De ooievaar.

De ooievaar, ook wel uivereiber of stork genoemd, is een grote, witte vogel met zwarte vleugelranden en rode poten en snavel. Een ooievaar wordt 0,95 tot 1,10 m groot (bek tot uiteinde staart). De vleugelspanwijdte is 195 tot 215 cm en ze wegen 2,3 tot 4,4 kg. Alle ooievaars hebben lange poten en een lange puntige snavel. De snavel is meestal oranje of rood met een donkere punt. Jongen hebben aanvankelijk een zwarte snavel. Ze krijgen de rode kleur van de ouders pas de daaropvolgende zomer alhoewel de zwarte punt bij sommige exemplaren zichtbaar blijft. Mannelijke en vrouwelijke exemplaren hebben met uitzondering van de grootte hetzelfde uiterlijk. Het mannetje is hierbij gemiddeld groter dan het vrouwtje. Het verenkleed is voornamelijk wit met zwarte slagpennen en vleugeldekveren. (Zie Foto 1)

ooievaar2

Punctualiteit. De ooievaar (hierboven afgebeeld) heeft de reputatie punctueel te zijn. De profeet Jeremia beschreef de ooievaar als een vogel die ’heel goed zijn bestemde tijden kent’ en ’de tijd van zijn aankomst’ (Jeremia 8:7). Geleerden hebben ontdekt dat het de kortere dag is die de drang tot trekken activeert. De vogeltrek van de ooievaar vindt plaats over lange afstanden. Hij overwintert in Afrika ten zuiden van de Sahara of in India. Omdat hij gebruikmaakt van thermiek om te vliegen en deze zich niet vormt boven open water vermijdt hij tijdens de trek tussen Europa en Afrika de oversteek over de Middellandse Zee door om te vliegen via de Straat van Gibraltar in het westen of via de Levant (het gebied direct ten oosten van de Middellandse Zee). Er vliegen op hun trek elk voorjaar nog steeds bijna een half miljoen ooievaars over Israël. (Zie Foto 2)

ooievaars-in-israel

Hoe vinden de vogels met succes hun weg over grote afstanden?

Veel vogels trekken over oceanen en woestijnen zonder kenmerkende richtpunten, en ze vliegen zowel ’s nachts als overdag. Bij sommige soorten reizen de jonge vogels zelfstandig zonder de hulp van ervaren volwassen vogels. Op de een of andere manier weten ze ondanks stormen of zijwinden koers te houden. Succesvol navigeren vereist een systeem om een vaste koers te handhaven en ook een middel om de positie te bepalen. Eenvoudig gesteld, u moet weten waar u bent ten opzichte van uw bestemming en in welke richting u moet gaan om er te komen. Wij mensen zijn niet toegerust om zo’n opgave zonder hulpmiddelen te volbrengen — maar vogels kennelijk wel. Geduldig hebben geleerden gegevens bijeengebracht die licht werpen op de manier waarop vogels bepalen in welke richting ze moeten vliegen.

Overduidelijk is dat de trek een instinctief gedrag is. Veel soorten vogels zijn genetisch geprogrammeerd om op bepaalde tijden van het jaar te gaan trekken, en ze worden geboren met de bekwaamheden en zintuigen die nodig zijn om succesvol te navigeren. Waar kwam die instinctieve bekwaamheid vandaan? Redelijkerwijs zou deze instinctieve wijsheid alleen afkomstig kunnen zijn van een wijze Schepper, die de genetische code van de vogel zou kunnen „programmeren”. God vroeg de patriarch Job heel gericht: „Leert een havik van u hoe hij moet vliegen wanneer hij zijn wieken spreidt naar het zuiden?” — Job 39:26, Today’s English Version.

Na honderd jaar intensief onderzoek op het gebied van de vogeltrek zijn geleerden respect gaan koesteren voor de kleine hersentjes van vogels. Na de belangrijkste trekroutes in kaart te hebben gebracht, kunnen de wetenschappers zich alleen maar met bewondering verbazen over de ongelofelijke afstanden die sommige vogels afleggen. Generatie na generatie trekken in de lente en de herfst miljoenen trekvogels over de aarde. Ze navigeren overdag met behulp van de zon of ’s nachts aan de hand van de sterren. Bij bewolkt weer gebruiken ze het aardmagnetisch veld, en ze leren snel vertrouwde landschappen te herkennen. Mogelijkerwijs oriënteren ze zich zelfs door geuren of infrasone golven.

Hoe ze hun reizen „uitstippelen”, blijft een raadsel. Wij weten waar alle ooievaars heengaan; wij weten niet hoe ze er komen. Niettemin, wanneer wij de ooievaars zich in de herfst zien verzamelen, kunnen wij er alleen maar in bewondering bij stilstaan dat het Gods wijsheid was die hun trek mogelijk maakte.

https://www.youtube.com/watch?v=06Xfvlz6hQs#t=121.315948

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s