Het aantal sterren in het universum

Foto 1. De sterrenhemel in Nieuw-Zeeland

Foto 1. De sterrenhemel in Nieuw-Zeeland


Deze week zag ik een video die werd opgenomen in Nieuw-Zeeland, waarin mooie timelapsbeelden van de sterrenhemel worden getoond (Zie ook Foto 1). Het viel mij op dat er daar aanzienlijk meer sterren zichtbaar zijn dan wij aan de nachtelijke hemel in Nederland kunnen zien. In Nederland brandt blijkbaar zoveel verlichting, vooral in grote steden, dat het schijnsel van de sterren daardoor minder goed kan worden waargenomen. De video is op een donkere plek in Nieuw Zeeland opgenomen, waardoor het reusachtige aantal sterren goed is te zien. Maar misschien vind je het leuk om, alvorens de video te bekijken, eerst wat meer over die sterren aan de weet te komen? Wist je bijvoorbeeld dat in de Bijbel ook al over het aantal sterren staat geschreven?

Hoe laat de bijbel zien dat het aantal sterren van menselijk standpunt uit bezien reusachtig is?
De bijbel suggereert in Jeremia 33:22 dat de sterren praktisch ontelbaar zijn, net zo moeilijk te tellen als „het zand van de zee”. Deze uitspraak impliceert dat er veel meer sterren zijn dan met het blote oog te zien zijn. Immers, wanneer een bijbelschrijver als Jeremia naar de nachtelijke hemel omhoog had gekeken en had geprobeerd de zichtbare sterren te tellen, zou hij er maar zo’n 3000 hebben kunnen tellen, want zoveel sterren kan het menselijk oog zonder hulpmiddelen op een heldere nacht ongeveer waarnemen. Dat aantal zou misschien vergelijkbaar zijn met het aantal korrels in slechts een handvol zand. Maar in werkelijkheid is het aantal sterren overweldigend: ‘als het zand van de zee’. Hoe kon Jeremia, die ca. 2660 jaar geleden leefde, in een tijd waarin er nog geen telescopen waren, er kennis van hebben dat het aantal sterren in werkelijkheid nog veel groter was dan hij met het blote oog kon zien?

Wie zou überhaupt zo’n enorme hoeveelheid kunnen tellen?
In Jesaja 40:26 vinden we het antwoord: „Heft uw ogen naar omhoog en ziet. Wie heeft deze dingen geschapen? Het is Degene die het heerleger daarvan (de sterren) zelfs naar het getal uitleidt, ze alle zelfs bij name roept.” Wie is Degene? Natuurlijk doelt Jesaja daar op Jehovah God, die het universum met daarin ook alle sterren heeft gemaakt. Psalm 147:4 zegt over Hem: „Hij telt het getal der sterren.” Wat is „het getal der sterren”? Dat is geen eenvoudige vraag. Astronomen schatten dat er alleen al in ons Melkwegstelsel meer dan 100 miljard sterren zijn. Bedenk eens hoeveel tijd het je zou kosten om 100 miljard sterren alleen al te tellen. Als je er elke seconde één kon tellen — en dat 24 uur per dag zou volhouden — dan zou het je 3171 jaar kosten! Maar ons Melkwegstelsel is slechts één van de vele sterrenstelsels, en er zijn sterrenstelsels die nog meer sterren bevatten. Hoeveel sterrenstelsels zijn er? Sommige astronomen schatten zo’n 50 miljard. Anderen hebben berekend dat het er misschien wel 125 miljard zijn. De mens kan dus nog niet eens het aantal sterrenstelsels bepalen, laat staan de exacte som van al de miljarden sterren die ze bevatten. Maar de Almachtige Jehovah weet dat aantal. Sterker nog, hij geeft elke ster haar eigen naam!

Sterren bewegen volgens precieze vastgestelde patronen.
De bijbel zegt ook dat Jehovah deze uitgestrekte hemel ’uitspant’ als een stuk stof (Psalm 104:2). Hij regelt ook de bewegingen van deze scheppingen. Van het kleinste interstellaire stofdeeltje tot het grootste sterrenstelsel beweegt alles volgens de natuurkundige wetten die God heeft ontworpen en in werking heeft gesteld (Job 38:31-33). Daarom hebben geleerden de precieze bewegingen van de hemellichamen wel vergeleken met de choreografie van een ingewikkeld ballet! Denk nu eens aan Degene die deze dingen heeft geschapen. Ben je niet met ontzag vervuld voor de God die zo’n geweldige scheppingskracht heeft?
Als je nu de onderstaande video met de prachtige sterrenhemel van Nieuw-Zeeland bekijkt ga je misschien toch met iets andere ogen naar de beelden kijken? Jehovah’s scheppingskracht blijkt niet alleen uit het grote aantal sterren, maar is ook waarneembaar in elk facet van het ontwerp van de aarde.(Zie ook Foto 2) Beide aspecten komen volledig tot hun recht in onderstaande video. Veel plezier bij het bekijken!

VIDEO: AWAKENING | NEW ZEALAND 4K ULTRA HD (Duurt 4:26 min.)

https://www.youtube.com/watch?v=6D-A6CL3Pv8&feature=share

Foto 2.  God's scheppingskracht blijkt ook uit de imposante bergen die Hij schiep.

Foto 2. God’s scheppingskracht blijkt ook uit de imposante bergen die Hij schiep.

Bronvermelding: De inlichtingen over de sterren komen uit het door Jehova’s Getuigen uitgegeven boek “Nader dicht tot Jehovah”. Het vijfde hoofdstuk vertelt over zijn Scheppingskracht. De andere hoofdstukken beschrijven andere prachtige eigenschappen van Jehovah. U kunt het boek als e-boek vinden en lezen op de website http://www.jw.org in de rubriek “publicaties”< “boeken en brochures”< pagina 4.

De naam van God: Veel gelovigen en bijbelvertalingen spreken van “de Heer(e) God.” Dit is geen naam maar slechts een titel. In de oorspronkelijke Hebreeuwse boekrollen van de bijbel komt de naam van God ongeveer zevenduizend keer voor als tetragrammaton (vier letters) JHVH. De juiste uitspraak daarvan is niet bekend, maar de meest gebruikte en bekende uitspraak is Jehovah. Ook Jahweh komt voor. Hoewel de paus zijn bisschoppen heeft verboden om de naam in de erediensten nog langer te gebruiken, kunnen zowel de naam als het tetragrammaton nog in veel oude RK-kerkgebouwen in België worden bekeken. Zie hiervoor onderstaande website:
http://www.godsnaam.be/wereldwijd/belgie.htm

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in Universum en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s