Een hersenonderzoeker vertelt hoe bijzonder ons brein is.

Hoe ontstond het?
Na mijn uitstapje over ‘fotografie’ wordt het nu weer eens tijd voor een gedegen wetenschappelijk onderwerp. Omdat ik met deze blog tevens een pleidooi wil houden voor intelligent ontwerp, moet dat het liefst een onderwerp zijn waarbij ook de superieure kwaliteiten van de, zoals ik Hem wel noem, “Grote Ontwerper”, worden belicht. Het bijbelverslag leert dat Jehovah God de eerste mensen rechtstreeks maakte, zonder dat daar evolutie aan te pas kwam.* Hij gaf de eerste mens Adam een volmaakt lichaam. Adam kon ook onmiddellijk spreken en was in staat om voor alle dieren een passende naam te bedenken, wat echt geen geringe opdracht was. Die kon hij uitvoeren omdat de Schepper hem ook met een volmaakt brein of hersenen had ontworpen.

professor Rajesh Kalaria

Is het brein werkelijk zo bijzonder?
Wat zijn wetenschappers er over aan de weet gekomen? Professor Rajesh Kalaria, van de Universiteit van Newcastle (Engeland), die al 40 jaar onderzoek naar de hersenen doet, zegt er het volgende over: “Dit opmerkelijke orgaan blijft me verbazen. Het bestuurt de gedachten en het geheugen en is de controlekamer van veel lichaamsfuncties. De hersenen ontvangen ook signalen van al onze zintuigen en verwerken die informatie, afkomstig van binnen en buiten het lichaam. De manier waarop onze hersenen functioneren is grotendeels te danken aan de complexe chemie en de ingewikkelde netwerken van neuronen, de belangrijkste hersencellen. De hersenen bevatten vele miljarden neuronen, die met elkaar communiceren via lange vezels, axonen genoemd. Een enkel neuron kan vele duizenden verbindingen met andere neuronen maken via vertakte vezels die dendrieten heten. Het totale aantal verbindingen in de hersenen is dus astronomisch groot! En daar komt nog bij dat dit dichte woud van neuronen en dendrieten niet chaotisch is, maar heel georganiseerd”.

Het is een verbazingwekkend staaltje van ‘bedrading’.
Deze professor, die eerst in evolutie geloofde maar daar later anders over ging denken, legt dan ook uit hoe die bedrading tot stand komt: “Tijdens de groei van een baby in de baarmoeder, en ook nog na de geboorte, ontwikkelt de bedrading zich op een heel ordelijke manier. Neuronen laten vezels groeien in de richting van andere neuronen die zich enkele centimeters daarvandaan bevinden, op celniveau een enorme afstand. Trouwens, een vezel wordt soms niet alleen maar op een specifieke cel gericht maar zelfs op een bepaald deel van die cel. Als een nieuwe vezel uit een neuron groeit, wordt die begeleid door chemische wegwijzers die dingen zeggen als ‘stop’, ‘ga verder’ of ‘keer om’, totdat de vezel zijn doel heeft bereikt. Zonder duidelijke instructies zouden zulke vezels al gauw de weg kwijt raken. Het hele proces wordt zorgvuldig gecoördineerd, te beginnen bij de instructies die in ons DNA staan”.

Wat is zijn conclusie na 40 jaar hersenonderzoek?
Wat zegt Professor Rajesh Kalaria nu, hij die in zijn studententijd van zijn docenten en hoogleraren te horen kreeg dat alle gerespecteerde wetenschappers in evolutie geloofden? Hij zegt: “We begrijpen toch nog lang niet helemaal hoe de hersenen functioneren en zich ontwikkelen, of hoe ze herinneringen, emoties en gedachten vormen. Maar alleen al het feit dat de hersenen werken — om nog maar te zwijgen over hoe goed ze werken en hoe schitterend ze in elkaar zitten — bewijst voor mij dat er een brein achter zit dat verre superieur is aan dat van ons”.
Bron: “Ontwaakt” nr. 4 2017 blz. 12,13 (Gratis in vele talen te lezen op jw.org)

* Rechtstreekse schepping, zonder evolutie. Ook Gods Zoon, Jezus Christus, verwees naar de rechtstreekse schepping van de eerste mensen toen hij op een vraag over echtscheiding antwoordde: “Hebben jullie niet gelezen dat degene die hen schiep hen bij het begin als man en als vrouw maakte”? We kunnen ervan op aan dat Jezus de waarheid sprak. Hij was volgens Spreuken 8:30 zelf bij hun schepping als Gods “Meesterwerker” aanwezig geweest, en hij had het totaal niet over voorafgaande stadia die volgens de evolutietheorie zouden hebben plaatsgevonden. De apen werden eveneens rechtstreeks als apen gemaakt maar hun hersenen hebben lang niet dezelfde capaciteit als menselijke hersenen. Mensen die toch beweren dat evolutie waar is spreken Jezus tegen. Evolutie en schepping zijn volgens de bijbel onverenigbaar. Door recente ontdekkingen van wetenschappers krijgen we steeds meer bewondering voor de manier waarop Jehovah ons gemaakt heeft. Die ontdekkingen geven ons nog meer reden om in te stemmen met de psalmist: „Ik zal u prijzen omdat ik op een vrees inboezemende wijze wonderbaar ben gemaakt. Uw werken zijn wonderbaar, zoals mijn ziel zeer wel weet” (Psalm 139:14).

professor ErikScherderEen nederlandse hersenonderzoeker over het stimuleren van ons brein door te bewegen.

Van de nederlandse hersenonderzoeker en neuropsycholoog Professor Dr. Erik Scherder kunnen we ook veel leren over de werking van ons brein. En hij weet zijn belangrijke, maar tevens verontrustende, boodschap ook nog eens op een heel leuke manier aan zijn publiek duidelijk te maken. Wil jij je lichaam en je hersenen goed verzorgen? Wees dan eens eerlijk: hoeveel tijd besteed jij dagelijks aan intensieve beweging? Ook ik moet toegeven dat ik behoorlijk ben geschrokken van de invloed die onvoldoende bewegen op onze hersenen heeft. Maar, gelukkig, het kan nog goedkomen. Na het zien van onderstaande video kan het niet anders of je bent, net als ik, volledig overtuigd en gemotiveerd om er iets aan te gaan doen. Dit heldere college van de professor , dat slechts 16 minuten duurt, zou eigenlijk iedereen moeten zien. Hoogstaand wetenschappelijk onderwijs op een verfrissende wijze gebracht!
Hieronder vind je de video “Gaat je geheugen kapot, als je teveel voor je computer hangt?”

m.youtube.com/watch?v=BmlznJkvi5w

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Chemische evolutie, Evolutie, Intelligent Design, Menselijk lichaam, Onderwijs over Intelligent Design, Video, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s