Een bijzonder jaargetij: Herfst

Nu de herfst is aangebroken opent dit voor foto-hobbyisten weer nieuwe mogelijkheden. Als je een camera bezit kan ik je dan ook echt aanbevelen om die ook weer eens tevoorschijn te halen. Meestal hoef je niet ver te gaan om fotogenieke plekken te vinden. Ik heb zelf deze week ook enkele opnamen in mijn woonplaats Zaandam gemaakt en geprobeerd om de mooie herfstkleuren op foto vast te leggen.
Foto 1 en 2 laten wat overzichtsfoto’s zien. Foto 1 is gemaakt op de rondweg ter hoogte van verzorgingshuis Evean. Foto 2 is wat verderop genomen waar ik water en bootjes aantrof. Ik probeerde daar de spiegeling in het water te vangen. De foto’s 3 en 4 tonen details van takken en bladeren boven en langs de weg.

Foto 1. Bomen tonen in de herfst prachtige kleuren.


Foto 2. De bootjes worden in het water gespiegeld.


Foto 3. Rood gekleurd blad.


Foto 4. Tak met herfstbladeren.

Een schitterend kringloopproces
Dat bomen in de herfst hun bladeren verliezen, is niet alleen mooi maar heeft ook een praktisch doel. Door hun bladeren te laten vallen, sparen de bomen water en energie in de winter. Ze ontdoen zich ook van giftige afvalstoffen die zich gedurende de zomer in de bladeren ophopen.
Wat gebeurt er met de vele bladeren die op de grond vallen? Dankzij insecten, schimmels, wormen en andere dieren in de grond wordt al dit organische materiaal binnen korte tijd omgezet in humus, een onmisbaar bestanddeel van vruchtbare aarde. Dus nadat ze eerst een prachtig schouwspel hebben geboden, voorzien de gevallen bladeren daarna ook in meststof voor nieuwe groeikracht in het voorjaar! Het is weer een van de schitterende kringloopprocessen die door de Schepper van de natuur zijn ontworpen.

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Fotografie, hobby, Intelligent Design, Natuur, Planten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.