De schoonheid van onze planeet waarderen.

Foto 1  Besneeuwde berg.

Foto 1 Besneeuwde berg.


Omdat ik met een recent artikel over het door NASA verspreide ‘nieuws’ over de ontdekking van 7 nieuw ontdekte “aarde-achtige planeten” de toekomstverwachtingen van sommige Star Trek fans onder u misschien wat heb getemperd, ( uit het artikel bleek namelijk dat de ontdekte planeten vooralsnog op onoverbrugbare afstand van de aarde staan), ga ik nu proberen dat weer goed te maken. Deze keer daarom een video die je er bewust van maakt dat het in veel delen van onze planeet Aarde nog niet zo verkeerd is om er te wonen en te genieten van de unieke mogelijkheden.

Foto 2.  Fraaie landschappen.

Foto 2. Fraaie landschappen.


Wat zou je allemaal moeten missen als je je op een van de 7 pas-ontdekte “aarde-achtige” planeten zou bevinden?
Onderstaande video toont je onder andere de prachtige natuur van de aarde, met zijn besneeuwde bergen (Foto 1), de sprankelende watervallen en verrukkelijk groene landschappen. (Foto 2) Je zou bijvoorbeeld niet meer kunnen genieten van zoiets simpels als een schaal vol heerlijke aardbeien (Foto 3). Aardbeien groeien nu eenmaal niet zo goed op “rotsachtige grond” waaruit het merendeel van zulke “aarde-achtige” planeten vermoedelijk bestaat. Met de grote verscheidenheid aan vruchten, groenten en vlees kun je hier op aarde allerlei verrukkelijke exotische gerechten bereiden. Maar op die nieuwe planeet zou je het aanvankelijk misschien moeten doen met een paar pilletjes die nergens naar smaken. Ja, en op je nieuw ontdekte “aarde-achtige” planeet zal waarschijnlijk ook geen beschermende atmosfeer zijn. Dus je zult er waarschijnlijk rond moeten lopen in een verwarmd ruimtepak waarin je hevig gaat zweten zodra je je beweegt. Je moet dan ook maar hopen dat je niet getroffen wordt door kleine uit de ruimte afkomstige steentjes die gaatjes in je ruimtepak kunnen schieten. Om nog maar niet te denken aan wat er zou kunnen gebeuren als er grotere objecten uit de ruimte op je afkomen. De atmosfeer op aarde beschermt ons tegen een dagelijks bombardement uit de ruimte ̶ miljoenen brokken materie die in grootte variëren van kleine deeltjes tot enorme keien. Het overgrote deel hiervan verbrandt in de atmosfeer. Wij zien dat als een lichtflits die een meteoor of vallende ster wordt genoemd.

Foto 3. Aardbeien groeien niet zo goed op rotsachtige grond.

Foto 3. Aardbeien groeien niet zo goed op rotsachtige grond.

Wist je dat onze planeet zich ook in ‘het ideale deel van het Melkwegstelsel‘ bevindt? Niet te dichtbij en niet te ver van het centrum ervan? Wetenschappers noemen dit wel de leefbare zone. Deze zone bevat precies de juiste concentraties van de chemische elementen die nodig zijn om het leven in stand te houden. Verder van het centrum zijn die elementen niet voldoende aanwezig en dichterbij is de omgeving gevaarlijk, onder andere omdat er veel meer potentieel dodelijke straling is. Omdat de aarde echter omgeven is door de ozonlaag en de zogenaamde Van Allen-gordels zijn we daar hier op aarde tegen beschermd. “We wonen in een uitstekende buurt”, aldus het tijdschrift Scientific American.*

Atmosfeer van de aarde “precies goed”
De atmosfeer die onze aarde omgeeft is werkelijk uniek. Geen enkele andere planeet in ons zonnestelsel heeft zo’n atmosfeer; ook onze maan niet. Onze atmosfeer bevat precies de juiste mengverhouding van gassen die absoluut noodzakelijk zijn voor het leven. Over het nut van zuurstof en stikstof schreef ik al eerder. De atmosfeer bestaat voor 21% uit zuurstof en voor 78% uit stikstof. Die juiste verhoudingen zijn onontbeerlijk voor het leven. In de eerste plaats wordt zuivere zuurstof giftig als ze te lang wordt ingeademd. Bovendien is het zo dat hoe meer zuurstof er is, hoe gemakkelijker dingen kunnen branden. Als er te veel zuurstof in de atmosfeer was, zouden brandbare materialen zeer licht vlam vatten. Er zouden gemakkelijk branden uitbreken en ze zouden moeilijk bedwongen kunnen worden. De juiste hoeveelheid stikstof voorkomt dat. Maar ook de overige gassen, die slechts een klein percentage innemen, zijn onmisbaar.
Koolzuurgas of koolstofdioxide vormt minder dan één procent van de atmosfeer. Wat voor nut heeft zo’n kleine hoeveelheid? Zonder koolzuurgas zouden alle planten sterven. Die kleine hoeveelheid hebben planten nodig om in te ademen, terwijl ze daarvoor in de plaats zuurstof afgeven. Mensen en dieren ademen zuurstof in en geven koolzuurgas af. Een groter percentage koolzuurgas in de atmosfeer zou schadelijk zijn voor mensen en dieren. Met een kleiner percentage zou de plantenwereld niet in leven blijven. Wat is er een wonderbaarlijke, nauwkeurige, zichzelf in stand houdende cyclus voor de planten -, de dieren -, en de mensenwereld in het leven geroepen! De atmosfeer en de beschermende gordels zijn echt wonderen van ontwerp die nog steeds niet volledig begrepen worden. „Het lijkt erop dat de omstandigheden op aarde precies goed zijn”, aldus het boek Rare Earth — Why Complex Life Is Uncommon in the Universe.

Foto 4.  Onze aarde is een unieke planeet.

Foto 4. Onze aarde is een unieke planeet.

Wat zou jij kiezen als dat mogelijk was?
Nee, geef mij maar onze prachtige door de Schepper, Jehovah God, voor mensen en dieren toebereide planeet Aarde, waar we niet alleen kunnen genieten van al het moois in de natuur, maar ook van de enorme variatie aan heerlijke voedsel. De video geeft je ook een mooi overzicht van wat onze planeet op culinair gebied te bieden heeft. Bedenk dat wat je daarvan in de video ziet nog maar een klein deel vormt. De wijze koning Salomo in de oudheid zag het wel goed. Hij merkte over de Schepper van al dit moois op:

“Alles heeft hij fraai gemaakt op zijn tijd. Zelfs onbepaalde tijd heeft hij in hun hart gelegd, opdat de mensheid het werk dat de [ware] God heeft gemaakt, nooit van het begin tot het eind kan doorgronden. Ik ben te weten gekomen dat er voor hen (d.w.z. mensen, de mens) niets beters is dan zich te verheugen en goed te doen tijdens zijn leven; en ook dat ieder mens eet en inderdaad drinkt en het goede ziet voor al zijn harde werk. Het is de gave Gods.” ̶ Prediker 3 : 11-13

De video
In ongeveer 5½ min. maak je een reis rond de wereld, en ‘proef’ je als het ware de gerechten. Alles is ook nog eens loeischerp gefilmd met een 4k Samsung camera.
Samsung Demo Around the World 2017. https://www.youtube.com/watch?v=G0AgeFhhcsU

• Scientific American, speciale uitgave 2008, “Majestic Universe”, blz. 11.

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs over Intelligent Design, Ruimtevaart, Universum, Video en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.