Onopgeloste vragen over de cel.

1. Levende organismen hebben een unieke manier om informatie op te slaan en te verwerken. Cellen kunnen instructies uit hun genetische code overbrengen, begrijpen en uitvoeren. De cel wordt wel vergeleken met een computer: de genetische code is de software en de chemische structuur de hardware. Evolutie kan niet verklaren waar de genetische informatie vandaan komt.

2. Een cel heeft eiwitten nodig om te kunnen functioneren. Een eiwitmolecuul bestaat doorgaans uit honderden aminozuren die in een specifieke volgorde met elkaar verbonden zijn. Daarnaast moet het eiwitmolecuul zich in een specifieke driedimensionale vorm vouwen om bruikbaar te zijn. De kans dat ook maar één eiwitmolecuul vanzelf gevormd wordt, is volgens sommige wetenschappers extreem klein. De natuurkundige Paul Davies schrijft: ‘Een cel heeft duizenden verschillende eiwitten nodig om te kunnen functioneren. Het is dus niet redelijk om aan te nemen dat ze allemaal toevallig ontstaan zijn.’

3. Mensen en dieren ontstaan uit één bevrucht eitje. In het embryo vermenigvuldigen en specialiseren cellen zich, waarbij ze verschillende vormen en functies krijgen en samen specifieke lichaamsdelen vormen. Evolutie kan niet verklaren hoe elke cel ‘weet’ wat hij moet worden en waar hij zich binnen het organisme moet plaatsen.

4. Wetenschappers beseffen nu dat een diersoort zich alleen tot een andere soort zou kunnen ontwikkelen door veranderingen binnen de cel, op moleculair niveau. Maar als niet aangetoond kan worden dat door evolutie zelfs maar de ‘eenvoudigste’ cel zou kunnen ontstaan, is het dan aannemelijk dat door spontane mutatie en natuurlijke selectie alle diersoorten zijn ontstaan? Over de anatomie van dieren zegt Michael Behe, hoogleraar biowetenschappen, dat hoewel onderzoek ‘een onverwachte, verbazingwekkende complexiteit heeft onthuld, wetenschappers niet zijn gaan begrijpen hoe die complexiteit zich door niet-intelligente processen zou kunnen ontwikkelen’.

Poster DE CEL
Ik zocht ter illustratie van dit artikel naar een afbeelding die duidelijk zou maken wat de menselijke cel is, wat er in gebeurt en tevens interessante bijzonderheden over de cel vermeldt. Ik vond wel veel Engelse afbeeldingen, maar weinig afbeeldingen met Nederlandse tekst. De tekst van onderstaande poster DE CEL is daarom door mij vanuit het Engels vertaald, zodat deze poster nu ook bij het Nederlandse onderwijs bij biologielessen kan worden gebruikt. De afmetingen van de poster zijn 83 x 59,5 cm. Als je op onderstaande link klikt komt hij als pdf levensgroot in beeld.

de-celposter-origineel

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in Eencellige organismen, Menselijk lichaam, Onderwijs over Intelligent Design en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s