Een geleerde die problemen durft te benoemen.

Harvard professor George Whitesides heeft zijn carrière besteed aan het oplossen van problemen in de wetenschap en de industrie. Hij heeft de farmaceutische reus Genzyme samengesteld, en hij is ’s werelds meest geciteerde levende chemicus. En toch wijst Whitesides net zo vaak op problemen die niet zijn opgelost als op zijn successen. Hij heeft ook nagedacht over het ontstaan van leven. Dan blijkt dat zelfs een uiterst kundig chemicus als professor George Whitesides zich ook afvraagt of de evolutionaire kijk en veronderstellingen daarover wel juist zijn. Dat bleek uit zijn antwoord op een vraag die het blad Technology Review aan hem stelde en waarvan ik de essentie hieronder weergeef.

Technology Review:
Wat is het probleem dat u het liefst wilt oplossen maar niet kunt oplossen?

Whitesides: “Dat is een intellectueel probleem, namelijk de oorsprong van het leven. De oorsprong van het leven heeft iets karakteristieks in zich dat ik, als chemicus, gewoon niet begrijp. Ik begrijp niet hoe je, uitgaand van een systeem dat uit willekeurige chemicaliën bestaat, vervolgens tot iets kan komen waarvoor een hele reeks reacties nodig zijn, die dan ook nog steeds ingewikkelder worden. Ik begrijp gewoon niet hoe dat werkt. Dus dat is een wetenschappelijk probleem”.

Ik denk dan: Het is wel moedig dat Whitesides hier openlijk toegeeft dat zelfs een vooraanstaand chemicus als hij niet kan begrijpen hoe het leven zich uit dode materie kan hebben ontwikkeld. Er zijn namelijk ook veel zogenaamde geleerden die ten koste van alles de schijn willen ophouden dat zij het wel begrijpen en dat je maar dom bent als je niet in evolutie gelooft. Maar Whitesides geeft hier eerlijk toe dat hij het ontstaan van leven volgens de evolutietheorie niet te begrijpen vindt. Recent deed hij dat ook nog eens in een interview dat Robbert Dijkgraaf met hem had.(Zie Foto 1)

Foto 1. Professor Robbert Dijkgraaf stelde professor George Whitesides vragen over het ontstaan van het leven.

Dijkgraaf stelde de vraag: “Wat denkt u over de oorsprong van het leven? “
Whitesides antwoordde onder meer: “Er is een theorie, die Darwin-evolutie heet, en er van uitgaat dat, als je eenmaal een cel hebt, die cel na vele vele vele generaties vanzelf een Beethoven wordt. Maar hoe dat gebeurt begrijpen we niet. Hoe het kan dat je zomaar toevallig een stukje modder neemt dat door de UV-rijke zon wordt bestraald en gekookt wordt door vulkanen en andere dergelijke dingen en hoe daar dan de eerste levende cel uit ontstaat, ik heb geen idee”.

Ik denk dan: Ja, als je bij voorbaat de Schepper uitsluit, dan is het ook niet te begrijpen. Maar door wèl te aanvaarden dat de Schepper, Jehovah God, aan alles het leven schonk, valt alles op de juiste plaats en verdwijnen dit soort intellectuele problemen als sneeuw voor de zon. Misschien moeten de professoren toch wat vaker in de bijbel lezen, want in Openbaringen 4:11 zouden ze dan lezen:

„ Jehovah, onze God, u bent het waard de lof en de eer en de kracht te ontvangen, want u hebt alle dingen geschapen, en dank zij uw wil zijn ze tot bestaan gekomen en werden ze geschapen.”

Bronnen:
https://www.technologyreview.com/s/428793/three-questions-for-george-whitesides/

Hieronder kunt u het volledige interview van professor Robbert Dijkgraaf met professor George Whitesides lezen en beluisteren. Dijkgraaf stelt de door mij geciteerde vraag op tijdstip 26:03
http://www.themindoftheuniverse.org/play?id=George_Whitesides&s=1543000&e=1674000

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Chemische evolutie, Evolutie, Intelligent Design, Onderwijs over Intelligent Design, Wetenschap en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.