Variatie in oogontwerp

Het bijzondere oog van de arend

Met arendsoog (of adelaarsblik) wordt doorgaans een scherpziend oog bedoeld. Ook de bijbel maakt er gewag van. God vraagt aan Job:

 “Of is het op uw bevel dat een arend omhoogvliegt en dat hij zijn nest in de hoogte bouwt, dat hij op een steile rots verblijft en vernacht, op de punt van een steile rots en een ontoegankelijke plaats? Vandaar moet hij naar voedsel speuren; heel in de verte blijven zijn ogen kijken.   ̶ Job 39:29

Het scherpe gezichtsvermogen van de arend, waarvan in het bijbelboek Job melding wordt gemaakt, wordt door Rutherford Platt in zijn boek The River of Life (1956, blz. 215, 216) bevestigd. Hij wijst op het ongewone ontwerp van het arendsoog, wat een bewijs voor de wijsheid van de Schepper is. Het boek zegt:

„De kampioenogen van het gehele dierenrijk vinden wij . . . [in] de ogen van de arend, de gier en de havik. Hun gezichtsvermogen is zo scherp dat ze vanaf driehonderd meter hoogte een konijntje of een korhoen dat half verborgen in het gras zit, kunnen bespeuren. Jagende dieren hebben een scherp gezichtsvermogen doordat de van een voorwerp teruggekaatste lichtstralen op een achter in het oog gelegen plek van het netvlies vallen waar zich een grote concentratie kegelvormige cellen bevindt. Elk van deze lichtgevoelige cellen zet een erop vallende lichtstraal om in een impuls en wel op zo’n manier dat de duizenden impulsen in de hersenen samen weer een duidelijk beeld vormen. Bij bijna alle jagers, zoals bij het stinkdier en de poema, maar ook bij de mens, is deze ene kleine plek of vlek vol kegeltjes voldoende. Wij kijken recht voor ons uit en gaan recht op datgene wat wij zien, af. Maar dit is niet zo bij de arend of de havik, die, nadat ze een konijntje in het gras scherp gefocust hebben, er misschien schuin op af moeten duiken. Dit bewerkt dat het beeld van hun prooi zich langs een gekromde baan over hun netvlies beweegt. Het arendsoog is echter zo ontworpen dat zijn kegelvormige cellen geen kleine vlek, maar een gekromde baan vormen; zodoende heeft de omlaag schietende arend het konijntje steeds scherp in het beeld.”

oogontwerp

P.S.Onder de afbeelding met de diverse soorten ogen vindt je nog een link naar een videoles over de werking van het oog. Klik eerst op de link en vervolgens op “Het klokhuis werking oog,centrale zicht, netvlies.” Deze video duurt 06:20 min:

http://int.search.myway.com/search/video.jhtml?n=782aadb9&p2=%5EBXL%5Exdm017%5ETTAB02%5Enl&pg=video&pn=1&ptb=C3295885-9D49-47D5-B1D4-D495BC34002B&qs=&searchfor=oog+detail+netvlies&si=&ss=sub&st=tab&tpr=sbt&trs=wtt

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .