Een wiskundige vertelt waarom hij niet langer in evolutie kon geloven.

Foto 1. Dr. Gene Hwang


Dr. Gene Hwang, geboren in 1950 in T’ai-nan (Taiwan), is gepensioneerd hoogleraar wiskunde aan de Nationale Chung Cheng-universiteit in Taiwan. Hij is ook emeritus hoogleraar aan de Cornell-universiteit in de Verenigde Staten, waar hij lesgaf in en onderzoek deed naar kansrekening en statistiek. Jarenlang was hij een van de meest gerespecteerde deskundigen op het gebied van statistiek, een onderwerp waar hij zich nog steeds mee bezighoudt. Als jonge man geloofde hij dat leven was ontstaan door evolutie. Maar later veranderde hij van mening. Een verslaggever van het tijdschrift Ontwaakt! vroeg hem waarom hij van gedachte veranderde. Lees hieronder het antwoord dat Dr. Gene Hwang daar op gaf:

“Ik ging steeds meer nadenken over de oorsprong van het leven en raakte ervan overtuigd dat het eerste levende organisme heel complex moet zijn geweest. Het moest zich bijvoorbeeld kunnen voortplanten. Dat is alleen mogelijk met genetische informatie en een mechanisme dat die informatie nauwkeurig kopieert. Bovendien heeft zelfs de eenvoudigste levende cel moleculaire machines nodig om alle onderdelen van een nieuwe cel te kunnen bouwen. En dan moet zo’n cel ook nog het vermogen hebben om energie op te slaan en te gebruiken. Als wiskundige kon ik me er niet bij neerleggen dat zulke ingewikkelde mechanismen vanzelf uit niet-levende materie waren ontstaan. Dat kan gewoon niet het resultaat zijn van toevallige processen”.

Dr. Hwang vertelde ook: “De afgelopen jaren heb ik op wiskundig gebied steun geboden aan onderzoekers die de werking van het gen bestuderen. Onderzoek naar genetica biedt duidelijkheid over de werking van het leven, waardoor ik veel bewondering heb gekregen voor de wijsheid van onze Maker.” De interviewer van “Ontwaakt” vroeg hem vervolgens:

Kunt u een voorbeeld geven van die wijsheid?
Dr. Hwang antwoordde: “Denk eens aan de voortplanting. Sommige organismen, zoals de amoebe, zijn niet onderverdeeld in mannetjes en vrouwtjes. Deze eencellige microben maken een kopie van hun genetische informatie en delen zich — een proces dat ongeslachtelijke voortplanting wordt genoemd. Maar de meeste planten en dieren planten zich geslachtelijk voort, waarbij genetische informatie van een mannelijke en een vrouwelijke ‘ouder’ van een soort wordt gecombineerd.
Waarom is geslachtelijke voortplanting zo bijzonder?
Het voortplantingsproces waarbij één organisme zich in tweeën deelt, bestaat al ontzettend lang en werkt heel goed. Waarom zou zo’n proces zich dan ontwikkelen tot een systeem waarbij twee organismen één nieuw organisme vormen? De mechanismen die de helft van de genetische informatie van een mannetje en een vrouwtje combineren, zijn enorm ingewikkeld en vormen een groot probleem voor evolutionair biologen. Voor mij is het overduidelijk dat geslachtelijke voortplanting door God is ontworpen”.

Het complexe pantoffeldiertje.
Dr. Hwang noemde de amoebe als voorbeeld van een organisme dat zich ongeslachtelijk voortplant. In onderstaande illustratie koos ik voor het Pantoffeldiertje dat dit eveneens kan. Een foto daarvan combineerde ik met een schema van het complexe voedselverteringssysteem van de microbe. Wat denk je, zou zo’n complex systeem toevallig, dus zonder intelligente sturende kracht, kunnen zijn ontstaan zoals de evolutietheorie beweert?

Afb. 2 Het Pantoffeldiertje.of trilhaardiertje (Latijn
Paramecium caudatum)


Micropia

Wil je het pantoffeldiertje in het echt bekijken? In ARTIS-Micropia, het enige microbenmuseum ter wereld, kan dat. Op micropia.nl kun je je bezoek plannen en alvast een kijkje nemen in de onzichtbare wereld van de microben. Op die site kun je ook een kijkje achter de schermen van het lab nemen en daar vertelt laborant Délon je bijvoorbeeld hoe het ze gelukt is om zelf levend voer te kweken voor pasgeboren zeepaardjes die niet groter zijn dan een rozijn.

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Eencellige organismen, Evolutie, Intelligent Design, Onderwijs over Intelligent Design, Wetenschap en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.