Moet het onderwijs over biologie veranderen?

Maria van der Hoeven     In mei 2005 heeft de minister van Onderwijs Maria van der Hoeven geprobeerd een dialoog op gang krijgen over de evolutietheorie en godsdienstige opvattingen.  In een interview werd haar de vraag gesteld: Wat heeft u bewogen om over de evolutie te beginnen?

Zij antwoordde: ,,Religie en wetenschap zijn onderdelen van onze maatschappij die mensen ten diepste bewegen. Daartussen moet je een dialoog op gang krijgen. In de Nederlandse samenleving vinden binnen de protestantse en katholieke kerkgemeenschappen dialogen plaats over de evolutietheorie en godsdienstige opvattingen. Maar bij de moslimgroep lopen we aan tegen problemen op scholen en universiteiten. Leerlingen zeggen bij examens of onderdelen van het lessenprogramma: het staat niet in de koran, dus het kan niet.”

Dat was een heel goed idee van onze minister van Onderwijs, maar omdat zij ook de mogelijkheid van Intelligent Design in het onderwijs een kans wilde  geven, werd zij door evolutionisten en atheïsten van alle kanten tegengewerkt. In een verslag daarover las ik: “Het vragenuurtje van 24 mei jl. werd een uurtje dat we ons nog lang zullen heugen. Met ongekende felheid werd door de woordvoerders van de seculiere partijen de aanval ingezet op minister Van der Hoeven, die het volgens hen had gewaagd te zagen aan de stoelpoten van de ‘almachtige’ evolutietheorie. De felheid was verbijsterend. Alsof ze waren geraakt in hun diepste religieuze overtuiging.” Het draaide er op uit dat Maria haar voorstel introk. Ik denk dan: Waarom toch zo’n  felle reactie? Als de evolutietheorie echt een betrouwbare theorie is, dan hoeft men toch niet zo bang te zijn om ook andersdenkenden hun mening te laten geven? Zowel de katholieke Maria van der Hoeven als de moslims geloven in een Schepper die alle mensen en dieren heeft gemaakt en omdat evolutie nog steeds geen bewezen theorie is, zou het toch juist goed zijn als beide mogelijkheden op scholen werden onderwezen zodat leerlingen de keuzevrijheid hebben?

Een bekend medicus geeft zijn mening

prof Bob Smalhout      Deze week las ik het boek “Gesprekken in de middag” waarin Nanda van der Zee de bekende helaas overleden medicus Professor Dr. Bob Smalhout interviewde. Ook Prof. Smalhout geloofde in een Schepper. Hij zegt op blz. 289:

“Ik geloof dat er ergens een hogere, onbevattelijke instantie moet zijn die ons leven bepaalt, die verantwoordelijk is geweest voor de Schepping van de wereld en aan wie wij, ik weet niet wanneer, op de een of andere manier verantwoording moeten afleggen over wat we van ons leven gemaakt hebben.”

Wat was zijn mening over de atheïsten, die Maria van der Hoeven zo tegenwerkten? Ik citeer opnieuw Prof. Smalhout, die een bladzijde verder zegt:

“Dan heb je de atheïsten die roepen: ‘Ach, allemaal flauwe onzin, het hangt van toeval aan elkaar, omdat in het niet in te denken verre verleden een paar satellieten of planeten tegen elkaar geknald zijn, zodat we die oerknal hebben gekregen. Vervolgens is er toevallig een planeet ontstaan waarop leven mogelijk werd, zijn er toevallig eiwitten ontstaan, zijn er toevallig levensvormen gekomen waaruit zich uiteindelijk dieren ontwikkelden en tenslotte uit die dieren mensen. Maar dat hangt allemaal van toeval aan elkaar!’

Nou, dat is een veel te simplistische verklaring als je ziet hoe ingewikkeld, hoe verfijnd en subtiel de Schepping is opgebouwd. Als je toch kijkt naar hoe processen zich afspelen, naar wat er gaande is in een enkele lichaamscel  ̶  en dan praten we over iets wat je met het blote oog niet eens kunt zien  ̶  als je dat alleen al beschouwt en vervolgens naar wat zich afspeelt in een heel lichaam waar miljarden cellen huizen, een hoeveelheid weefsel dat ten opzichten van de hele Schepping ook nog niets voorstelt, dan kom je in dimensies terecht waarvan wij ons gewoon geen voorstelling kunnen maken. Maar omdat we dat niet kunnen, betekent dat nog niet dat we moeten ontkennen dat er Iets is.”

Nieuwe inzichten vragen om heroverweging.

Tot zover even de redenatie van Prof. Dr. Smalhout. Ik vind zijn redenatie niet onredelijk, wat denkt u? Weer even terug naar onze minister Maria van der Hoeven: Sinds haar poging in 2005 zijn er al weer elf jaar verstreken en de wetenschap is intussen verder gevorderd en ook de visuele mogelijkheden om mensen de waarheid over het ontstaan van het leven te onderwijzen zijn verbeterd. Dus, hoe staat het er nu voor als het gaat om Evolutie of Schepping? Ik ben er trots op dat ik nu uw aandacht kan vragen voor de video Programming of Life – Intelligent Design or Evolution ?

In de video ziet u onder andere de complexe processen die zich in de cel afspelen. Ook wordt de kans berekend dat een eenvoudige cel zich door ongeleide natuurlijke processen zou hebben ontwikkeld.* Ik weet zeker dat als deze video door Maria destijds tijdens het vragenuurtje in de tweede Kamer was vertoond, alle tegenstanders, die haar uitlachten wegens haar zogenaamd “onwetenschappelijke” voorstel, de mond zou zijn gesnoerd. Deze Engelstalige video verdient het mijns inziens om in het Nederlands ondertiteld te worden en dan op alle Nederlandse onderwijsinstellingen tijden de lessen over biologie aan leerlingen getoond te worden. (De video duurt slechts 44 min. en kan daarom gemakkelijk in een lesuur worden ingepast.) Vertalers en leraren: doe uw best! En reageer eens inhoudelijk op de video! Beschaafde reacties zullen worden geplaatst.

https://www.youtube.com/watch?v=sq8McNGHrOU

  • De waarschijnlijkheid dat een eenvoudige cel zich ontwikkelt door ongeleide natuurlijke processen is 1 op 10 tot de 340.000.000 macht. In de video wordt met zandkorrels geïllustreerd wat dit wil zeggen. Wetenschappers gaan er van uit dat als de waarschijnlijkheid 1 op 10 tot de 70 macht is, de gebeurtenis reeds “onmogelijk” is.
Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s