Leren van de natuur

Een oplettende kijker zal door naar de natuur te kijken veel kunnen leren. Klittenband hebben wij bijvoorbeeld te danken aan de oplettendheid van de Zwitser Georges de Mestral. Hij verbaasde zich er over hoe goed de klitten van de Klit-plant op zijn hond bleven zitten. Onder een microscoop zag hij de kleine haakjes aan de uiteinden van de plant. Zo kwam hij op het idee van klittenband. Het wordt al voor veel dingen toegepast. Ik heb zelf een klittenbandsluiting op mijn schoenen, waardoor het moeizame vastmaken van schoenveters niet meer nodig is. In mijn cameratas zorgt klittenband er voor dat de camera vastligt tijdens transport. (Foto 1) Wetenschappers hebben zelfs een database opgericht van bijzondere vondsten in de natuur die ook kunnen worden toegepast voor het verbeteren van door mensen gemaakte apparaten.

Foto 1. Klittenband werd o.a. toegepast in mijn cameratas.

De “Airfish8”.
Een ander mooi voorbeeld gaat over het effectiever omgaan met de brandstof die watervliegtuigen verbruiken. De Maleisische uitvinder Kenneth Tan maakte gebruik van de waarneming dat zeevogels, zoals zeearenden en zeemeeuwen veelal dicht boven het wateroppervlak scheren. Waarom doen ze dat? Als gevolg van het zogenaamde “wing-in-ground-effect” verkrijgen deze vogels extra liftkracht en besparen ze energie. Er waren in het verleden al vaker pogingen gedaan om dit effect ook voor watervliegtuigen te gebruiken, maar Tan heeft het idee verder vervolmaakt door een watervliegtuig te ontwikkelen dat zowel in het water vaart als vlak boven het wateroppervlak kan vliegen en daardoor veel minder brandstof verbruikt dan de gebruikelijke watervliegtuigen. Na dertien jaren* van uitdenken, uitproberen en verbeteren is zijn slim ontworpen vlieg/boot nu gereed voor de verkoop. Het toestel dat “Airfish8” heet lijkt inderdaad op een meeuw die met de vleugels omlaag over het water scheert. (zie Foto 2) De snelheid is 140 km/h en het verbruikt net zo weinig brandstof als een simpele sportwagen. (Het bevat een V-8 motorblok).

Foto 2 De Airfish8 vliegend boven het wateroppervlak.

Foto 3 hieronder toont de Airfish8 stilliggend aan een drijvend steiger, de deur uitnodigend geopend om jou voor een tocht te laten instappen. Je zult voor de aanschaf trouwens wel een dikke portemonnee moeten opentrekken, maar dan heb je ook wat.

Foto 3. Airfish8 klaar voor vertrek.

Ik vond twee video’s over de Airfish8. De eerste is een globale korte versie die slechts 2:28 min. duurt. De tweede video is een prachtige 42 minuten durende langere video die je werkelijk alles laat zien over hoe en waarom deze combinatie van vliegtuig en boot werd ontworpen, inclusief alle natuurkundige en technische aspecten. Met behulp van “exploded views” kun je ook in het binnenste kijken en zien met welke onderdelen het toestel is opgebouwd. Ook zie je dat het toestel economisch kan worden ingezet om door olietankers veroorzaakte gevaarlijke olievlekken zo snel mogelijk onschadelijk te maken. Tijdens de test wordt popcorn gebruikt in plaats van stookolie. De Airfish8 kan zelfs over de op het water drijvende opblaasbare hindernissen die de olievlek moeten insluiten vliegen zonder die te beschadigen. Tevens zie je hoe Kenneth Tan nu directeuren van hotels bij de kust probeert te interesseren om dit type “marine vlieg/boot“ te gaan gebruiken voor de aan-en afvoer van hun hotelgasten. Eenmaal uit het water gekomen is de reis comfortabel, maar omdat het toestel nogal trilt gedurende het opstijgen en landen lijkt dit me meer voor de snelle en avontuurlijke gasten geschikt. Als je in ontwerp en techniek bent geïnteresseerd zul je echt van deze video genieten:

Korte video: https://www.youtube.com/watch?v=Ko6aCLVDUYM
Lange video: https://www.youtube.com/watch?v=2vGeUST6lAs

* Noot: Dit bewijst ook weer eens dat een goed ontwerp niet zomaar toevallig kan ontstaan. De uitvinder heeft maar liefst dertien jaar nodig gehad voor de ontwikkeling. De aanduiding “Airfish8” doet ook vermoeden dat er, om zover te komen, al zeven vorige versies waren uitgeprobeerd. Waarom vertel ik je dit? Omdat het iets zegt over complex ontwerp. Denk hier nu eens over na: In je lichaam werken, naast de diverse systemen die in de illustratie bij mijn vorige artikel werden getoond, ook allerlei “machines” op moleculair niveau. De ontwerper Tan maakte gebruik van een intelligent team en had een plan voor de ontwikkeling. Zouden de “bijzonder complexe machines” in je lichaam dan wel zonder plan, vanzelf, door toevallige evolutie, (dus zonder een intelligente sturende kracht) kunnen zijn ontstaan? Bedenk ook dat die moleculaire machines vanaf het eerste begin ook al direct goed moesten functioneren en samenwerken om de diverse levensvormen echt te kunnen laten leven. Dat lijkt me echt werk voor een Almachtige Superieure Ontwerper!

Lest best! Hieronder tenslotte nog een mooie video over “Jouw verbazingwekkende moleculaire machines” (duurt 6:20 min.) :
https://www.youtube.com/watch?v=X_tYrnv_o6A

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in energie, Evolutie, Intelligent Design, Menselijk lichaam, Natuur, Onderwijs over Intelligent Design, Planten, Techniek, vervoer, Wetenschap en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.