Een van golfkarton gewikkeld prefab-tinyhuis.

Met iglo’s zal het probleem van het tekort aan woningen helaas niet opgelost kunnen worden. Ze zijn door hun eenvoud weliswaar snel te bouwen, maar dat kan alleen in gebieden waar veel sneeuw ligt en de temperatuur voldoende laag blijft. De nederlander René Snel kwam op het idee om een huis van lagen golfkarton te bouwen. Dat bouwmateriaal biedt mogelijkheden in een meer gematigd klimaat. Er worden daartoe 24 lagen golfkarton op elkaar gelijmd. De diverse lagen worden met een groot wikkelapparaat verlijmd en gewikkeld. (Foto 1) Vandaar de naam “Wikkelhuis.” Er zijn voor verschillende woonfuncties diverse modulaire segmenten ontwikkeld die op de bouwplaats aan elkaar kunnen worden geklikt.

Foto 1. Met dit apparaat worden de kartonlagen om de vorm gewikkeld.

Foto 2. Deze eveneens van golfkarton vervaardigde tomatendoos bracht de uitvinder op het idee van het wikkelhuis.

Het is wel grappig te weten hoe het idee ontstond: René had van hetzelfde materiaal een kleine box voor tomaten ontworpen (Zie Foto 2) en zei toen om afnemers te overtuigen van de sterkte: “Het is zo’n sterk materiaal, je zou er een huis van kunnen bouwen!” Maar hij bleef over dit idee nadenken en zoals onderstaande video toont is het idee nu realiteit geworden. De elementen voor zo’n huis van golfkarton worden nu ook echt in een fabriek gemaakt: Fiction Factory in Amsterdam.

Foto 3. Detail van wand.

Op Foto 3 kun je zien hoe de wanden zijn opgebouwd. Links een oud prototype van 24 lagen. Rechts de nieuwe versie met 2×12 lagen en daartussen een spouw waarin leidingen kunnen worden ondergebracht. De buitenzijde wordt beschermd met een soort regenjasje van waterdichte folie. Tot slot wordt het geheel afgewerkt met houten panelen.
Foto 4 toont een met deze modulaire segmenten gebouwd tinyhuis.

Foto 4. Een wikkelhuis in de natuur.

Het huis is dermate licht van gewicht dat het ook op een drijvend ponton (Foto 5) of op het dak van een gebouw kan worden geplaatst. Het huis past op een trailer en is in twee dagen op te bouwen.

Foto 5. Dit wikkelhuis drijft op het water.

De video toont hoe de productie gebeurt. De verteller geeft je een rondleiding en toont uitvoerig alle in’s en out’s van dit mooie voorbeeld van doelmatig ontwerp. Dit soort huizen kun je al kopen vanaf vijftig duizend euro.

De video “Wikkelhouse: pick your modular segments & click them together” vind je op https://www.youtube.com/watch?v=C42Wg2JDRmc Hij duurt 24:31 min.

P.S. Ik kreeg zelf ook nog een idee. Denk aan een iglo, maar maak in plaats van sneeuwblokken gebruik van geprefabriceerde golfkartonblokken. Mijn idee mag tegen een kleine vergoeding door een fabrikant worden toegepast! Mail me even als er interesse voor is. gervanpoelgeest39@gmail.com

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in architectuur, Intelligent Design, technisch, Video en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.