Foto’s opleuken met Luminar en Photoshop

Ik zal je op deze blog ook af en toe van mijn verdere ervaringen met het fotobewerkingsprogramma Luminar voor Windows10 op de hoogte houden. (Eerder vertelde ik al dat de Beta versie gratis kan worden gedownload)
Deze keer paste ik het Luminar-filter “Bloody Mary” toe. Dat verandert alle kleuren (uitgezonderd rood) in zwartwit en dat geeft wel een grappig effect. Als achtergrond gebruikte ik een onlangs door mij geschoten (kleuren-) foto van een pleintje in Utrecht. (Foto 1) Het resultaat na gebruik van het filter zie je in Foto 2.

Ik voegde op de uit Luminar verkregen zwartwitfoto nog een donker vignet toe langs de randen, waardoor de aandacht voor de foto naar het midden wordt getrokken. Ook dit gaat in Luminar eenvoudig door een schuifje iets te bewegen. Op zich vormde dit nu wel een leuke achtergrond. De geveltjes rondom het pleintje en de terrasjes zijn pittoresk. Maar er miste nog een echte aandachttrekker op de voorgrond. De fietsen alleen vond ik wat te saai. Via Google vond ik de foto van het Spaanse muzikale/danspaar. De verdere bewerking vond plaats in Photoshop. Met het hulpgereedschap “Toverstaf” van Photoshop selecteerde ik eerst de achtergrond van de foto van het muzikale paar en door de selectie vervolgens om te keren heb ik het paar zelf geselecteerd. Omdat het paar in het begin nog te groot werd afgebeeld, werd het met “Afbeeldingsgrootte” en de instelling “percentage” tot de juiste grootte teruggebracht en vervolgens op een nieuwe laag bovenop de achtergrondfoto geplaatst. Het pleintje heeft verschillende vloerniveaus en dus koos ik er voor om het paar op het hoogste niveau aan de linkerkant te plaatsen. Als laatste werd in “laag” de knop “één laag maken” ingedrukt. Klaar is Kees! Omdat het fotogenieke paar eveneens  kleding met daarin de kleur rood draagt, is zo een interessantere foto ontstaan. (Foto 3)

Foto 3. Het eindresultaat na bewerking.

Om het paar nog wat extra te benadrukken en de toch ietwat lelijke fietsen wat minder in beeld te brengen, is op Foto 4 hieronder het kader nog wat verlegd en ingezoomd.

Foto 4 Door een ander kader valt het paar beter op.

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in Fotografie, hobby en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.