Ontwerp in biologie

Dit keer een zeer onderhoudende video waarin allerlei wetenschappelijke zaken in verband met biologie worden besproken. Ik noem er hieronder enkele die mij opvielen:
Hoe is het leven begonnen? Voor leven zijn zowel DNA,RNA als eiwitten nodig. De eiwitten in het chromatine hebben diverse functies: ze helpen het DNA te verpakken in zeer compacte structuren. DNA is nodig om eiwitten te maken. DNA is ook nodig om RNA te maken en ook RNA is nodig om eiwitten te maken. Wat was het eerst? Is het logisch om te zeggen dat dit alles toevallig op het goede moment is ontstaan?

Foto 1. De bouw van de chimpansee vertoont opmerkelijke verschillen met die van de mens.

Foto 1. De bouw van de chimpansee vertoont opmerkelijke verschillen met die van de mens.


Het ontwerp van de menselijke hand verschilt met dat van de hand van een aap. (Zie Foto 1.) Daarom zult u apen nooit gitaar horen spelen of operaties zien uitvoeren. In hoeverre komt de genetische code van apen en die van mensen eigenlijk met elkaar overeen? Het percentage zal u denk ik tegenvallen.
Ook het ontwerp van het menselijk oog wordt besproken. Richard Dawkins beweerde dat dit verkeerd zou zijn ontworpen. Als het was ontworpen zou de ontwerper volgens hem deze fout niet hebben gemaakt. De arend heeft echter hetzelfde ontwerp en zijn ogen zijn superieur, dus is het ontwerp blijkbaar toch nog niet zo slecht. De video citeert ook een wetenschapper die uitlegt waarom de bewering van Dawkins onjuist is en waarom het ontwerp, zoals het nu is, voordelen oplevert.
In het begin werd van bepaalde delen van het DNA gedacht dat het geen nut had en men noemde dat Junk –DNA. Dat zou dan volgens sommigen bewijzen dat DNA niet ontworpen was. Het had immers geen doel? Later werd duidelijk dat Junk-DNA wel degelijk een nuttige functie heeft. Op 14 juni 2007 werd in The Washington Post gemeld : “Vandaag verschenen er 27 berichten die het vermoeden bevestigen dat de stukken ‘Junk DNA’ naast de hardwerkende genen helemaal geen junk zijn.” Het Yale University Bulletin meldde op 4 september 2008: “niet coderende gebieden van het genoom bevatten, in plaats dat ze ‘junk’ zijn, duizenden regulerende elementen die werken als ‘genetische schakelaars’ om genen aan en uit te zetten.” Science Daily berichtte op 21 mei 2009: “Junk DNA speelt een belangrijke rol : onderzoekers van de Princeton University en van de Indiana University hebben gevonden dat junk DNA, nu alles bekeken is, helemaal geen junk is” Dus toch een Ontwerper?
Hoe zit het met onze veronderstelde voorouders: de Neanderthalers? Waren het apen of mensen? Een conclusie over de Neandertaler luidt: “In recente jaren zijn er studies naar de Neandertaler gedaan, waarbij dezelfde methoden zijn gebruikt die ook bij forensische studies worden toegepast. Die tonen dat hij er niet veel anders heeft uitgezien dan u en ik. Als u hem vandaag de dag, netjes in een pak gekleed, op straat zou tegenkomen dan zou u hem waarschijnlijk niet eens opmerken” (Zie Foto 2)
Foto 2.  Recent forensisch onderzoek toont dat de Neandertaler weinig verschilde van u en ik.

Foto 2. Recent forensisch onderzoek toont dat de Neandertaler weinig verschilde van u en ik.


Men ontdekte dat muizen en fruitvliegen veel genetische kenmerken gemeen hebben. Genetisch professor Sean Carroll zegt er over: “Geen enkele bioloog had ook maar het flauwste vermoeden dat zulke overeenkomsten bestaan tussen de genen van zulke verschillende dieren.“ Je kunt je dan afvragen: Wat toont dit aan? Zijn muizen en fruitvliegen verwanten of hebben ze gewoon dezelfde Ontwerper? Al met al is deze video heel interessant, levendig en fraai geïllustreerd en hij zal u, denk ik, zeker 45 minuten lang kunnen boeien.
Video “Design in Biology” https://www.youtube.com/watch?v=4KOS5ctmmOI

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Landdieren, Menselijk lichaam, Onderwijs over Intelligent Design, Uncategorized, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s