Bioluminescentie

Foto 1. Ook plankton geeft licht af.

Foto 1. Ook plankton geeft licht af.

Bioluminescentie is het uitstralen van licht door organismen. Het komt voor bij bepaalde bacteriën, maar is ook wijd verbreid bij diepzeebewoners zoals vissen en vooral bij ongewervelden, zoals inktvissen, kwallen, koralen en plankton. Het ontstaat door ingewikkelde chemische reacties in cellen die fotocyten heten of in organen die fotoforen worden genoemd. Die bioluminescentie kan ook het gevolg zijn van de activiteit van lichtgevende bacteriën die in symbiose met hun gastheer samenleven. In het eerste geval bevatten de lichtgevende cellen en organen luciferine, een chemische stof die in aanwezigheid van een bepaald enzym met zuurstof reageert, waardoor licht ontstaat dat gewoonlijk blauw tot groen van kleur is. Sommige lichtgevende organen zijn volgens het tijdschrift Scientific American „ingewikkelde instrumenten met lenzen om scherp te stellen, een kleurenfilter, of een regelbare klep die als aan- en uitknop fungeert. Inktvissen die in hun huid zowel fotoforen als chromatoforen hebben, kunnen niet alleen de kleur regelen van het licht dat ze produceren, maar ook de sterkte ervan.”
Edith Widder heeft een groot deel van haar loopbaan besteed aan het bestuderen van dit verschijnsel. Dat deed ze vanuit een diepzee- onderzeeër en ze vertelt er enthousiast over in onderstaande video:
https://www.youtube.com/watch?v=R7WgmvGVDuk

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Uncategorized, Zee, Zeedieren en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s