Een van rvs 3D-geprinte voetgangersbrug.

Ik publiceerde eerder al een artikel over het printen van een gebouw met behulp van een robot die betonmortel uitspoot, maar nu gaat het om printen met RVS-draad. Met deze methode werd recent een voetgangersbrug geprint met behulp van vier zes-assige-robots. Op Foto 1 zie je er daarvan twee tijdens de opening van de productiehal.

Foto 1. Twee van de vier zes-assige robots die RVS draad opbrengen.

De robots smelten de metaaldraad en brengen laagje voor laagje aan. De solide wanden van de brug groeien zo steeds verder. Onderstaande video laat naast het 3D-printen ook zien hoe dit project startte en wat er allemaal nodig was om tot het definitieve ontwerp te komen. Deze video MX3D BRIDGE START maakt duidelijk dat er verschillende ontwerpen aan vooraf zijn gegaan en er heel wat problemen overwonnen moesten worden. De brug heeft een bijzondere vorm en werd ontworpen door Joris Laarman Lab. (Zie Foto 2 en 3)

Foto 2. Het definitieve ontwerp voor de voetgangersbrug.

Foto 3. De brugopgang wordt gemaakt.

De bouw van de brugdelen heeft zo’n zes maanden in beslag genomen. De losse brugonderdelen met fraai gebogen lijnen die zo ontstonden, werden vervolgens extern met de hand aan elkaar gelast. Deze printmethode werkt dus niet zo snel, maar maakt het wel mogelijk om ook ingewikkelde vrij gevormde producten te maken die via andere methoden heel moeilijk of niet te maken zijn. Dit eerste grote project is natuurlijk ook bedoeld om te tonen dat er met deze printmethode ook grotere objecten kunnen worden gemaakt. MX3D ontwikkelde de software. Autodesk bood MX3D ondersteuning bij de vormgeving in 3D. Daarnaast boden ook nog diverse andere bedrijven ondersteuning aan het project.

https://www.deingenieur.nl/artikel/3d-geprinte-brug-is-bijna-af

Op onderstaande site vind je diverse video’s die tijdens de productie werden gemaakt en veel details tonen.
https://www.keanw.com/2018/04/checking-out-the-worlds-first-3d-printed-steel-bridge-at-mx3d-in-amsterdam.html

De volgende video toont het volgende stadium. Nadat de brugdelen op sterkte en met trillingen was getest ging hij in oktober 2018 in delen op transport. De brug zal in Amsterdam boven de gracht bij de Oudezijds Achterburgwal worden geplaatst. Maar de gemeente Amsterdam zal eerst de kades nog moeten versterken voordat de brug kan worden geplaatst. Foto 4 toont hoe het er dan vanuit de gracht zal uitzien.
https://www.youtube.com/watch?v=1r_Azsa4nqU

brug gereed webkopie

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in architectuur, Techniek, technisch en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.