Goed nieuws voor het milieu en alle natuurliefhebbers.

Het tot nu toe gebruikte plastic is niet afbreekbaar. Onze rivieren en oceanen worden er mee vervuild. De drijvende massa’s plastic vallen door verwering, de zon en de deining van de zee uiteen in kleinere stukken en daarna in nog kleinere stukjes. Die plastic deeltjes worden door zeedieren voor voedsel aangezien. Als aangespoelde vissen en vogels worden opengesneden blijkt hun maag vol met plastic te zitten.
Een paar voorbeelden: Een overleden potvis die op 27 februari in Cabo de Palos – een dorp aan de zuidkust van Spanje – aanspoelde is bezweken aan de gevolgen van grote hoeveelheden plastic die zijn spijsverteringskanaal blokkeerden. Toen men de maag opensneed bleek dat de 10 meter lange walvis welgeteld 29 kilo plastic had ingeslikt. (Foto 1.)

Foto 1. Deze potvis had maar liefst 29 kilo plastic ingeslikt.


Het tweede voorbeeld (Zie Foto 2) toont hoe de situatie in de rivier de Ganges in India nu is.
Narendra Modi, de nieuw gekozen premier van India heeft nu wel toegezegd dat hij het leven van de rivier wil herstellen.

Foto 2. Rivier Ganges vervuild door o.a. plastic.

Er moet dus beslist iets veranderen.
Jazeker, want de nu gebruikte niet-afbreekbare-plasticsoorten zijn een ramp voor het millieu!
Het goede nieuws is echter dat het nu al mogelijk is om plastic te maken dat wèl biologisch-afbreekbaar is. Het wordt ‘PHA-plastic gemaakt van organisch afval’ genoemd en deze bio-plastic-soort is ook nog eens van een constante topkwaliteit. Het kan bovendien goedkoper geproduceerd worden dan de tot nu toe geproduceerde commerciële PHA plastic. Hoewel PHA biologisch afbreekbaar is, duurt het toch enkele maanden voordat het volledig biologisch afgebroken is. Dit is waar chemische recycling belangrijk wordt. Chemische recycling van PHA is een proces om PHA om te zetten in monomeren of polymeren met laag molecuulgewicht en die kunnen worden gebruikt om nieuwe producten te produceren.
Hieronder kun je lezen hoe PHA uit het slib van rioolwater wordt gemaakt. Het is nu nog een kwestie van produceren op grotere schaal, waardoor ook de prijs nog zal zakken.

https://www.brabantsedelta.nl/nieuws/2017/04/biologisch-afbreekbaar-plastic-uit-rioolwater.html
Hieronder het bericht dat men in Lelystad ook bezig is om PHA te maken, maar dan uit groente en tuinafval:
https://www.lelystad.nl/4/Lelystad/Nieuws-2018/Februari/Orgaworld-zet-groente,-fruit-en-tuinafval-om-in-bioplastics.html

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Aarde, chemie, Natuur, Techniek, Vogels, Water, Zee, Zeedieren en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.