De levende planeet

De aarde herbergt een enorme variëteit aan levende organismen, misschien wel miljoenen soorten. Veel van dit leven — in de grond, de lucht en het water — is niet met het blote oog te zien. Zo zijn in slechts één gram grond wel tienduizend soorten bacteriën aangetroffen, en dan hebben we het nog niet over het totale aantal microben! Er zijn zelfs levensvormen ontdekt op een diepte van drie kilometer onder de grond.
Ook de atmosfeer zit vol leven, en dan gaat het niet alleen om vogels, vleermuizen en insecten. Afhankelijk van de tijd van het jaar zit ze ook vol pollen en andere sporen, zaden en — in bepaalde gebieden — duizenden soorten microben. „De diversiteit van microben in de lucht komt hiermee gelijk te staan aan de diversiteit van microben in de grond”, aldus het tijdschrift Scientific American.
Ook de oceanen maken deel uit van de biosfeer, maar ze blijven grotendeels een mysterie, omdat er vaak dure technieken nodig zijn om op grote diepte wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Zelfs de koraalriffen, die relatief makkelijk toegankelijk zijn en waar al veel onderzoek gedaan is, bevatten wellicht nog miljoenen onbekende soorten.
Wat we wel weten is dat de aarde zo veel leven bevat dat het de chemische eigenschappen van de planeet verandert, en dan vooral de biosfeer — het deel van de aarde waar leven is. In de oceanen draagt het calciumcarbonaat in schelpen en koraal er bijvoorbeeld toe bij de chemische samenstelling van het water te stabiliseren, „ongeveer zoals een zuurremmer in de maag werkt”, stond in een rapport van het Amerikaanse instituut voor oceanografie en meteorologie (NOAA). Planten en fytoplankton, eencellige algen die dicht onder de oppervlakte van meren en oceanen leven, helpen de hoeveelheid kooldioxide en zuurstof in het water en de lucht te reguleren. En in de grond zetten bacteriën en schimmels stoffen om in anorganische voedingsstoffen voor planten. De aarde is dan ook heel toepasselijk wel de levende planeet genoemd.
Er zou geen leven op aarde kunnen bestaan als bepaalde dingen niet zo uiterst precies op elkaar waren afgestemd. Sommige dingen werden pas in de twintigste eeuw helemaal begrepen. Denk bijvoorbeeld aan:
1. De plaats van de aarde in het Melkwegstelsel en het zonnestelsel, maar ook haar baan, schuine stand, rotatiesnelheid en de maan
2. Een magnetisch veld en atmosfeer die als een dubbel schild fungeren.
3. De overvloed aan water.
4. Natuurlijke kringlopen die de biosfeer aanvullen en reinigen.

Een experimenteel systeem om het leven in stand te houden
Dat de diverse levensvormen op aarde nauwkeurig op elkaar afgestemd zijn bleek ook uit een ambitieus experiment waarvan op 26 september 1991 de eerste missie begon. Het idee was om een gesloten en zelfvoorzienend ecologisch systeem op te zetten waarin ook mensen zonder problemen in leven zouden kunnen blijven. In de hoop dat het in de eigen behoeften zou kunnen voorzien, noemden zij het Biosfeer 2 (tegenover de aarde als „Biosfeer 1”).
Wat was de bedoeling van het experiment? Allereerst was er spraken van een tijdperk waarin er steeds meer aandacht kwam voor milieu en de gevolgen die het menselijk handelen had op de aarde. Apocalyptische scenario’s werden steeds realistischer. Biosfeer-2 – en mogelijke andere toekomstige projecten die hierop gebaseerd zouden zijn – zou een prima toevluchtsoord kunnen zijn, mocht er een ramp uitbreken. Daarnaast zou Biosfeer-2 ook als voorbeeld kunnen dienen voor technische innovaties ten behoeve van de ruimtevaart. Een ander belangrijke doelstelling was om een omgeving vorm te geven waarin unieke ecologische en natuurwetenschappelijk onderzoeken verricht zouden kunnen worden; op die manier zou er meer inzicht kunnen ontstaan in het functioneren van de aarde.

Foto 1. Biosfeer 2 werd gesitueerd in Arizona.


Locatie
Het systeem van Biosfeer-2 kende nogal wat eisen. Allereerst was het belangrijk dat er veel zonlicht beschikbaar was: aangezien het systeem van glas gebouwd zou worden zou dat betekenen dat een deel van de straling niet optimaal doorgelaten zou worden, en voor dat feit zou gecompenseerd moeten worden met een groot aantal zonne-uren. Zonlicht is immers de belangrijkste externe energiebron voor het leven op aarde. Daarnaast moest de locatie niet te warm zijn: het zou anders al snel te heet worden in de kas. Ten slotte moest de ligging ook enigszins gunstig zijn wat bereikbaarheid betreft. Uiteindelijk werd gekozen voor het plaatsje Oracle, in de woestijn van Arizona, Verenigde Staten. Het aantal zonne-uren is hier vanwege de breedtegraad vrij hoog, maar door de wat hogere ligging lopen de temperaturen niet extreem hoog op. (Foto 1)

Op 26 september 1991 startte de eerste missie. De glazen koepel bevatte meer dan 3000 soorten leven waaronder acht mensen. Dit getal kwam niet uit de lucht vallen: het zou het benodigd aantal mensen zijn voor alle taken die in de biosfeer verricht zouden moeten worden. Allen bleven twee jaar geïsoleerd van de buitenwereld. De eerste missie was vooral gericht op het opstarten van de systemen binnen Biosfeer-2.

Al snel dienden de eerste problemen zich aan. Zo was er al snel sprake van zuurstofgebrek en een hoge concentratie aan koolstofdioxide. In eerste instantie was het onduidelijk waar deze problemen vandaan kwamen, totdat bleek dat zuurstof reageerde met de betonnen binnenwanden van Biosfeer-2. Door middel van kunstgrepen is de luchtkwaliteit verbeterd. Deze interventies hadden echter wel een negatieve invloed op de geloofwaardigheid van het hele project.

Foto 2. Biosfeer 2 aan de binnenzijde.


Daarnaast hadden de bewoners te kampen met voedseltekorten. Het glas waaruit de kas was opgebouwd bleek toch invloed te hebben op de golflengten van het licht dat binnenviel: dit had invloed op de fotosynthese van de aanwezige planten. (Foto 2) Het gevolg was dat de gewassen erg kwetsbaar waren en weinig opbrengst hadden. Ook hadden de bewoners te kampen met plagen van onder andere mijten en kakkerlakken, wat de voedselproductie niet ten goede kwam.
„Bijna alle vogels, insecten en andere dieren waarvan verwacht werd dat ze het binnen goed zouden doen, stierven — behalve de kakkerlakken en ’gekke mieren’”, stond in een rapport, waaraan werd toegevoegd dat „het verheven concept dat Biosfeer 2 was geweest, een mikpunt van spot werd”.
Op 26 september 1993, precies twee jaar na de start, werd missie 1 beëindigd.

Missie twee vond plaats in maart 1994 en zou eigenlijk tien maanden gaan duren. Maar missie twee was ook niet zo’n succes: de gemoederen binnen de groep liepen al snel hoog op. Daarnaast waren er problemen met de luchtkwaliteit. Na zes maanden bleek de concentratie lachgas in de kunstmatige atmosfeer zo hoog te zijn dat het gevaarlijk zou kunnen worden voor de bewoners van Biosfeer-2 en werd de missie voortijdig afgebroken. Tegenwoordig is het een toeristische attractie, maar van de planten is niet veel meer over. (Foto 3)

Foto 3. De armzalige restanten van het experiment.


Deze mislukte experimenten laten zien dat „Biosfeer 1”, de biosfeer van onze planeet aarde, niet even eenvoudig kan worden nagebootst. Het onderstreept nog eens te meer dat de biosfeer van onze planeet op een briljante manier is ontworpen.

De aarde zelf is ook bijzonder.
Ze heeft een schuine stand van 23,5 graad die de oorzaak is van de jaarlijkse cyclus van seizoenen, de gematigde temperaturen en de grote verscheidenheid aan klimaatzones op aarde. „De schuine stand van de aardas lijkt ’precies goed’ te zijn”, zegt het boek Rare Earth — Why Complex Life Is Uncommon in the Universe. (Zie ook Foto 4)
Wat ook precies goed is, is de lengte van dag en nacht, die het gevolg is van de rotatie van de aarde. Als de rotatie veel langer duurde, zou de kant van de aarde die naar de zon gericht was gloeiend heet worden terwijl de andere kant zou bevriezen. Als de dagen daarentegen korter waren en misschien maar een paar uur zouden duren, zou de snelle rotatie van de aarde aanhoudende stormen en andere schadelijke effecten veroorzaken.

Foto 4. De schuine stand van de aardas maakt seizoenen mogelijk.


Alles aan onze planeet, zoals de plaats van de aarde in ons zonnestelsel, de rotatiesnelheid en de maan, wijst op zorgvuldig ontwerp door een wijze Schepper. De natuurkundige en evolutionist Paul Davies zei: „Zelfs atheïstische wetenschappers zullen lyrisch worden over de schaal, de grootsheid, de harmonie, de elegantie en het pure vernuft van het universum.”
Kan zoiets geniaals door toeval zijn ontstaan of is het een blijk van doelbewust ontwerp? In het bijbelboek Jesaja staat over de ontwerper:

“Want dit zegt Jehovah, de Schepper van de hemel, de ware God, degene die de aarde heeft gevormd, haar Maker die haar stevig heeft gefundeerd, die haar niet voor niets heeft geschapen, maar haar gemaakt heeft om bewoond te worden: ‘Ik ben Jehovah, en er is niemand anders’” ~ Jes. 45:18.

Ja, de stomme afgoden waarvoor mensen beelden hebben gemaakt en waarvoor ze zich neerbuigen, zijn dood en kunnen niets uitrichten. De ware God Jehovah is levend en zelf ook de bron van al het leven op aarde. We dienen terecht respect te hebben voor de Ontwerper van dit stabiele bio-systeem dat ook voor ons mensen leven mogelijk maakt en in stand houdt. Hij heeft het ook zó ontworpen dat wij mensen er plezier aan zouden kunnen beleven en zouden genieten van de natuur. Onze hemelse Vader Jehovah en zijn Zoon Jezus Christus, die hem bij de schepping assisteerde, houden werkelijk veel van mensen. ~ Spreuken 8:22-31.

Zij leefde twee jaar in Biosfeer 2
Ik vond ook nog een interessant verhaal van een van de bewoners van Biosfeer 2. Jane Poyner vertelt op levendige manier over haar verblijf in Biosfeer 2 gedurende 2 jaar en 20 minuten. In deze TED presentatie vertelt ze bijvoorbeeld dat het niet mee viel om daar een lekkere pizza te bakken. Thuis zou ze die gewoon bestellen en een half uur later zou ze hem dan kunnen eten. Maar nu moest ze eerst graan en tomaten laten groeien om daar dan meel en pizzasaus van te maken en de geiten melken om kaas te kunnen maken. (Zie Foto 5 en 6)

Foto 5 (Boven) Zelf graan verbouwen.
Foto 6 (Onder) Geiten zorgden voor melk en kaas.

Ook vertelt zij dat men er aanvankelijk maar niet achter kon komen waarom er tonnen zuurstof uit de biosfeer verdwenen. De bewoners en de begeleidende artsen maakten zich ernstig zorgen over dit zuurstoftekort. Het zuurstofpercentage was van normaal 21% gedaald naar 14,2% en de bewoners kregen dezelfde problemen als bergbeklimmers op grote hoogte: hoogteziekte. Achteraf bleek pas dat de zuurstof was gaan reageren met het beton van de binnenmuren. De video duurt 15 minuten.
https://www.ted.com/talks/jane_poynter_life_in_biosphere_2?language=nl

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Aarde, Intelligent Design, Natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s