Adembenemende verschijnselen aan de hemel.

„ De poolreiziger William H. Hooper zei er over: „Woorden schieten te kort bij een poging de steeds wisselende en adembenemende fasen te beschrijven; geen pen of potlood kan de onbestendige tinten, de straling en de grootsheid ervan weergeven.”
De negentiende-eeuwse noordpoolreiziger Charles F. Hall vroeg zich af:”Wie anders dan God kan zulke oneindig luisterrijke taferelen bedenken? Wie anders dan God zou ze kunnen bewerkstelligen, de hemel beschilderend met zulke adembenemende schouwspelen?”

Waarover hadden zij het? Beide mannen hadden het over een van de ontzagwekkendste natuurverschijnselen die het menselijk oog kan waarnemen, de aurora borealis — beter bekend als het noorderlicht.

Foto 1. Noorderlicht in Noorwegen.

Foto 1. Noorderlicht in Noorwegen.

Waardoor ontstaat het poollicht? Volgens geavanceerd wetenschappelijk onderzoek is dit verschijnsel terug te voeren op een rechtstreeks verband tussen activiteit op de zon en het aardmagnetische veld.
Op een afstand van 150.000.000 kilometer, in het hart van ons zonnestelsel, begint het schitterende poollichtschouwspel. Bij kernexplosies die zich op en in de zon voordoen, worden grote hoeveelheden gas de ruimte in geslingerd met snelheden die volgens schattingen van sommigen de 4.000.000 kilometer per uur benaderen. Deze in vlagen komende zonnewinden, die stromen hoog-energetische deeltjes bevatten, kunnen de buitenste laag van de aardatmosfeer binnen 24 tot 48 uur bereiken. Veel geladen deeltjes die in de buitenste randen van het aardmagnetische veld terechtkomen, worden vastgehouden en naar de polen getrokken. Vervolgens komen ze in botsing met stikstofmoleculen en zuurstofatomen, die ze exciteren, waardoor lichtverschijnselen ontstaan. Een soortgelijke reactie doet zich voor wanneer een neonlamp wordt aangedaan.
Soms lijkt het of de aurora-gordijnen bijna de grond raken. Dit verschijnsel doet zich echter alleen voor tussen de 100 en 1000 kilometer boven het aardoppervlak. Botsingen op kleinere hoogten veroorzaken tinten geel en groen, terwijl op de grotere hoogten rode en blauwe straling ontstaat. Het poollicht heeft soms reusachtige afmetingen — een dikte van 3 tot 5 kilometer en een hoogte van meer dan 160 kilometer, terwijl het letterlijk duizenden kilometers lang kan zijn.

Foto 2.  Noorderlicht

Foto 2. Noorderlicht

Waar is het te zien en hoe ziet het er uit?
Helaas zal slechts een zeer klein percentage van de wereldbevolking ooit het poollicht zien. Voor mensen die in de tropen wonen, is het een nagenoeg onbekend verschijnsel. Woont u echter in het zuiden van Groenland, op IJsland, in het noorden van Noorwegen of van Alaska, dan danst het poollicht wel 240 nachten per jaar. Noord-Siberië en Midden-Canada zien het ongeveer honderd nachten per jaar, terwijl inwoners van Zuid-Alaska het slechts zo’n vijf nachten per jaar kunnen waarnemen. Centraal-Mexico is er misschien eenmaal in de tien jaar getuige van. Op het zuidelijk halfrond treden deze dansende lichten, aurora australis genoemd, voornamelijk voor zeehonden, walvissen en pinguïns op. Nieuw-Zeeland, delen van Australië en Argentinië vallen echter binnen het dunbevolkte poollichtgebied en maken dus de verschijnselen aan de hemel mee.
Een heldere nachtelijke hemel vormt een volmaakte achtergrond voor het steeds wisselende panorama van gordijnen, bogen en watervallen die langs de hemel golven en zwaaien. In een onzichtbare gordel, die rond de geomagnetische noord- en zuidpool loopt, ergens tussen de 55ste en de 75ste breedtegraad, blijken de lichtverschijnselen het helderst te zijn.
Bij hevige poollichtstormen hebben zich ernstige storingen voorgedaan in commerciële communicatiemedia. Bij één gelegenheid verstoorde het onaangename geluid van telefoongesprekken een programma van lichte muziek dat door een radiostation werd uitgezonden. Door de Trans-Alaska Pipeline liep eens een stroom van 100 ampère als gevolg van het noorderlicht. Zelfs radarsystemen zijn bedot en gingen aanvallen met kernraketten melden. Naar verluidt werden in 1941 bij een reusachtig poollicht boven Noord-Amerika de zeemeeuwen aan het water bij het Canadese Toronto wakker.

Foto 3. Noorderlicht

Foto 3. Noorderlicht


Blijvende indrukken
Mensen die voor de eerste maal getuige zijn van het Noorderlicht drukken zich uit in superlatieven, zoals ontzagwekkend! spectaculair! majestueus! Het verschijnsel is zo’n attractie dat tot in Japan mensen chartervluchten naar Yellowknife in de Canadese Northwest Territories organiseren, alleen om het noorderlicht te zien. Een plaatselijke bewoner zei over zo’n groep: „Sommigen van hen huilden na afloop, zo prachtig vonden zij het.”
Ja, alleen het werk van onze Meesterontwerper kan onze emoties zo schitterend beroeren. Het is zoals de psalmist schreef: „De hemelen maken de heerlijkheid van God bekend; en het uitspansel vertelt van het werk van zijn handen.” — Psalm 19:1.

Hieronder een video met fraaie bewegende beelden van het Noorderlicht
https://www.youtube.com/watch?v=5MVXCzChWnk#t=151.818413

Hoe kun je het Noorderlicht fotograferen?

Bekijk ook deze video van een bekende fotograaf die alle kneepjes van het vak kent.

https://www.youtube.com/watch?v=5qBldijBjaU

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Uncategorized, Universum, Video en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s