren ” zou noemen. Het ITER-project is op deze voorwaarde gebaseerd: partnerschap is een vereiste, aangezien geen enkel ITER-lid het zich kon veroorloven ITER alleen binnen een redelijke termijn op te bouwen. Als onze grote internationale partnerschappen goed presteren, draagt elke partner zijn expertise en unieke capaciteit bij. We vullen elkaar aan, we leren allemaal van elkaar, de interfaces worden goed beheerd, het project slaagt en iedereen wint.”
Bigot zei ook nog: “Als we willen stoppen met onze afhankelijkheid van het verbranden van fossiele brandstoffen, wat leidt tot een steeds hogere CO2-uitstoot, moeten we zo snel mogelijk fusie-energie aan het net leveren. Het energetisch potentieel van Fusion is ongeëvenaard. Het ligt binnen ons vermogen om de energietoekomst van toekomstige generaties te veranderen”.
Ook Nederland werkt mee aan het project: Het Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER) werkt aan de uitlaat van de reactor, die extreme hitte moet kunnen verdragen.

Hieronder kun je een interactieve video bekijken. Er is niet alleen een fotogalerij maar ook bewegende beelden van de bouwplaats genomen in april 2018. Kijk hiervoor bij ‘Video’s’ naar ITER by drone (april 2018). Je vliegt dan als het ware met een drone over de bouwplaats:

https://static.iter.org/com/360/2018-04/index.html

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in chemie, elektronen, energie, Techniek, technisch, Wetenschap en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.