Zeeschildpadden

koraal34

Misplaatste hulp?

Bij sommige pogingen om de Japanse onechte karetschildpad voor uitsterven te behoeden, zijn vraagtekens gezet, aldus The Daily Yomiuri. Schildpadeieren opgraven, ze kunstmatig uitbroeden en de schildpadden vervolgens in zee vrijlaten zou in werkelijkheid het aangeboren navigatievermogen van de schildpadjes kunnen verstoren. Op natuurlijke wijze uit het ei gekomen schildpadden „bespeuren het magnetisme van de aarde terwijl ze over het zand waggelen, waarbij ze een instinct voor richting ontwikkelen”, bericht de krant. „Bij kunstmatig uitbroeden verblijven de jonge schildpadden in een besloten ruimte voordat [ze] in hun natuurlijke omgeving in de oceaan worden uitgezet, waardoor ze hun natuurlijke oriëntatiegevoel en vermogen om alleen hun weg te vinden in de oceaan niet ontwikkelen.”

Kantje boord

Hieronder een video over de redding van een zeeschildpad die in een visnet verstrikt zat en net op tijd gered kon worden.

https://www.youtube.com/watch?v=ryzXTDHM7Z0#t=6.140018

Hoe navigeren zeeschildpadden?

Wetenschappers noemen de bijna 13.000 kilometer lange trek die zeeschildpadden van hun voedselterritorium naar hun neststrand maken „een van de bijzonderste prestaties in het dierenrijk”. Hoe doen ze dat? Het lijkt erop dat ze een soort magnetische kaart hebben geërfd”, zegt de bioloog Kenneth Lohmann van de Universiteit van North Carolina (VS) in National Geographic News. Onderzoek wijst erop dat ze aan de hand van de buiging en de intensiteit van het aardmagnetische veld kunnen bepalen waar ze zich bevinden. Dit bijzondere vermogen stelt de weerloze schildpadjes in staat om te beginnen aan hun lange trek door de Atlantische Oceaan, „en dat doen ze alleen, zonder andere schildpadden te volgen”, zegt Lohmann.

Wat denkt u? Is het navigatievermogen van de zeeschildpad door toeval ontstaan of is het ontworpen?

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .