Een bijzondere video over walvissen

De blauwe vinvis is het grootst bekende, thans levende dier op aarde, met een gemiddelde lengte van vijfentwintig à dertig meter en een gewicht van wel 120 ton. Als er een prijs voor de allergrootste tong zou bestaan dan moet die ook zeker naar de walvis gaan. Naar verluidt kan de tong van een dertig meter lange blauwe walvis 3000 kilo wegen. Ja, de tong van een zevenentwintig meter lange blauwe walvis bleek, toen ze in haar geheel gewogen werd, ongeveer het gewicht te hebben van een middelgrote olifant. Denk eens aan de kracht die ervoor nodig is om zo’n tong te bewegen!
Een pasgeboren kalf van de blauwe vinvis kan een lengte hebben van meer dan zes meter. In de biologiezaal, afdeling zoogdieren, van het Newyorkse museum van natuurlijke historie bevond zich enkele jaren lang als speciale inzending een model van een volwassen blauwe vinvis, bestaande uit een stalen skelet opgevuld met kunstvlees en bekleed met een huid van fiberglas. (Zie Foto 1.)

Foto 1 Model van volwassen walvis in het Newyorkse museum van natuurlijke historie.

Omdat de walvis niet in staat is net als de vissen zuurstof rechtstreeks uit het water op te nemen, moet hij elke vijftien tot twintig minuten naar de oppervlakte komen om een voorraad lucht in te slaan. Als hij uitademt ontstaat er door de plotselinge uitzetting en afkoeling van de lucht uit het spuitgat een wolk. Kenners kunnen aan de vorm van de uitgespoten wolk zien welke soort walvis het is. (Foto 2.)

Foto 2 Spuitende blauwe vinvis in de buurt van IJsland.

Hoe walvissen ook tijdens het slapen kunnen ademen.
Walvissen halen adem door het spuitgat boven op hun kop. In ontspannen toestand zijn de nauwsluitende lippen gesloten, waardoor er geen water in de twee kleine neusgaten kan komen. Om te kunnen ademen moet de walvis zijn spuitgat bewust openen — ademhalen gaat niet automatisch zoals bij landzoogdieren. Dit levert een probleem op tijdens het slapen. Voor elke ademhaling moet de walvis zijn spuitgat opdracht geven zich te openen. Hoe kan hij slapen en toch blijven ademhalen? Mason Weinrich, hoofd van een onderzoeksstation voor de bestudering van walvisachtigen en schrijver van een boek over bultruggen, antwoordt: „Momenteel denkt men dat walvissen en dolfijnen met slechts één helft van hun hersenen kunnen slapen, het aan de andere helft overlatend de bewuste ademhaling te regelen en het drijfvermogen te behouden.”

Duiken tot 500 meter diep
Een andere bijzondere eigenschap stelt de walvis in staat diep te duiken zonder dat er caissonziekte optreedt. De lucht in de longen wordt door de in de diepte heersende druk gecomprimeerd waardoor stikstof in het bloed zou kunnen doordringen. Bij het omhoogkomen van de walvis zou die stikstof gaan uitzetten en kleine belletjes vormen die de bloedcirculatie belemmeren en de caissonziekte veroorzaken. Om dat gevaar tot een minimum te beperken heeft de walvis betrekkelijk kleine longen waardoor er dus minder stikstof aanwezig is. Om toch zo veel mogelijk zuurstof binnen te krijgen, vervangt de walvis bij elke ademhaling bijna alle lucht in zijn longen. Mensen vervangen wellicht slechts 15 à 20 procent per ademhaling, maar bij de walvis is dat 85 tot 90 procent.
Ook slaat de walvis de zuurstof anders op. Mensen slaan 34 procent van hun zuurstof in hun longen op, 41 procent in hun bloed, en slechts 13 procent in hun spieren en nog een 12 procent in andere weefsels. Walvissen slaan echter slechts 9 procent in hun longen op maar 41 procent in hun spieren, waar ze snel beschikbaar is voor gebruik. Van de overgebleven zuurstof bevindt zich 41 procent in het bloed en 9 procent in andere weefsels. Bij een lange duik krijgen alleen vitale organen zuurstofhoudend bloed. Andere lichaamsfuncties worden in sterke mate vertraagd.
De Schepper, Jehovah God, heeft de walvissen dus toegerust met een aantal bijzondere eigenschappen, waardoor het dier uitstekend in zijn omgeving kan overleven. Jonge walvissen worden nog wel door orka’s aangevallen, maar volwassen dieren hoeven eigenlijk geen gevaar van andere dieren te vrezen. Alleen de mens bedreigt de walvis in zijn bestaan.

Wat leert de bijbel over het ontstaan van de walvissen?
Tijdens de vierde scheppingsdag of scheppingsperiode gebeurde het volgende:

Verder zei God: „Dat de wateren een gewemel van levende zielen voortbrengen en dat vliegende schepselen over de aarde vliegen langs het vlak van het uitspansel van de hemel.” 21 En God ging ertoe over de grote zeemonsters te scheppen en elke levende ziel die zich beweegt, waarvan de wateren gingen wemelen naar hun soort, en elk gevleugeld vliegend schepsel naar zijn soort. Toen zag God dat [het] goed [was]. ̶ Genesis 1: 20,21

Het verslag zegt duidelijk dat God alle hoofdsoorten van de planten- en dierenwereld schiep. De “grote zeemonsters”, zoals de walvissen, de potvissen en reuzenmantaroggen werden rechtstreeks „naar hun soort” geschapen. Dat betekent geen evolutie van de ene geschapen soort naar de andere. Binnen een soort is wel variatie mogelijk, maar geen overschrijding van de soort.

Wat beweert de evolutietheorie eigenlijk over de oorsprong van de walvis?
Ik citeer uit de site dier-en-natuur.infonu.nl het volgende:

“Oorspronkelijk stamt de walvis van de tweehoevigen af, waartoe naast de walvis en nijlpaarden ook varkens, geiten, kamelen en schapen behoren. De eerste voorouder , die nog dichterbij stond, was de Pakicetus, een vierbener, een roofdier ter grootte van een vos of wolf.”

Wat een onlogische afstamming! En het ontbreekt verder ook aan verklaringen hoe een klein landdier “ter grootte van een vos” tot een zeedier, een walvis van wel 120 ton kon uitgroeien. Tja, U moet blijkbaar allemaal maar voetstoots aannemen dat het echt zo gebeurd is. Ook geen enkele verklaring voor de doelmatige eigenschappen zoals ademhaling tijdens het slapen en het voorkomen van het gevaar van caissonziekte bij duiken tot grote diepten. Ook zou een dier met tanden moeten zijn geëvolueerd tot een dier met baleinen. Ik denk dan: Evolutionisten moeten wel heel goedgelovige mensen zijn om voor zoete koek aan te nemen dat dit allemaal vanzelf is geëvolueerd..

De video
Ik vond voor u een mooie video waarin u de blauwe vinvissen in hun natuurlijke omgeving kunt gadeslaan. Titel “The blue Whale of Iceland” Duurt minder dan 5 minuten.
https://www.youtube.com/watch?v=chwqrQKn2IA

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Natuur, Wetenschap, Zee, Zeedieren, zoogdieren en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s