Het mysterie van het uit één staalplaat gesmede konijn.

Foto 1. De metaal-artiest Sobi Yamada

In 1904 verbaasde een meester Japanse ambachtsman de bezoekers van de St. Louis World Fair met een metaalsmeedtechniek die nu verloren is gegaan. Sobi Yamada (Foto 1) vormde uit één enkele vlakke staalplaat mooie driedimensionale ijzeren figuren die haast levend leken. Zijn werk werd duur betaald door zowel musea als particuliere verzamelaars. Hij hamerde uit een vlakke staalplaat bijvoorbeeld een konijn met 11cm lange oren en gaf het dier twee prachtige naar de natuur gevormde ogen. Dit konijn bevindt zich nu in het Kaga City Art Museum (Zie Foto 2)

Foto 2. Dit konijn werd helemaal uit een vlakke plaat gedreven.

De lange oren ontstonden uit twee bobbels die met de hamer uit de staalplaat werden gedreven. Hoe hij het precies deed zonder dat de plaat scheurde is nog steeds een mysterie dat ondanks de toepassing van de moderne technologie nog steeds niet kan worden uitgelegd. Kijk mee als in onderstaande video een museumonderzoeker en een metaalkunstenaar worden gedocumenteerd die samenwerken om deze Japanse kunst die verloren ging weer terug te vinden. Ze hebben 2 maanden de tijd om de prestaties van een meestervakman die meer dan een eeuw geleden bloeide te repliceren – zal dat ze lukken? Een tip: Let niet al te veel op de verteller, want die heeft een nogal overdreven manier van vertellen. Het technische verhaal zelf blijft echter volledig overeind en is zeker je aandacht waard, vooral als je al wat van metaalbewerking afweet.

https://www.youtube.com/watch?v=OT0AlFmAkv0

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in hobby, Techniek, technisch, Video, Wetenschap en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s