Een orthopedisch chirurg vertelt over haar geloof

Irène Hof Laurenceau werkt als orthopedisch chirurg in Zwitserland. Op een bepaald moment in haar leven twijfelde ze aan het bestaan van God. Maar een aantal jaren later kwam ze tot de conclusie dat God bestaat en dat hij de Schepper van het leven is. In augustus 2013 stond een interview in het tijdschrift Ontwaakt en daarvan zijn de volgende drie alinea’s interessant als het gaat om het thema “Ontwerp in de natuur.”

 Heeft uw medische onderzoek invloed gehad op uw conclusies over de oorsprong van het leven?

Orthopedisch chirurg Irène Hof Laurenceau

Orthopedisch chirurg Irène Hof Laurenceau

Ja, toen ik de Bijbel begon te bestuderen, was ik bezig met een onderzoek naar knieoperaties. Eind jaren zestig kregen wetenschappers meer inzicht in het complexe mechanisme van de knie. Ze kwamen erachter dat de knie niet gewoon als een simpel scharniergewricht fungeert, maar dat de oppervlakken van het gewricht over elkaar glijden en draaien. Door deze ingenieuze combinatie kunnen we met onze knieën allerlei bewegingen uitvoeren, zoals lopen, dansen en schaatsen.

Al zo’n veertig jaar werken wetenschappers aan het ontwerp van kunstknieën. Maar de menselijke knie is zo complex dat hij moeilijk na te maken is. Daarmee vergeleken heeft een kunstknie maar een korte levensduur. Hoewel de ontwerpers met steeds betere materialen werken, zijn ze al blij als een kunstknie twintig jaar meegaat. En onze knie bestaat natuurlijk uit levende cellen die constant vernieuwd worden. Voor mij is de knie niet een bewijs van de blinde processen van evolutie maar van de wijsheid van God.

Hoe zit het met mutaties en de overeenkomsten tussen de anatomie van bepaalde soorten?

Die overeenkomsten wijzen op dezelfde Ontwerper. En het ontwerp van levende organismen wordt door mutaties niet verbeterd; ze veranderen niet in een hogere soort. Door mutaties worden genen meestal juist beschadigd. Natuurlijk kan er uit een ongeluk soms iets positiefs voortkomen. Zo zou een stad tegen een oprukkend leger beschermd kunnen worden doordat een trein per ongeluk tegen een brug botst en die verwoest. Maar dat ongeluk verbetert de stad niet. Ook mutaties verbeteren organismen niet. En ze zouden nooit iets kunnen voortbrengen wat zo briljant ontworpen is als de menselijke knie, om nog maar te zwijgen van andere delen van het menselijk lichaam.

Video: Anatomie van de knie met animatie van de kniebewegingen

meniscus

Foto 1.De meniscus vervult veel functies in de knie.

Orthopedisch chirurg Irène Hof Laurenceau zei dat de knie “briljant ontworpen is”.  Ik zocht naar een manier om dit voor mijn lezers duidelijk te maken en vond een leerzame video die de werking van de knie duidelijk maakt.  Ik vraag u niet om alle benamingen uit uw hoofd te leren, maar wèl om even tien minuten de tijd te nemen en als het ware door de ogen van een constructeur dit wonder van ontwerp te bekijken. De knie bevat de volgende onderdelen: beenderen, gewrichten, gewrichtsbanden, meniscus, pezen, spieren, zenuwen en bloedvaten. Al die onderdelen zijn perfect mechanisch op elkaar afgestemd en onmisbaar. Let ook  eens op de diverse functies van de meniscus.(Zie Foto 1) (In de video te zien vanaf 4:33 min.) Terecht stelde Irène in het interview dat dit complexe en ingenieuze ontwerp onmogelijk door toevallige evolutionaire veranderingen kan zijn ontstaan. Veel kijkplezier!

De video “Knee Anatomy Animated Tutorial” duurt ca. 11 min.

https://www.youtube.com/watch?v=_q-Jxj5sT0g

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in Intelligent Design, Medische info, Menselijk lichaam, Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s