Verrassend nieuws over het aantal sterrenstelsels.

Foto 1 Op deze foto zie je ARP273, slechts twee van de twee biljoen sterrenstelsels.

Foto 1 Op deze foto zie je ARP273, slechts twee van de twee biljoen sterrenstelsels.


Onlangs las ik een interessant bericht in het Noordhollands Dagblad onder de kop “Twee biljoen sterrenstelsels”. Omdat het maar kort is geef ik het hieronder in zijn geheel weer:

Baltimore * In het heelal zijn veel meer sterrenstelsels dan gedacht. Europese en Amerikaanse wetenschappers hebben samen een telling gedaan en kwamen uit op minstens twee biljoen (2000 miljard) van zulke stelsels. Dat is tien tot twintig keer meer dan tot nu toe was aangenomen. Onze Melkweg is er één van, aldus onder meer ruimtevaartorganisatie ESA.

Ik vond het een opmerkelijk bericht en vraag mij nu twee dingen af:
1.) Wat zegt dit over de wetenschap? Er is mij voorheen altijd verteld dat er, globaal genomen, ca. 100 miljard sterrenstelsels zijn. In elk daarvan zouden zich gemiddeld eveneens 100 miljard sterren bevinden. Nu het aantal sterrenstelsels maar liefst twintig keer groter blijkt te zijn, blijkt daaruit volgens mij dat wetenschappers het niet altijd bij het juiste eind hebben en zich toch nog wel degelijk kunnen “vergissen”. Deze vergissing is weliswaar door astronomen gemaakt, en gelukkig hebben zij dat nu ook wereldkundig gemaakt, maar maakt dit niet aannemelijk dat ook op andere terreinen van de wetenschap vergissingen niet geheel kunnen worden uitgesloten? Het is mij namelijk opgevallen dat op het gebied van de microbiologie, paleontologie, genetica en de theorieën over het ontstaan van het leven van dieren en mensen er vooral op het internet steeds meer video’s circuleren waarin vooraanstaande wetenschappers beweren en laten zien dat de aannames die in de evolutietheorie zijn gedaan onmogelijk waar kunnen zijn. Zij wijzen er op dat er bij veel dingen in de natuur ’intelligent ontwerp’ aanwezig is. Ik heb er op deze blog ook al heel wat keren naar verwezen. Een voorbeeld: alles wijst er op dat de grote variatie aan diersoorten niet vanzelf kan zijn ontstaan. Evolutionisten beweren dat dit door zeer veel toevallige mutaties is gekomen. Maar als je weet dat de meeste mutaties nadelig zijn, is het een absurde gedachte. Voor een nieuwe soort zouden er juist heel wat gunstige mutaties nodig zijn. Die zouden ook onmiddellijk voordeel moeten bieden, want anders zouden ze door natuurlijke selectie worden verworpen. De kans dat er zich op die manier, zonder een intelligente sturende kracht, slechts één nieuwe diersoort zou hebben gevormd is volgens de kansrekening al nihil en dit zou op zich al een wonder zijn. Maar te denken dat dit wonder ook bij de 8,7 miljoen* andere diersoorten die zich volgens schattingen op aarde bevinden zou hebben herhaald, maakt het helemaal onbestaanbaar en absurd. Het is te vergelijken met de situatie dat iemand bijna 9 miljoen keer achtereen de hoofdprijs in de loterij zou winnen. Hoe waarschijnlijk is dat? De praktijk leert bovendien dat nieuwe diersoorten plotseling in het fossielenverslag verschijnen, zonder dat er overgangen naar voorouders kunnen worden gevonden, en dat pleit eerder voor schepping dan voor geleidelijke evolutie.

Foto 2 Ultra Deep Field Deze foto toont slechts een stukje van de totale hemel , maar daar is heel diep op ingezoomd. Toch zijn hierin al  bijna 10.000 sterrenstelsels  geteld.  De circa honderd kleine, rode, sterrenstelsels, behoren tot de verst liggende stelsels die we nu kennen. Voordat Hubble deze foto (of fotoreeks) maakte leek het alsof het hier om een leeg stukje heelal ging. Om deze foto samen kunnen te stellen heeft Hubble achthonderd opnamen gemaakt over vierhonderd rondjes rond de aarde. De totale belichtingstijd was 11,3 dagen.

Foto 2 Ultra Deep Field Deze foto toont slechts een stukje van de totale hemel , maar daar is heel diep op ingezoomd. Toch zijn hierin al bijna 10.000 sterrenstelsels geteld. De circa honderd kleine, rode, sterrenstelsels, behoren tot de verst liggende stelsels die we nu kennen. Voordat Hubble deze foto (of fotoreeks) maakte leek het alsof het hier om een leeg stukje heelal ging. Om deze foto samen kunnen te stellen heeft Hubble achthonderd opnamen gemaakt over vierhonderd rondjes rond de aarde. De totale belichtingstijd was 11,3 dagen.

2.) Wat zegt dit over de Schepper of Ontwerper van het universum?
Astronomen vertellen ons dat wij met het blote oog, dus zonder een of andere telescoop, slechts tussen de 2000 en 4000 sterren kunnen zien, zelfs op een heldere avond.”The World Book Encyclopedia vermeldt dat „circa 6000 sterren helder genoeg stralen om ze zonder telescoop te kunnen waarnemen”. Dat er miljarden sterren zijn, was in oude tijden klaarblijkelijk onbekend, want men had nog niet de beschikking over telescopen. Daarom is het des te opmerkelijker dat in de bijbel het aantal sterren aan de hemel wordt vergeleken met de miljarden zandkorrels aan de zeeoever. God belooft aan de patriarch Abraham: ’IK zal uw zaad voorzeker vermenigvuldigen als de sterren aan de hemel en als de zandkorrels die aan de zeeoever zijn’ (Genesis 22:17). Het aantal zandkorrels aan de zeeoevers is natuurlijk veel groter dan dat van de 6000 sterren die in het gunstigste geval met het blote oog kunnen worden waargenomen. Ook de profeet Jeremia heeft, klaarblijkelijk zonder de hulp van een telescoop, een nauwkeurige waarneming te boek kunnen stellen: ’Het heerleger van de hemel kan niet geteld, noch het zand van de zee gemeten worden.’ — Jeremia 33:22. Deze uitspraken in de bijbel zijn wetenschappelijk juist. Is dat niet bijzonder? Ja, zo’n opvatting over de ontelbaarheid van deze hemellichamen maakt de bijbel uniek in vergelijking met de denkbeelden van de oude volken uit die tijd. Geleerden hebben ter verklaring wel gespeculeerd dat Abraham misschien toch een telescoop heeft gehad, maar bewijzen dat de mensen in de oudheid lenzen gebruikt hebben om naar de sterren te kijken, zijn er niet. Hoe valt dan de opmerkelijke nauwkeurigheid van de bijbel bij het maken van deze vergelijking te verklaren? Eén redelijker verklaring zou zijn dat de bijbel „door God geïnspireerd” is. (2 Timótheüs 3:16). Deze uitdrukking „door God geïnspireerd” is een vertaling van het Griekse woord the·o·pneuʹstos, dat „God-geademd” betekent. Door op getrouwe mannen te ’ademen’, zorgde God ervoor dat zijn geest of werkzame kracht ten aanzien van hen werkzaam werd en hen leidde om datgene op te tekenen wat hij wilde laten optekenen.

Krijgt u, nu het aantal sterrenstelsels en dus ook het aantal sterren twintig keer groter blijkt te zijn dan werd gedacht, ook geen grote bewondering voor de Maker ervan? Denkt u dat het universum het resultaat is van blind toeval of van doelbewust ontwerp? Denkt u bijvoorbeeld dat het toeval is dat ons zonnestelsel, zich in het ideale deel van het Melkwegstelsel bevindt? Niet te dicht bij en niet te ver van het centrum ervan? Wetenschappers noemen dit wel de leefbare zone. Deze zone bevat precies de juiste concentraties van de chemische elementen die nodig zijn om het leven in stand te houden. Verder van het centrum zijn die elementen niet voldoende aanwezig en dichterbij is de omgeving te gevaarlijk, onder andere omdat er veel meer potentieel dodelijke straling is. „We wonen in een uitstekende buurt”, aldus het tijdschrift Scientific American.

Hoeveel soorten dieren zijn er?
Op 24 augustus 2011 werd daarover het volgende in Science Daily gepubliceerd:

Ongeveer 8,7 miljoen (plus of min 1,3 miljoen) is het nieuwe, geraamde totale aantal soorten op aarde – de meest precieze berekening ooit aangeboden – hiervan 6,5 miljoen soorten op het land en 2,2 miljoen in de oceanen …. Het aantal soorten op aarde was eerder geschat op 3.000.000 tot 100.000.000.

https://www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110823180459.htm

Foto 3 Een prachtige vuurwerkfoto van het sterrencluster Westerlund2 in het midden en de nevel Gum 29.

Foto 3 Een prachtige vuurwerkfoto van het sterrencluster Westerlund2 in het midden en de nevel Gum 29.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in Universum, Wetenschap en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s