Muziek luisteren

Uit alles blijkt dat onze liefdevolle Schepper Jehovah wilde dat wij mensen van het leven zouden kunnen genieten. Hij gaf ons niet alleen een paar ogen, die beter werken dan door mensen gemaakte camera’s en waarmee wij van mooie visuele beelden kunnen genieten, maar Hij schiep ook ons gehoor. Dat geeft ons de mogelijkheid om van allerlei soorten muziek te genieten. Ik houd zelf ook van muziek en schreef o.a. al eens eerder in deze blog over een 10-jarige jongen die geweldig jazz speelt op de piano. Als je hem nogmaals wilt horen spelen kun je even klikken op:
https://gervanpoelgeest.wordpress.com/2014/02/03/de-piano-een-veelzijdig-en-klankrijk-instrument/

Maar deze week luisterde ik naar een uitvoering van een orkest dat een jonge virtuoze pianiste begeleid. Deze zeer getalenteerde pianiste heet Maja Babyszka en ze is van poolse afkomst. Ze speelt “Rhapsody in Blue” van George Gershwin op onnavolgbare wijze. (Zie Foto 1.)

babyszka

Maar ik werd in het bijzonder geraakt door de manier waarop de inleiding van dit stuk door de klarinettiste wordt gespeeld. Zij beheerst haar instrument werkelijk op een meesterlijke manier en blaast het intro bijzonder fraai. Haar naam is mij helaas onbekend, maar je ziet de mollige dame op Foto 2.

klarinettiste

Waarover nadenken?
Nu is dit mijn voorstel: als je even wilt bekomen van de stress van de dag en 20 minuten tijd hebt om even te onthaasten, dan moet je er nu toch beslist even voor gaan zitten. Ik wens je veel luisterplezier en…eh… misschien wil je, terwijl je luistert, ook eens over de Grote Ontwerper, die het ingenieuze menselijk gehoor ontwierp, nadenken?

Waarom het zo een ingenieus ontwerp is?
In het binnenoor bevindt zich het slakkenhuis. Het heeft de vorm van een spiraal met 2,5 windingen en is slechts ongeveer een cm in diameter De geluidstrillingen lopen door het met vloeistof gevulde slakkenhuis heen en weer terug. In het slakkenhuis zit de basilaire membraan, waarop ongeveer 20.000 haarcellen zitten. De basilaire membraan is aan het uiteinde breder dan aan de basis. Daardoor heeft de membraan een stijfheid die varieert met de lengte: Dit heeft tot gevolg dat de haarcellen op verschillende posities op het membraan reageren op verschillende frequenties: de hoogste frequenties worden vlak bij het ovale venster geregistreerd (basis cochleae); de lagere tonen verderop (apex cochleae). Let op! Als de ‘trilharen’ (bijvoorbeeld door te hoge geluidsdoses) beschadigen, kun je daarna bepaalde tonen niet meer horen! Wees dus altijd zo verstandig om bij luidruchtige concerten oorbeschermers te dragen.
Nog een tip: Je zou tijdens het luisteren ook na kunnen denken over de bijzondere muzikale kwaliteiten die de Schepper, Jehovah God, ons mensen gaf. Daardoor kan de pianiste, na veel oefeningen, met haar vingers de toetsen verbazingwekkend snel in de juiste volgorde aanslaan. Bedenk ook dat het de hersenen zijn die de instructies daarvoor aan de spieren doorgeven. Dat het dan ook nog zo razend snel en foutloos kan, da’s toch knap ontwerp? Dat kan toch geen toeval zijn? Afijn, na deze, hopelijk informatieve, inleiding mag je nu zelf gaan kijken en luisteren. Veel plezier!

https://www.youtube.com/watch?v=bK8jihRMFWw

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Menselijk lichaam, Muziek, Muziek beluisteren, Wetenschap en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s