Bijzondere dieren bekijken.

In een wereld waar natuurgebieden kleiner worden en een steeds groter deel van de bevolking in steden woont, zijn dierentuinen voor veel mensen de makkelijkste manier geworden om kennis te maken met wilde dieren. Als bezoeker heb je de gelegenheid enkele van de mooiste en indrukwekkendste dieren ter wereld in een redelijk natuurlijke setting te bekijken. Tegenwoordig zitten gevaarlijke dieren meestal niet meer achter tralies maar in openluchtverblijven met een gracht eromheen.

Foto 1. Olifantengroep in dierentuin Emmen Dr.

Voor-en tegenstanders.
Sommige dierenactivisten hebben er moeite mee dat dieren uit hun natuurlijke omgeving worden gehaald en in een onnatuurlijke leefomgeving worden opgesloten. Ze zeggen dat een dierentuin de dieren in hun bewegingsvrijheid beperkt en hun instinctieve gedrag verstoort.
Als reactie op deze kritiek zeggen dierentuinen dat ze een belangrijke rol spelen in natuurbehoud en educatie. Jaime Rull van dierenpark Faunia in Madrid zegt: „Ons doel is mensen respect bij te brengen voor dieren. We willen dat onze bezoekers gaan inzien hoe belangrijk het beschermen van de leefomgeving van dieren is voor hun voortbestaan.” Uit sommige onderzoeken is gebleken dat een goede informatievoorziening in dierentuinen daar inderdaad toe bijdraagt.
Veel dierentuinen houden niet alleen dieren om die aan het publiek te laten zien, maar proberen ook bedreigde dieren te fokken in de hoop die uiteindelijk in de natuur te kunnen uitzetten.
Een belangrijke oorzaak van het uitsterven van diersoorten is dat hun leefgebieden verdwijnen. Dierentuinen doen actief aan fondsenwerving voor het behoud van dieren en werken rechtstreeks samen met wildreservaten in tropische landen.
Kennismaken met de natuur
De meeste kinderen zijn van nature al geïnteresseerd in dieren, dus met het hele gezin naar de dierentuin gaan kan voor ouders een mooie gelegenheid zijn om hun kinderen meer over Gods schepping te leren.
Vanaf het allereerste begin hebben mensen veel belangstelling gehad voor de dierenwereld. Het is goed om die interesse bij kinderen te stimuleren, want de natuur geeft ons inzicht in de persoonlijkheid van de Schepper. Een bezoek aan een dierentuin kan ons ook meer respect bijbrengen voor de prachtige dieren die op onze kwetsbare planeet wonen.
Laten we eens een paar bijzondere dieren bekijken.

Foto 2. Olifant met haar kalf in een Duitse dierentuin.


Foto 2.
Olifanten behoren tot de intelligentste dieren. Men zegt weleens dat iemand een olifantengeheugen heeft, en terecht, want het geheugen van een olifant is uitstekend.

Foto 3. Witte neushoorn met haar jong.


Foto 3.
Dit dier is niet lichter van kleur dan de zwarte neushoorn. De witte neushoorn dankt zijn naam aan een verkeerde vertaling door de Engelsen van het Afrikaanse wyd, dat “wijd, breed” betekent en niet “wit”. Wijd slaat op de lippen, die bij de witte neushoorn inderdaad breed zijn, terwijl de lippen van de zwarte neushoorn eerder puntig zijn. Deze lippen gebruikt de witte neushoorn om te grazen, terwijl de puntige lip van de zwarte neushoorn hem beter in staat stelt om bladeren en twijgen te plukken. De dieren worden bedreigd en gedood voor hun hoorns. In Europa hebben bendes die op zoek waren naar de hoorns ingebroken bij musea en veilinghuizen. Er wordt zelfs gedacht dat neushoorns in Europese dierentuinen gevaar lopen.

Foto 4. Syberische tijgerwelp.


De Syberische tijger komt in het wild nauwelijks nog voor: in 2011 werd de populatie geschat op circa 500 exemplaren.
De Siberische tijger leeft in zeer koude omstandigheden. Hij bezit een dichtere wintervacht met lange haren, die lichter is (geel) dan die van andere tijgers (oranjerood.) Ook heeft hij een vetlaag langs zijn flanken en zijn buik van zo’n 5 cm dik. Dit beschermt hem tegen de ijzige wind en temperaturen van soms wel -45 °C.

Foto 5. Arabische spiesbok.

Gered van de ondergang.
De Arabische spiesbok of oryx is een geharde woestijnantilope. De lange, dunne, rechte hoorns worden 38 tot 68 centimeter lang. De Arabische oryx is de kleinste oryxsoort. Hij heeft een schofthoogte van 81 tot 102 centimeter en een gewicht van 65 tot 75 kilogram. In 1972 werd de laatste Arabische spiesbok die in het wild leefde door jagers gedood. Gelukkig was, om uitsterven te voorkomen, in 1962 door de Fauna and Flora Preservation Society en het Wereld Natuur Fonds “Operatie Oryx” opgestart. Drie wilde oryxen, twee mannetjes en een vrouwtje, werden gevangen en overgevlogen naar de dierentuin van Phoenix, Arizona. Samen met enkele vrouwtjes uit andere dierentuinen werd een kudde samengesteld. Deze plantte zich succesvol voort. Nakomelingen van deze kudde werden verspreid over dierentuinen in de hele wereld, en samen vormden ze een wereldwijd fokprogramma. Inmiddels zwerven er in een aantal beschermde gebieden op het Arabisch Schiereiland weer spiesbokken rond. Helaas kunnen dierentuinen niet alle bedreigde dieren met fokprogramma’s redden. Daarom is het goed om onze kinderen reeds jong respect voor alles wat leeft bij te brengen.

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Landdieren, Natuur, zoogdieren en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.