Wat maakt ons tot mensen?

Een zeer interessante video. Wel engelstalig en helaas niet nederlands ondertiteld. Duurt 59 min. Geeft inzicht in de verschillen in de bouw van diverse apensoorten en de mens. Onderzoekers testen met diverse proeven de intelligentie en het cognitief vermogen van de apen. Ook met kleine kinderen worden dergelijke proeven gedaan, zodat vergelijking mogelijk is. (Foto 1)

Foto 1. Hier wordt getest of de apen, die in twee kooien zitten, goed met elkaar kunnen samen werken. Om de plank met daarop de stukken banaan te kunnen bemachtigen moeten ze gelijktijdig aan de touwtjes trekken. Als slechts een van hen trekt vangen ze niets.

Er worden opmerkelijke verschillen gevonden in de manier waarop de baby’s van apen en mensen zich ontwikkelen. Bij menselijke baby’s gaat dit opmerkelijk langzamer dan bij apenbaby’s. Ook DNA en de bouw van de hersenen komen aan bod. We zien een boek waarin een klein deel van het menselijk genoom in de uit vier letters bestaande DNA-code is weergegeven. Er is ook met heel nieuwe technische middelen naar de hersenen gekeken. We zien mooie microbeelden van een kubieke millimeter genomen uit menselijke hersenen, waarin de diverse delen verschillende kleuren hebben. Verbazingwekkend hoe complex alleen dit kleine stukje al is. (Foto 2)

Foto 2. Met de nieuwste micro hersenscan-apparatuur en 3D-computerprogramma’s kan een klein stukje van de hersenen als het ware helemaal uiteengerafeld worden.

Dus als je de engelse taal machtig bent en meer wilt weten over de wetenschap er achter, dan is dit een zeer leerzame en interessante video.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in Landdieren, Menselijk lichaam, Techniek, Wetenschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s