Chemische elementen en hun (magnetische) eigenschappen.

In een van mijn recente posts zei Karen: „Als je je realiseert dat het hele intelligente mensen honderden jaren heeft gekost om zelfs maar een klein stukje van het heelal te begrijpen, dan vind ik het echt niet logisch om te denken dat het heelal ontstaan is zonder intelligentie!” Het onderschrift bij Foto 2 vermeldde:” De aarde en het heelal zijn uit diverse elementen opgebouwd”. Daarover in deze post wat meer. Trouwe lezers zullen herkennen dat dit onderwerp hier al vaker aandacht kreeg. Als je in de zoekmachine rechtsboven de term “chemische elementen” of “periodiek systeem” intoetst of even klikt op  onderstaande link, dan kun je nog eens terug lezen wie de onderlinge samenhang van het systeem ontdekt heeft en wat hij op grond van logica kon voorspellen.
href=”https://gervanpoelgeest.wordpress.com/2013/03/11/de-schitterende-orde-in-het-periodiek-systeem-wijst-op-een-schepper

Uit de statistieken van deze blog is mij gebleken dat er voor dit onderwerp veel belangstelling is. Als je dus je algemene kennis over “Het Periodiek Systeem der Elementen” weer eens wilt ophalen dan zou je bovengenoemd artikel nog eens kunnen lezen. Alleen al het bestaan van het systeem en de logica er van wijzen op een intelligente Ontwerper en kunnen, als je daar voor open staat, je geloof in de Maker van het universum vergroten.

Foto 1  Enkele in deel 5 behandelde elementen, waaronder Platina Pt.

Foto 1 Enkele in deel 5 behandelde elementen, waaronder Platina Pt.

Over de eigenschappen van de elementen zijn natuurlijk ook al veel boeken geschreven, maar onlangs vond ik een serie van vijf videolessen over de magnetische eigenschappen van diverse exotische chemische elementen. Op Foto 1 zijn enkele exotische elementen afgebeeld die in deel 5 worden behandeld. Op de derde plaats vanaf rechts zien we bijvoorbeeld Pt wat staat voor Platina. Hoe reageert Platina op een magneet? In deel 5 wordt daar onderzoek naar gedaan. Foto 2 toont  het Periodiek systeem waarin dergelijke exotische elementen voorkomen. Platina is daarin zwart omlijnd en de elementen die diverse vormen van magnetisme vertonen zijn met een kleurencode aangegeven. Voor mijn in chemie geïnteresseerde lezers geef ik hieronder de vijf video-delen met de bijbehorende link:

Part 1: https://youtu.be/62dez4tD5Ok
Part 2: https://youtu.be/9gB775y4FbE
Part 3: https://youtu.be/0-ex-CAjQhY
Part 4: https://youtu.be/I2pmV_jjC7c
Part 5: https://www.youtube.com/watch?v=sJ_SIOxMZ9E&t=86s

Foto 2  Periodiek systeem der elementen. Kleurencode geeft aanwijzing voor magnetische eigenschappen.

Foto 2 Periodiek systeem der elementen. Kleurencode geeft aanwijzing voor magnetische eigenschappen.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in chemie, element, Onderwijs over Intelligent Design, Wetenschap en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.