Architectuur voor mensen door mensen.

Heb je ook wel eens het gevoel dat het bouwen van woningen steeds ingewikkelder en duurder wordt? Je vraagt je af: Zou dat ook anders kunnen? En is er altijd een architect bij nodig? Zou het niet leuk zijn als elke burger zijn eigen huis zou kunnen ontwerpen en bouwen? Ja, daarom gaat mijn verhaal dit keer over het bouwen van goedkope Wiki-woningen. De bouwtekeningen daarvan kunnen op internet gratis worden gedownload (zie Foto 1) en als de onderdelen zijn uitgezaagd, kunnen ze als een bouwpakket door vrijwel iedereen in een paar dagen op de eerder gemaakte fundering in elkaar worden gezet. (Foto 2 en 3)


Een soort Ikea-pakket dus, maar iets groter dan gebruikelijk. Architect Alastair Parvin , de bedenker, legt in onderstaande 13 minuten durende TED-voordracht, die in het nederlands is ondertiteld, helder uit hoe het idee ontstond en hoe het werkt. Zijn TED-talk heet “Architecture for the people by the people.” Je vindt de video door deze link te kopiëren en in het URL- venster te plakken:
https://www.ted.com/talks/alastair_parvin_architecture_for_the_people_by_the_people?language=nl


Nu ook in Nederland
Alastair Parvin presenteerde zijn ideeën in 2013, maar Wiki House blijkt nu in 2017 veel interesse te wekken en het is nu ook al een internationaal project geworden. Met deze ‘open-source-construction kit’ kunnen niet alleen kleine huizen worden gebouwd, maar ook grotere, die vervolgens naar eigen behoefte kunnen worden afgewerkt en ingedeeld. Deze week kwam op TV het nieuwsbericht dat men nu ook in Nederland, met hulp van een groep vrijwilligers uit buiten- en binnenland, is begonnen met de bouw van het eerste Wiki-huis. Het wordt een permanente kleine woning in Almere. Als je het bericht over de start van de bouw hebt gemist kun je het hieronder met enkele foto’s ook nog bekijken:

www.hollandwikihouse.nl/tag/almere/

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.