Moet je geloven in evolutie?

Hebben mensen wel eens tegen je gezegd dat de evolutieleer gebaseerd is op wetenschap en de scheppingsleer op geloof? Veel mensen denken er zo over. Maar of iemand nu in God gelooft of in evolutie, in beide gevallen is geloof nodig. Hoezo? Niemand van ons heeft God gezien of gezien dat iets geschapen werd. En geen mens ˗ ook wetenschappers niet ˗ heeft ooit een levenssoort zien evolueren tot een andere levenssoort. Niemand heeft bijvoorbeeld ooit een reptiel tot een zoogdier zien evolueren. Daarom moet iedereen zelf het bewijsmateriaal bestuderen en zijn denkvermogen gebruiken om tot logische conclusies te komen. Dat deed ook de klassieke pianist Eldar Nebolsin uit een van mijn vorige stukjes. Hij was in zijn jeugdjaren ook in evolutie onderwezen, maar weet je nog hoe hij redeneerde? Hij zei: “Ik vind het niet logisch dat de menselijke hersenen, die het vermogen hebben om muziek zoals die van Mozart en Beethoven te componeren en te waarderen, door evolutie zouden zijn ontstaan. Een veel logischer verklaring is dat onze hersenen zijn gemaakt door een wijze, liefdevolle Schepper”.

De Schepper de eer voor zijn werk geven.
Waar je ook kijkt in de natuur: overal zijn mooie voorbeelden van Gods scheppingswerken te vinden. Deze keer vond ik een mooie video waarin, naast talrijke kleinere vissen, ook diverse haaiensoorten voorkomen. Mooi gefilmd en ook het commentaar is heel interessant. Terwijl ik hem bekeek moest ik denken aan een uitspraak van de psalmist: “Hoe talrijk zijn uw werken, Jehovah! U hebt ze allemaal met wijsheid gemaakt. De aarde is vol van uw scheppingen. Daar is de zee, zo groot en wijd, ze wemelt van ontelbare dieren, klein en groot”. ˗ Psalm 104:24, 25.

https://www.youtube.com/watch?v=1ai33sU6b3k

Hoe gevaarlijk zijn haaien?
Volgens de belgische mevrouw die het commentaar bij het filmpje sprak, zijn de meeste haaien voor mensen ongevaarlijk. Ik wil daar toch nog dit aan toevoegen: uiteraard moeten haaien altijd met respect worden behandeld. Als er al eens een mens door een haai wordt gedood, dan is dat meteen overal voorpaginanieuws en dan wordt de angst er bij alle lezers weer goed ingeprent. Zo en mede door de griezelige films is de haai aan zijn imago van menseneter gekomen. Maar om het allemaal in het juiste perspectief te plaatsen: er sterven veel meer mensen door bijensteken en krokodillen dan door aanvallen van haaien.

Verschillen in vorm en ouderdom maken verwantschap ongeloofwaardig.
De belgische mevrouw in de video praat evolutionistische wetenschappers na wanneer ze beweert dat manta’s na miljoenen jaren van evolutie uit haaien zijn ontstaan. Elk kind met een normaal verstand kan al zien dat manta’s qua vorm enorm verschillen van haaien. Om dan nog maar geen vergelijking te trekken met de enorme walvishaai die wel 15 m lang kan worden en maar liefst honderd jaar oud. Die leeftijd haalt een gewone haai bij lange na niet (slechts 20 tot 30 jaar). Wat is dan logischer: te beweren dat ze zich, ondanks alle verschillen, toch uit dezelfde voorouder hebben ontwikkeld of, wat het genesisverslag er over leert, namelijk dat God elk dier rechtstreeks “naar zijn soort” heeft gemaakt?

poster haai

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Muziek, Muziek beluisteren, Zee, Zeedieren en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.