De Reuzenaronskelk of Amorphophallus Titanum

Deze op Sumatra in Indonesië voorkomende plant is zeldzaam en opvallend van vorm. Hij heeft bloemen die wel 2m hoog en 1m in diameter kunnen worden. De Reuzenaronskelk of Rafflesia wordt aangetroffen op laagliggende regenwoudplateau’s. Hij is niet alleen heel groot, maar ziet er ook heel bijzonder uit. (Zie Foto 1)

Foto 1  De Reuzenaronskelk in de bossen van Indonesië.

Foto 1 De Reuzenaronskelk in de bossen van Indonesië.

De plant bestaat uit een bloeikolf (spadix), die omgeven wordt door een schutblad (spatha). Omdat in zijn natuurlijke omgeving veel ontbossing plaats vindt, wordt hij beschouwd als ‘swerelds zeldzaamste, grootste bedreigde bloemsoort. In Nederland wordt de plant, vanwege de fallusvorm, ook wel ‘penisplant’ genoemd. De plant bloeit ongeveer om de drie jaar in het wild en nog minder vaak in cultuur. De bloei duurt 72 uur. Dit is dan ook een uitzonderlijk gebeuren, waarin maar weinig botanische tuinen ter wereld slagen. Foto 2 toont de plant in de Botanische tuin van de Universiteit in Basel.
Zoals gezegd bestaat de bloeiwijze uit een gigantische rechtopstaande gelige bloeikolf omgeven door een donkerrood schutblad met sierlijke plooitjes dat zich in een later stadium open vouwt. Aan de voet van de bloeikolf bevindt zich een band van kleine rozige vrouwelijke bloemen en daarboven een strook lichtgele mannelijke bloempjes.
Foto 2.  De Reuzenaronskelk in de Botanische tuin van de Universiteit van Basel.

Foto 2. De Reuzenaronskelk in de Botanische tuin van de Universiteit van Basel.

Zodra de vrouwelijke bloempjes rijp zijn voor bestuiving, zal de bloeikolf opwarmen en begint hij een vieze geur te verspreiden. Hierdoor worden echter wel insecten aangetrokken die de bloem bestuiven. De bevruchte vrouwelijke bloempjes groeien uit tot rode bessen die door vogels worden gegeten, deze verspreiden via hun uitwerpselen de zaden. In de Plantentuin van de Universiteit Gent kwam een exemplaar van de Reuzenaronskelk tot bloei op 9 en 10 juli 2015. In Nederland is de plant te vinden in de Hortus botanicus Leiden en deze bloeide op 25 augustus 2008 (voor het eerst op 18 februari 1956.)
In 2016 werd in de plantentuin Meise (België) deze timelapse-opnamen gemaakt. Dit zijn unieke opnamen waarin u vooral het laatste deel van het bloeiproces in slechts twee minuten kunt meemaken.

https://www.youtube.com/watch?v=TF_lkO6-iJM#t=124.807255

In juni/juli 2013 werden onderstaande fraaie timelapse-beelden eveneens in de Botanische tuin Meise gemaakt. Hierin is ook het eerste deel van het bloeiproces mooi weergegeven. Dit moet u hebben gezien!
https://www.youtube.com/watch?v=1xNm4K_J-sY

Advertenties

Over gervanpoelgeest

gepensioneerd constructeur, natuurliefhebber
Video | Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Planten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s