Elektrische interactie tussen bloemen en hun bestuivers.

De methoden waarmee bloemen communiceren zijn zeer geavanceerd. In 2013 uitgevoerd onderzoek toonde al dat bestuivers, zoals hommels, in staat zijn om de elektrische signalen die door bloemen worden uitgezonden te vinden en te onderscheiden. http://science.sciencemag.org/content/early/2013/02/20/science.1230883.full

Foto 1  De  Hommel voedt zich met nectar en bestuift de bloem.

Foto 1 De Hommel voedt zich met nectar en bestuift de bloem.

Bloemen produceren vaak felle kleuren, patronen en verleidelijke geuren om hun bestuivers aan te trekken. Onderzoekers van de Bristol School of Biological Sciences, onder leiding van professor Daniel Robert, vonden dat bloemen ook hun equivalent van een lichtreclame hebben – patronen van elektrische signalen die informatie kunnen communiceren met het bestuivende insect. Deze elektrische signalen kunnen samenwerken met andere signalen van de bloem en versterken zo haar mogelijkheid om aandacht te trekken.
Planten zijn gewoonlijk negatief geladen en produceren zwakke elektrische velden. Van hun kant, krijgen bijen een positieve lading als ze door de lucht vliegen. Er wordt weliswaar geen vonk geproduceerd als een geladen bij een geladen bloem benadert, maar wel een kleine elektrische kracht opgebouwd die mogelijk informatie kan overbrengen.
Door het plaatsen van elektroden in de stengels van petunia’s, toonden de onderzoekers aan dat wanneer een bij landt, het potentiaal van de bloem verandert en dit gedurende enkele minuten zo blijft. Zou dit een manier zijn waarop bloemen aan bijen vertellen dat andere bijen onlangs een bezoek aan hen brachten? Tot hun verbazing, ontdekten de onderzoekers dat hommels kunnen detecteren en een onderscheid kunnen maken tussen verschillende elektrische velden rond bloemen. Mogelijk kunnen andere insecten aan het veranderende elektrisch veld aflezen dat de nectarvoorraad en het stuifmeel niet op peil zijn.
Ook vonden de onderzoekers dat wanneer de bijen een leer-test kregen, ze sneller het verschil tussen twee kleuren konden leren wanneer er ook elektrische signalen beschikbaar waren.
Hoe detecteren de bijen dan elektrische velden? Dit was in 2013 nog niet bekend, maar de onderzoekers speculeerden toen dat bij harige hommels de haren overeind gaan staan door de elektrostatische kracht, net zoals wanneer uw haar dichtbij de voorkant van een oud tv-scherm komt.
Door recent gepubliceerd onderzoek is er nu nog meer bekend geworden.

Foto 2  Een akkerhommel gefotografeerd in haar vlucht.

Foto 2 Een akkerhommel gefotografeerd in haar vlucht.


Laser
Het is al langer bekend dat hommels het elektrisch veld van bloemen kunnen detecteren, maar tot nu toe was onduidelijk hoe de dieren daarin slaagden.
De wetenschappers van de Universiteit van Bristol volgden hommels met een zogenoemde vibrometer. Dat is een klein apparaatje dat laserlicht uitzendt om bewegingen te meten. De laser van het apparaat werd gericht op hommels die naar bloemen vlogen.
Als de diertjes in een straal van 10 centimeter rond de bloemknoppen kwamen, begonnen hun lichaamshaartjes en antennes te bewegen onder invloed van het elektrisch veld van de bloem. Die subtiele bewegingen werden opgepikt door de laser.
Zenuwcellen
Vooral de bewegende lichaamshaartjes helpen de hommels bij hun speurtocht naar honing. De haartjes activeren namelijk zenuwcellen in hun lichaam, zodat ze de aanwezigheid van de bloem kunnen ‘voelen’, zo blijkt uit het onderzoek.
Waarschijnlijk kunnen de diertjes uit het elektrisch signaal van de bloemen zelfs opmaken met wat voor bloemensoort ze te maken hebben. “De hommels voelen dat hun haren bewegen en gebruiken dat gevoel om onderscheid te maken tussen verschillende bloemen”, verklaart hoofdonderzoeker Gregory Sutton op de nieuwssite van het Amerikaanse radiostation NPR.

http://www.nu.nl/wetenschap/4270431/hommel-voelt-elektrisch-veld-van-bloem-met-lichaamshaar.html

Evolutie of schepping?
Het zou op zich al een ongelooflijk wonder van toeval zijn als de bloemen en de bijen of hommels deze vermogens elk toevallig afzonderlijk door evolutie zouden hebben ontwikkeld. Nu er ook nog een doordachte samenwerking en subtiele afstemming van de elektrische eigenschappen blijkt te zijn, kan er onmogelijk sprake van toeval zijn en moet de samenwerking wel bedacht en ontworpen zijn door een intelligente sturende kracht of Schepper.

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in Insecten, Intelligent Design, Natuur, Planten en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s