Roodoogboomkikker of Roodvoetmakikikker (Agalychnis callidryas)

Foto 1. Hier zijn de kleuren van de Roodoogboomkikker duidelijk te zien.

Foto 1. Hier zijn de kleuren van de Roodoogboomkikker duidelijk te zien.

Ze worden beschouwd als een van de mooiste kikkersoorten. Roodoogboomkikkers zijn uitstekende klimmers en hebben zuignap tenen waarmee ze zich hechten aan de onderzijde van de bladeren, aan takken en boomstammen. Ze zijn ook in staat om te zwemmen.
Deze kleurige regenwoud amfibieën zijn ‘snachts actief en slapen overdag vastgehecht tegen de onderkant van een blad met hun ogen dicht en met de lichaamsmarkeringen bedekt. Als de kikker rust schuift een membraanachtig ooglid over het oog en is de rode kleur niet te zien. Wanneer ze worden gestoord, knipperen ze met hun uitpuilende rode ogen en onthullen ze hun grote oranjerode voeten en helder blauw-en-geel gestreepte flanken. Deze techniek, genaamd ‘schrikreactiekleuring’, kan een vogel of slang even in de war brengen, en het biedt de kikker dan een kostbaar moment om naar een veiliger plek weg te springen.

Roodoogboomkikkers zijn, ondanks hun opvallende kleur, niet giftig. Ze zijn te vinden in de tropische laaglanden van het zuiden van Mexico, in heel Centraal-Amerika, en in het noorden van Zuid-Amerika, meer speciaal in gebieden in de nabijheid van een rivier. Het zijn nacht carnivoren, ze verstoppen zich in het dak van het regenwoud, vangen krekels, vliegen en motten met hun lange, plakkerige tongen.

Deze kikkers worden niet beschouwd als bedreigd in hun natuurlijke omgeving. Maar het is wel zorgwekkend dat hun habitat in een alarmerend tempo krimpt.

Foto 2. Ga uit de weg!

Foto 2. Ga uit de weg!


Foto 3. Roodoogboomkikker.

Foto 3. Roodoogboomkikker.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in Landdieren, Natuur, Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s