De regenboog.

Een regenboog is een gekleurde cirkelboog die aan de hemel waargenomen kan worden als de (laagstaande) zon tegen een nevel van waterdruppeltjes schijnt en de waarnemer de zon achter zich heeft. Het is een optisch effect dat wordt veroorzaakt door de breking en weerspiegeling van licht in de waterdruppels. Soms verschijnt er een grotere en veel zwakkere „bijregenboog”, waarvan de kleuren in omgekeerde volgorde liggen. (Zie Foto1)

Foto 1.  Rechtsboven de primaire regenboog is ook een "bijregenboog"te zien.

Foto 1. Rechtsboven de primaire regenboog is ook een “bijregenboog”te zien.


De kleuren van de regenboog worden traditioneel benoemd als (van buiten naar binnen): rood , oranje , geel , groen , blauw , indigo en violet . De volgorde kan onthouden worden als ROGGBIV.
Een regenboog wordt veroorzaakt door breking en weerkaatsing van zonlicht in waterdruppels. (Zie afb. 2) Deze zweven of vallen vrij en hebben dankzij hun oppervlaktespanning een bolronde vorm. Het licht breekt bij het binnengaan van een druppel, weerkaatst aan de achterkant van de druppel, en treedt na nog een breking aan de voorzijde uit. De verschillende kleuren in het witte zonlicht breken onder verschillende hoeken, wat een spectrum oplevert. De waterdruppel werkt dus tegelijk als een spiegel en een prisma.

Afb.2  In de regendruppel wordt het binnenkomend licht weerkaatst en gebroken in de kleuren van de regenboog.

Afb.2 In de regendruppel wordt het binnenkomend licht weerkaatst en gebroken in de kleuren van de regenboog.


Afhankelijk van de omstandigheden kan de intensiteit van de kleuren van de regenboog nogal verschillen, evenals de breedte van de kleurbanen. De kleurintensiteit en de breedte van de boog zijn afhankelijk van de grootte van de regendruppels. Grote druppels (met een middellijn van ongeveer 0,5 – 2,0 mm) geven een smalle regenboog met doorgaans intense kleuren. Hoe kleiner de druppels worden (ongeveer 0,5 – 0,01 mm), hoe meer de regenboog in een mistboog verandert: de kleuren worden fletser, de banden breder en de overtallige bogen geprononceerder.

Bijzondere betekenis
De bijbel maakt voor het eerst gewag van een regenboog nadat de overlevenden van de Vloed uit de ark waren gekomen (Genesis 9:8-17; Jesaja 54:9, 10). God sloot toen een verbond met de mensheid: hij beloofde dat hij het leven op aarde nooit meer door een vloed zou vernietigen. Als teken van de betrouwbaarheid van die belofte liet Jehovah de mensen voor het eerst een schitterend natuurverschijnsel zien: de regenboog. Alleen al de schitterende aanblik van deze regenboog moet Noach en zijn gezin een gevoel van zekerheid hebben gegeven en moet voor hen een teken van vrede zijn geweest. En nog steeds is elke regenboog die we zien een geruststellende herinnering aan die liefdevolle belofte.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Natuur en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s