Bezoek aan Arnhem

Mijn vrouw en ik hebben een jaar-abonnement op de NS-OV-chipkaart en kunnen daarmee naast de korting op normale treinreizen ook zeven maal per jaar per trein een gratis reis maken naar een willekeurige stad in Nederland. Deze week kozen we voor Arnhem. Je kunt er leuk winkelen en station Arnhem Centraal is bovendien een fotogeniek stationsgebouw waarvan ik ook wat leuke foto’s hoopte te maken.

Project Arnhem Centraal
De bouw van het station is niet zonder slag of stoot gereedgekomen. Het door architect Ben van Berkel futuristisch vormgegeven nieuwe stationsgebouw bleek namelijk bijzonder lastig te bouwen. (Veel gebogen lijnen in de betonelementen.) De uitvoering was ook aanmerkelijk duurder dan oorspronkelijk geraamd. Maar men was al te ver met de voorbereiding en het ontwerp en men wilde de bouw toch niet afblazen. Na een relatief lange bouwtijd (met het stationsgebouw werd begonnen in 2005) werd de nieuwe OV-terminal, met een capaciteit van 110.000 trein- en busreizigers per dag, op 19 november 2015 feestelijk geopend. Bij de officiële opening van het vernieuwde station werd de naam veranderd van station Arnhem naar station Arnhem Centraal. Hiervoor droegen alleen de vijf drukste hoofdstations van Nederland deze titel (Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden), maar op verzoek van de gemeente is de naam naar aanleiding van de verbouwing aangepast. Pikant detail daarbij is, volgens NRC* , dat de naamswijziging in eerste instantie werd afgewezen om financiële redenen, omdat de aanpassing van alle digitale systemen te duur werd geacht (500.000 à 800.000 euro). Vlak voor de officiële opening gingen NS en ProRail overstag en namen zij de meeste kosten op zich. De gemeente Arnhem, die belang hechtte aan de naamswijziging, hoefde alleen de extra letters op de stationsgevel te betalen, maar die ontbreken nu nog steeds. (Zie ook Foto 4.)

Knooppunt.
Arnhem Centraal is nu het belangrijkste knooppunt van openbaar vervoer in Oost-Nederland en in het spoorwegverkeer met Düsseldorf (D), Utrecht, Zwolle, Nijmegen, Tiel en de Achterhoek. De door mij gemaakte foto’s 1 t/m 6 laten zien dat de architect er inderdaad een indrukwekkend gebouw van heeft gemaakt.

Tips voor een bezoek.
In het station is een VVV-kantoor waar u een gratis plattegrond van Arnhem kunt krijgen en waar trouwens ook een lekker kopje koffie wordt geschonken (niet gratis). Als u buiten het station linksaf gaat bent u na 5min. al in de Jansstraat een drukke winkelstraat waar je gezellig kunt shoppen.

‘Feest Aardvarken’
Toen we nog wat verder de stad inliepen stuitten we onverwachts op het ‘Feest Aardvarken’, een enorm groot en ludiek beeld van een lui op zijn rug liggend aardvarken. Burgers’ Zoo gaf het enorme kunstobject cadeau aan de stad Arnhem vanwege het 100-jarig bestaan van de dierentuin. Het object is gemaakt door kunstenaar Florentijn Hofman. Het weegt 150.000 kilo en is opgebouwd uit een stalen skelet met een betonnen huid. Het viel mij niet mee om het aardvarken netjes op de foto te zetten. Pas nadat ik een heuvel ernaast had beklommen kon ik het feestbeest portretteren. Het meisje in carnaval/politie-kleding heb ik er thuis met Photoshop bovenop geplaatst, zodat u een indruk van de grootte krijgt. (Zie Foto 7)

Foto 1. Via de trap ga je naar de grote centrale hal.


Foto 2. De structuur die het schaaldak ondersteunt; door de architect “De Fronttwist” genoemd, in de volksmond “De Wokkel” genoemd.


Foto 3. Wat meer naar rechts zien we de roltrap en de lift naar de toegang tot de 70 m. hoge Rijn- en Parktoren.


Foto 4. Overzicht situatie hoofduitgang richting centrum. De letter C is (nog) niet aangebracht.


Foto 5. Architectuurdetail van betonsteun.


Foto 6. Detail van trapleuning en afrastering.


Foto 7. Het ‘Feestvierend Aardvarken’ is maar liefst 30 m. lang en 9 m. hoog.


Uitstekende treinverbinding
Het bezoek aan Arnhem is ons goed bevallen. Er is een goede treinverbinding via Utrecht Centraal (Intercity, vanuit Den Helder naar Nijmegen). Ook vanuit onze woonplaats Zaandam hoefden we niet over te stappen.

* Bron van bericht over de gevelletters:
https://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/20/naamswijziging-station-arnhem-gaat-toch-arnhem-ce-1557640-a547475

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in Fotografie, Reizen, technisch en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.