Bijzondere dingen in de natuur:Hoe ontstonden ze?

Wij kunnen veel leren uit de natuur. In onderstaande video worden daarvan door Janine Benyus twaalf prachtige voorbeelden gegeven. Zij redeneert: In de natuur vinden we miljoenen oplossingen voor technische problemen waar mensen ook mee worstelen. Ze wijst onder andere op in zee levende wezens die de mooiste architectonische bouwwerken maken, gekenmerkt door effectief materiaalgebruik met materiaal dat uit zee afkomstig is.(Zie Foto 1)

zeediertjes2

Mevrouw Benyus wijst ook op het speciale vermogen van het Venusmandje of de Glasspons, een in zee levend wezen dat glasvezels kan produceren. (Zie Foto 2)

glasspons

Foto 2. De glasspons of venusmandje (Euplectella aspergillum) leeft op grote diepte op de zeebodem tot wel 5000 meter. Het is een dier zonder organen en brein. Het dier bouwt een gedetailleerd skelet van glas gevormd uit kiezel van de zeebodem.

Ik besteedde daar in mijn blogartikel van 15 nov. 2012 al aandacht aan. Wat is daar zo bijzonder aan? Als mensen glasvezels maken, (die o.a. in glasvezelkabels worden toegepast), dan gebeurt dit onder hoge druk en temperatuur. Die vezels zijn dan erg bros en weinig buigzaam. Het Venusmandje haalt zijn bouwstoffen uit het zeewater, en produceert zijn glasvezels gewoon bij omgevingsdruk- en temperatuur. Die vezels zijn zelfs beter van kwaliteit, want ze laten het licht beter door , zijn buigzamer en sterker. Als mensen dit natuurlijke proces zouden kunnen nabootsen zou er dus met minder energie heel wat winst kunnen worden behaald.

Hoe ontstaan?
Mevrouw Benyus heeft nog elf andere interessante voorbeelden over hoe wij mensen van de oplossingen in de natuur kunnen leren. Wel jammer echter dat zij het intelligente ontwerp daarvan toeschrijft aan “het leven” (engels: life). Zij beweert aan het eind van haar voordracht (ongeveer op 20 min.) dat “het leven” (of elk afzonderlijk levend wezen?) zelf die dingen in miljoenen jaren heeft ontworpen. Daar komt de evolutietheorie dus helaas weer om de hoek kijken. Voor elk weldenkend mens zal echter de uitleg: dat “het leven” deze complexe zaken heeft bedacht, erg onbevredigend zijn. Hoezo kan “het leven” dingen ontwerpen? Is “het leven” soms een persoon met een plan en briljante gedachten? Heeft “het leven” zelf intelligentie? Nee! Voor alle ingewikkelde zaken is een ontwerper nodig. Het toeval kan zonder sturende kracht geen complexe uitvindingen tot stand brengen. Zelfs niet als er, volgens de evolutietheorie, miljoenen jaren voor nodig waren.

Hoeveel logischer is daarom wat de bijbel in Psalm 36: 10 over de ware God leert: “Bij U is de bron van het leven” De Schepper van het leven heeft zichzelf aan Mozes bekendgemaakt onder de naam Jehovah. Deze naam houdt in dat Hij alles kan en zal worden om zijn voornemen uit te laten komen. U kunt meer over deze ware God leren op https://www.jw.org/nl/ Daar kunt u ook de brochure “God heeft goed nieuws voor ons” in verschillende talen downloaden. (Kijk onder “Publicaties”)

Bovengenoemde video over de voordracht van Janine Benyus kunt u bekijken op: https://www.youtube.com/watch?v=n77BfxnVlyc

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Techniek, technisch, Wetenschap, Zee, Zeedieren en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.