De hangende tuinen en indrukwekkende muren van Babylon.

Foto 1. Gelegen aan de rivier de Eufraat en beschermd door zeer hoge muren leek de stad Babylon welhaast onneembaar.

Babylon was een van de grootste en indrukwekkendste steden uit de oudheid. Deze stad was gelegen op een vruchtbare vlakte op zo’n tachtig kilometer ten zuiden van het huidige Bagdad. Met haar kolossale dubbele muren en omringende gracht leek ze onneembaar. Ze stond bekend om haar majestueuze tempels, hangende tuinen en tempeltorens en is wel ’de stad der wonderen’ genoemd.
Wanneer toeristen in het verleden naar de piramides kwamen kijken, is het waarschijnlijk dat zij door hun ’reisgids’ ook werden aangespoord een kijkje in Babylon te gaan nemen. Volgens bepaalde overleveringen behoorden zowel de massale muren als de „hangende tuinen” van die stad tot „De zeven wereldwonderen” van de antieke oudheid.
Met de bouw van de muren van Babylon werd in de zevende eeuw vóór onze gewone tijdrekening door koning Nabopolassar begonnen, waarna zijn opvolger, koning Nebukadnezar II (624-581 v.G.T.) ze voltooide. De stad was aan beide kanten van de rivier de Eufraat gebouwd, met langs de oevers van de rivier een aantal poorten. Bovendien was ze nog eens omgeven door een dubbele muur, versterkt met torens, voorzien van een aantal zware poortdeuren. Twee Griekse historici uit de vijfde eeuw v.G.T. hebben over deze muren geschreven. Volgens Ctesias waren ze zo’n 90 meter hoog, volgens Herodotus 100 meter. De breedte werd door de laatste gesteld op 26 meter; of dat nu wel of niet precies klopt, dat de muren breed zijn geweest, moet wel, want Herodotus schrijft: „Op de bovenkant langs de randen van de muur bouwden ze éénkamervertrekken tegenover elkaar, met daartussen een ruimte waar een span met vier paarden makkelijk kon keren.”
Als een reiziger al onder de indruk was van die kolossale muren, kan het niet anders of hij zou de hangende tuinen van Babylon helemaal een „wonder” vinden. Nebukadnezar liet ze aanleggen, kennelijk voor zijn Medische koningin Amytis, die het vlakke land van Babylon afschuwelijk vond en verlangde naar de bomen en heuvels van haar geboorteland.

Foto 2. Tevens beroemd om de over de muren hangende tuinen.


De hangende tuinen bestonden uit een serie kunstmatige terrassen, door marmeren trappen met elkaar verbonden en mogelijk oprijzend tot een hoogte van 23 à 90 meter. Op die terrassen, bedekt met aarde, groeiden tal van bloemen, struiken en bomen, terwijl volgens de overleveringen ploegen slaven elkaar afwisselden om een soort van schroeven van Archimedes in beweging te houden die water van de Eufraat naar de tuinen ophevelden. Van waterreservoirs op het hoogste terras werd het water dan naar fonteinen beneden geleid om voor de nodige irrigatie te zorgen. Hoe uitzonderlijk ze echter ook waren, deze hangende tuinen zijn verdwenen, maar op de foto’s 1 en 2 hebben kunstenaars daar toch een mooie impressie van gemaakt.

Hangende tuinen van Babylon vinden navolging in deze tijd.
De moderne hangende tuinen van Babylon zijn ook indrukwekkend. Maar die bevinden zich in Singapore. WOHA, een architectenbureau in Singapore, ontwierp daar het “Parkroyal hotel en kantoor in een tuin”. Tussen drie aan elkaar verbonden gebouwen hangen op drie niveau’s gebogen terrassen aan de glazen voorgevels. Ook op twee verbindende daken zijn tuinen aangelegd. (Zie Foto 3 en 4)

Foto 3. Aan de gevels van het Parkroyal-hotel zijn terrasvormige tuinen opgehangen.


Hierdoor is een groene zone ontstaan van in elkaar vervlochten flora en palmbomen die goed gedijen in het tropische klimaat. “Het project is een studie naar hoe we niet alleen het groen kunnen behouden in een stedelijk torenhoog stadscentrum maar ook hoe we dit kunnen bevorderen op een opvallend architecturale, integrale en duurzame manier” zegt één van de architecten van WOHA.

Foto 4. Detail van de aan de gevels bevestigde terrassen.

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Natuur, Planten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.