IJsland

Foto 1  IJsland heeft duizenden watervallen.

Foto 1 IJsland heeft duizenden watervallen.

IJsland is gelegen in de Noord-Atlantische Oceaan, net ten zuiden van de poolcirkel en het is een land als geen ander. Want waar anders vindt u smeulende vulkanen, tienduizenden watervallen, (Zie Foto 1) de grootste gletsjers van Europa, 1 miljoen papegaaiduikers, borrelende modderpoelen, spuitende geisers, het noorderlicht en de middennachtzon? Eén ding is zeker, IJsland is een uniek land!

Met zijn 103.000 km2 is IJsland net iets groter in oppervlakte dan Portugal. Daarmee is dit het op twee na grootste eiland van Europa. De Hyannadalshnukur is overigens met zijn 2.119 m de hoogste bergtop van het eiland.

IJsland is niet, zoals u misschien had gedacht, volledig bedekt met een laag ijs. Het is zelfs flink groener dan het naburige Groenland. Het eiland bevindt zich op een geologische hot spot op de Midden-Atlantische Rug. Het hele gebied is vulkanisch met vele actieve vulkanen. (Zie Foto 2) Sterker nog, met gemiddeld elke vijf jaar een uitbarsting, behoort IJsland tot een van de meest vulkanisch actieve landen ter wereld. Ongeveer tien procent van het eiland is bedekt met gletsjers, waaronder Vatnajökull, de grootste van het Europese continent.

Foto 2.  IJsland is een vulkanisch eiland.

Foto 2. IJsland is een vulkanisch eiland.

IJsland bevindt zich bovenop de Mid-Atlantische Rug, waar de Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen zich langzaam in tegenstelde richting bewegen. (Zie Afb. 3) Hoewel IJsland in cultureel en geografisch opzicht bij Europa hoort, ligt het eiland voor de helft op de Amerikaanse plaat, die per jaar ongeveer een à twee centimeter in westelijke richting drijft.

Afb. 3  IJsland ligt op twee tektonische platen. De rode plekken zijn vulkanen.

Afb. 3 IJsland ligt op twee tektonische platen. De rode plekken zijn vulkanen.


Een natuurlijk fenomeen waar IJsland om bekendstaat, zijn geisers. Tot circa 1950 kwamen verspreid over heel IJsland zo’n 30 geisers voor.
Doordat men in de buurt van de geisers actief naar warmwaterbronnen is gaan boren, is het aantal geisers afgenomen.
Op dit moment is de Strokkur, (Zie Foto 4) die zijn waterfontein om de 5-8 minuten omhoog spuit, de enige bron op IJsland die aan de verwachtingen van een geiser voldoet. De andere geisers zijn nauwelijks actief of zijn door betonnen bakken afgedekt; het water dat een gemiddelde temperatuur van 75 graden Celsius kan bereiken, wordt opgevangen en voor verwarmingsdoeleinden of voor de warmwatervoorziening gebruikt. De IJslandse bevolking maakt hier dankbaar gebruik van voor het goedkoop warm stoken van hun woningen. Het land heeft verder de vele rivieren en watervallen aangewend voor het genereren van elektrische energie.

Foto 4.  De geyser Strokkur spuit om de 5-8 min.

Foto 4. De geyser Strokkur spuit om de 5-8 min.


Dankzij de grote verscheidenheid aan natuurverschijnselen, is er vrijwel niemand die het eiland verlaat zonder dat het een diepe indruk achterlaat.
Hieronder twee bijzonder mooie 4k-video’s van de natuur in IJsland. De eerste “Iceland in 4K Ultra HD” duurt 17 min. Geniet er van.

https://www.youtube.com/watch?v=2h7Dy7O2brs&t=329s

De tweede video is “Iceland Aerial 4K-Stefan Forster Photograpy”. Duurt 4 min.

https://www.youtube.com/watch?v=RcIIJIYT7pw&t=28s

Foto 5  Waterval

Foto 5 Waterval

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Video en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s