De dubbelhoornige neushoornvogel

Foto 1 De Dubbelhoornige Neushoornvogel. Het trouwe mannetje zorgt 4 maanden lang voor zijn vrouwtje en 2 jongen.


Ik zag een mooie documentaire over zuidelijk Thailand, waarin ook een mooi stukje over de dubbelhoornige neushoornvogel voorkomt. Deze naam draagt hij omdat er bovenop zijn grote snavel ook nog twee hoornachtige uitsteeksels zitten. Omdat de vogel niet in Nederland voorkomt en dus voor de meesten van ons niet niet zo bekend zal zijn, besteed ik er hier enige aandacht aan. De docu laat zien op welke liefdevolle wijze de man voor zijn vrouw en hun twee jongen zorgt. Die laatstgenoemden bevinden zich in een nest in de holte van een boom. De ingang tot het nest is slechts een smalle spleet. Het vrouwtje blijft vier maanden lang in dit nest, totdat haar jongen voldoende groot zijn. Al die tijd zorgt de vader voor de aanvoer van voedsel (fruit, bessen die hij één voor één plukt en doorslikt) Als hij, met zijn keelzak vol bessen, van een tocht terugkomt bij het nest, braakt hij die voorzichtig uit nabij de ingang, neemt dan de bessen weer één voor één in zijn bek en steekt daarbij zijn snavel in de spleet, zodat het vrouwtje haar jongen er mee kan voeden. Het vogelpaar dat werd gefilmd keert al meer dan tien jaar steeds terug naar hetzelfde nest. Deze vogels kunnen wel veertig jaar oud worden.
Wat denkt u? Is dit niet een mooi voorbeeld van trouw en loyaliteit onder dieren? Ze hebben dit zichzelf niet aangeleerd, maar het is instinctieve wijsheid die door de Schepper werd geprogrammeerd. Wij mensen kunnen, denk ik, hoewel de Schepper ons wèl met het vermogen om zelfstandig te denken en te redeneren heeft geschapen, toch veel van deze vogels leren. Onze kinderen zullen waarschijnlijk ook beter gedijen wanneer ze door twee ouders worden opgevoed die elkaar en hun kinderen liefdevol en geduldig verzorgen.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Natuur, Onderwijs over Intelligent Design, Video, Vogels en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s