Sneeuw

Velen vinden de aarde op haar mooist wanneer ze bedekt is met een deken van verblindend witte sneeuw. Maar sneeuw is meer dan alleen maar mooi. Sneeuw bestaat uit ijskristallen die rechtstreeks uit waterdamp ontstaan, en 25 centimeter sneeuw staat gelijk aan zo’n 2,5 centimeter water. Sneeuw bevat dus veel lucht, en die wordt vastgehouden tussen de kristallen. Door dit verbazingwekkende ontwerp is sneeuw een goed isolatiemiddel dat zaden en planten tegen de extreme kou beschermt totdat in de lente de dooi inzet. Dieren kunnen zich in deze donzige bedekking ingraven en warm blijven. Sneeuw verschaft zo’n voortreffelijke isolatie dat Eskimo’s in hun iglo’s warm kunnen blijven door de warmte van hun eigen lichaam. Het is dus niet voor niets dat de bijbel zegt dat God ’sneeuw geeft als wol’. — Psalm 147:16; Job 37:5, 6.

Een huis gebouwd van sneeuwblokken
Wikipedia vermeldt over de bescherming die een iglo biedt: Buiten kunnen temperaturen zo laag zijn als -45 ° C, maar binnen kan de temperatuur variëren van -7 ° C tot 16 ° C wanneer de iglo alleen door lichaamswarmte wordt opgewarmd. In extreem koude temperaturen gebruiken mensen het grootste deel van het voedsel dat ze direct innemen om warmte te genereren. Binnen de iglo genereert een naakt menselijk lichaam warmte. Die houdt de lichaamstemperatuur van een persoon op ca. 37 ° C.

Foto 1. Eskimo’s bouwen een iglo.

De kunst van het bouwen van een iglo (Zie ook Foto 1) dreigt helaas verloren te gaan. Tegenwoordig woont geen enkele van de Inuit nog in een iglo. Ze hebben nu, net als de andere bewoners, houten huizen. Alleen oudere Inuit die een paar dagen achtereen gaan jagen, bouwen nog wel eens een iglo om tijdens de tocht in te overnachten. Onderstaande klassieke korte film laat zien hoe je een iglo kunt maken met alleen sneeuw en een mes.

Afb. 2 De sneeuwblokken worden in de vorm van een spiraal opgestapeld.

Een animatie toont dat de iglo spiraalvormig wordt opgebouwd. (Zie ook Afb. 2) Twee Inuit-mannen in het verre noorden van Canada kiezen voor de locatie, knippen en plaatsen sneeuwblokken en creëren een ingang. Zo is hun onderdak voltooid in anderhalf uur. (Het filmpje duurt ca. 10 min. Het downloaden vergt even wat geduld.)
https://www.youtube.com/watch?v=K3pd-wxNEKQ

Ons lichaam is eveneens fraai ontworpen.
Dat onze lichaamstemperatuur konstant ca. 37° C blijft hangt samen met een prachtige eigenschap die de schepper in ons lichaam inbouwde, namelijk: homeostase. In Wikipedia wordt die eigenschap alsvolgt gedefinieerd:

‘Homeostase is het vermogen van meercellige organismen (daar worden ook mensen mee bedoeld) om het in evenwicht te houden, ondanks veranderingen in de omgeving waarin het organisme zich bevindt, door middel van regelkringen in het organisme. Door homeostase kan een organisme de functie van elk individueel orgaan aanpassen, waardoor aan de integrale behoefte van het lichaam wordt voldaan’

Dat is nogal algemeen en moeilijk gezegd, maar het gaat dus om de automatische regulatie van organen, zoals hart, longen, maag, darmen, blaas, geslachtsorganen en bloedvaten.

Hoe werkt homeostase in de praktijk? Wikipedia vervolgt:

‘Homeostase handhaaft de temperatuur van het menselijk lichaam binnen enkele graden. Dit gebeurt door communicatie tussen de weefsels en organen via het zenuwstelsel of door chemische stimulatie. De hypothalamus in het zenuwstelsel registreert dat de homeostase uit balans is, daarna gebeurt de chemische stimulatie. De chemische stimulatie gebeurt via transmitters. Transmitters die via het bloed worden vervoerd heten hormonen en transmitters die verschillende delen van het zenuwstelsel met boodschappen verzorgen, worden neurotransmitters genoemd. Op deze manier worden onder andere de zuurgraad, het zuurstofgehalte, de bloeddruk, de suikerspiegel en de osmoregulatie (hoeveelheid opgeloste stoffen) gereguleerd’

Wat denk jij? Is de aanwezigheid van al deze ‘regelkringen’ een kwestie van toeval of van intelligent ontwerp?

Genieten van de schoonheid van sneeuw.
Naast alle bijzondere natuurkundige eigenschappen is sneeuw ook altijd heel mooi om te zien. Velen reizen dan ook jaarlijks in de winter naar de ski-gebieden. In onderstaande video “Winter in de Alpen” (die 3 min. duurt ) kun je nu ook al even genieten van het prachtige Alpenlandschap:

https://www.youtube.com/watch?v=dZY-i-lR6O8

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, Menselijk lichaam, Onderwijs over Intelligent Design, Video en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.