Hoe ook uw ramen en dak orkaanbestendig te maken?

Als een huis bestendiger tegen orkanen moet worden gebouwd zul je ook zeker de juiste glasramen moeten kiezen. Wat is het probleem? Wanneer tijdens een orkaan een van de glasramen in uw huis door een rondvliegende houten balk wordt getroffen ontstaat er meestal een gat in het glasraam. Via dat gat zal de wind dan de inwendige druk in uw huis kunnen opvoeren en wordt uw huis als een ballon opgeblazen, en kunnen de muren en zelfs het hele dak van uw huis worden weggeblazen. Het is dus zaak om uw glasramen zo sterk mogelijk te maken. In deze video worden drie glassoorten getest doordat een houten balk met een soort kanon op drie glasramen wordt afgeschoten. (Zie Foto 1)

glastest
Het eerste raam is bekleed met normaal ongetemperd glas, het tweede raam is bekleed met getemperd glas dat 4x sterker is dan het vorige en tenslotte is er het derde raam dat met gelamineerd glas is bekleed. Daarbij is tussen de twee lagen glas een kunststoffolie aangebracht en dit pakket onderging vervolgens in een oven een warmtebehandeling. Uit de test blijkt dat in het derde raam geen gat ontstaat, zodat de veiligheid, als deze glassoort wordt gekozen, aanmerkelijk wordt verbeterd. De engelstalige video How to Install Impact-Resistant Windows – Hurricane Ready vind je hieronder:

https://www.youtube.com/watch?v=Fh1CCPeUKQ8

Hier een andere video Hurricane Proof Your Home – Building a Storm-Ready Roof waarin Bob Vila je vertelt hoe je een stormbestendig dak kunt bouwen. In Florida, dat vaak door orkanen wordt geteisterd worden de daken belegd met geëxtrudeerde betonnen pannen. Deze zijn voorzien van twee gaatjes en deze pannen worden met twee schroeven op het met houten dakplaten en twee groene asfaltlagen bedekte dak vastgeschroefd. (Zie Foto 2)

https://www.youtube.com/watch?v=T7U0IkQssuc

dakpannen vastschroeven

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Hoe ook uw ramen en dak orkaanbestendig te maken?

  1. Jan Dijkstra zegt:

    Interessant stukje over het orkaanbestendig maken van je huis. Familie van mij woont in de VS en zij hebben wellicht wat aan deze tips. Interessant dat een gat in je raam voor zoveel ellende zorgt tijdens een orkaan. Gelukkig hebben we daar in Nederland geen last van.

Reacties zijn gesloten.